На Спасовден се прибират душите на всички покойници

Ако днес вали дъжд, годината ще е богата
Обновена: 29 май 2014 09:13 | 29 май 2014 09:12, Александър Попов
35
На Спасовден се прибират душите на всички покойници
Снимка: Булфото, архив

Българската православна църква почита днес църковния празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово - Великден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата.

Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.

В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.

Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
До Ани преди 9 години
Умното ми момиченце, сега се напъни и кажи кое е общото между Стария завет и Новия. По мое дълбоко убеждение, решенията на Никейския събор са пълен религиозен тоталитаризъм. Изборът на четиримата евангелисти е не по-добър от решението на революционна тричленка. А това, че Йоан е всред избраните е направо страшно! Човекът показва сериозни отклонения от нормалната психика. Напъни се да прочетеш книгите на Душ Сантуш - там освен забавна интрига има много, върху което да помислиш. Е, мисли!Трудно е!
30
1
 
3
 
! Отговори
Алекси преди 9 години
До Pink FloydПриятелю, и на тъмната страна на Луната знаят изречението на великия мислител Енгелс: "Религията е опиум за народите!". Спомена Артър Кларк, безкрайно почитан от мен писател. Нему принадлежат думите: "Едно от най-големите престъпления против човечеството е ОБСЕБВАНЕТО НА НРАВСТВЕНОСТТА от религията."/цитирам по памет, нека бъда извинен, ако съм допуснал неточност!/. Аз ще кажа: нека вярващите да си вярват, а знаещите да знаят. И нека никой не натрапва своя Бог на другите!
29
1
 
3
 
! Отговори
Pink Floyd преди 9 години
До ***"Никой не знае нищо за това какво и как е било"Само крайно необразован човек може да изпляска подобна глупост. Знаят се страшно много неща. Практически няма процес на планетата, който да не е обяснен, анализиран, изследван, изучен и да не му се знае произхода и технологията. Знае се страшно много и за процесите в космоса, и за галактиката, и за вселената.Това, че ти не знаеш нищо, не значи, че няма мислещи, четящи и образовани хора.
28
1
 
3
 
! Отговори
Pink Floyd преди 9 години
До АниВ Северна Корея делят времето на преди и след рождението на Ким Ир Сен. Да не би той да е истинския Бог, щом това е толкова сериозен довод?Т.нар. "Бог" е Дядо Коледа за възрастни. И само хора с промит мозък не го знаят това.
27
2
 
3
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Мила, привитивни са нашите мозъци, за съжаление! Да, трудно смилаема книга е! Но с помощта на Святия Дух е разбираема.Това е книга на книгите и всичко в нея е абсолютно вярно. БОГ да ти вдъхне ВЯРА!
26
2
 
4
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Истината е единствено Христос! Не моята и вашата истина, а Исусовата! И ако Христос беше само легендарен герой, нямаше да има промени в летоброенето; Преди Христа и След Христа.
25
2
 
4
 
! Отговори
Aни преди 9 години
Кой е този, който има смелостта да нарича Стария завет "пълен с малоумщини'?Библията е книга, която е издържала проверката на времето,скъпи хора!!!И Ви казвам, с Бог шега не бива!!!
24
3
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
До Pink FloydНикой не знае нищо за това какво и как е било, затова недей да се правиш ти на Господ! Даже учените вече са по-предпазливи в оценките на уж научни факти! Тепърва може да се окаже, че целият фундамент на знанията ни е лежал върху измислици! Докато все още никой не е успял да открие градивната частица на вселената, нищо не е ясно кое-как е! Такива като теб материалисти може да се окажат доста по-далеч от истината отколкото вярващите в Библията! Анадъм?
23
1
 
4
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
Старият завет на Библията е легендарна история на еврейските племена, а Новият е сбирка от тенденциозно обявени за канонични легенди за Исус /имало е много повече на брой евангелия/. А нуждата от религия сигурно си има психологично основание - да имаш надежда и опора в трудни времена не е лошо. Освен това религиите играят и социализираща и държавноформираща роля. Всички цивилизации по Земята са имали религии. Лошото е, че често религиите служат като повод /не причина/ за войни ...
22
2
 
