Реакцията на БНБ за КТБ - навременна и точна

Банките с един мажоритарен собственик са по-рискови
Обновена: 23 юни 2014 09:13 | 23 юни 2014 09:09,
81
Реакцията на БНБ за КТБ - навременна и точна
Снимка: архив, Reuters

Реакцията на Българската народна банка (БНБ) по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ) беше навременна и точна по Закона за кредитните институции, заяви в ефира на Нова телевизия бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Според него вложителите трябва да бъдат спокойни, защото специалният надзор се прилага, когато една банка е в предфалитно състояние и задачата е да я извади от това състояние, премахвайки риска от неплатежоспособност.

Още по темата

Димитров посочи, че експертите на БНБ са преценили, че на 21 юли банката ще отвори отново, като изрази съмнения да бъдат наложени някакви ограничения по отношения на тегления от банката от страна на клиентите.

Финансова подкрепа на банката ще окажат две държавни финансови институции – Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете. Те ще изкупят дяловете на основните акционери.

Банките с един мажоритарен собственик, каквато е КТБ, имат по-висок риск по отношение на вътрешните кредитни експозиции, отколкото банки с разпръснат капитал, обясни още Валери Димитров. Това е било отчетено като основен фактор на кризата през 96-а година, уточни още той.

Експертът препоръча да се провери дали КТБ е отпускала такива кредити за свързани с банката лица.

„Това са високорискови кредити, но законът дава сила на квесторите – те могат да прекратят всеки договор на банката, който не отговоря на пазарните принципи”, допълни още бившият председател на Сметната палата. Тези кредити стават веднага изискуеми и това позволява изчистването на лошите кредити и подобряването на ликвидността на банката.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реакцията на БНБ закъсня, няма какво да