4
 
! Отговори
Pink Floyd преди 9 години
Да, знам че положеният от мен труд е напразен. Както вече казах - не тая никакви надежди, че ще "преборя религиите". Категорично е невъзможно, тъй като човек е устроен да вярва в глупости. Религиозността е защитен психологически инстинкт. А той е напълно неизкореним.Мисля, че истината трябва да се казва. А истината е, че религиите са едно крайно лъжливо нещо. Това е.Не съм нито марксист, нито либерал, нито никакъв. Напълно аполитичен съм. Не съм гласувал от 15 години.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човек, аз се досещам какъв си, или си убеден марксист, което е по-малко вероятно, или си платен либерал, нео - либерал, силно зависим от чуждопоклоннически НПО - та. Хайде със здраве. Пожелавам ти щастие, и се успокой малко. Много положения от тебе труд е напразен. Не се мори излишно.
20
2
 
3
 
! Отговори
Pink Floyd преди 9 години
До пламенВ Йов пише, че земята "потреперва върху стълбовете си".В Библията също пише, че луната свети, че слънцето е направено след земята, че на земята е имало вода преди да има релеф....и прочие, прочие съвършени простотии. Особено Старият завет е пълен с малоумщини.
19
2
 
5
 
! Отговори
пламен преди 9 години
я ми посочи къде пише в библията че земята е плоска,защото аз мога даа ти покажа че пише че е кръгла(в книгата Йов)
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Pink FloydМного често си казваш мнението, навсякъде дебнеш да се появи нещо свързано предимно с християнството, и действаш. Чудя се това ли ти е само работата, и много скъпо ли си платен... Стига си писал от десетки никове, никой няма нужда от твоята просвета. Преди да се обесиш, сложи си памперс, че ония се беше изпуснал.
17
4
 
3
 
! Отговори
Pink Floyd преди 9 години
До АнонименНикой разумен човек (а атеистите са разумни хора) не таи надежди, че може да пребори религиите. Те имат най-силния съюзник - простотията. А тя е вечна и неизкоренима.Така че - грешиш, ако мислиш, че искам да боря религиите (християнството изобщо не ми е фикс идея, то е същата идиотщина като всички останали религии). Просто си казвам мнението, та дано някой се замисли. Идеалист съм, с две думи.
16
6
 
8
 
! Отговори
Мила преди 9 години
В Библията пише, че земята е плоска и че се крепи на стълбове. Пак там пише, че Бог праща мечки да разкъсат 42 деца, само защото са се подигравали на негов пророк. Пак там пише, че бог наказва деца, внуци и правнуци само за това, че дедите им са имали наглостта да се съмняват в съществуването му.Трябва да си извунредно ***, за да вярваш, че написаното в тази примитивна книга е дело на личност, която прави милиарди галактики с по милиарди звездни системи всяка за шест дни.
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не може да отрови човешкия мозък така, както може да го отрови религията.
14
8
 
3
 
! Отговори
Християнин преди 9 години
След като сред Божиите служители има толкова много хомосексуалисти, много вероятно е и Бог да е хомосексуалист. Напълно логично е, нали ги е направил по свой образ и подобие.В такъв случай, трябва ли и аз да стана хомосексуалист, ако искам да отида в Рая?
13
5
 
4
 
! Отговори
Pink Floyd преди 9 години
До АнонименКогато хора, пишещи се за вярващи християни, започнат за злобеят и кълнат, нагледно показват колко много не познават собственото си верую и каква неестествена глупост представлява то.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До xlntА бе,ти и тука ли дойде да бълваш смрад и отрова.,пишеш от хиляда ника.Ти си-Борис,Pink Floyd,de,и още много.Всички знаят че си скъпо платен,не се мори,няма да унищожиш християнството.Много са се опитвали,и не са успели,ОБРЕЧЕН си на неуспех.Мозъкът ти е отровен.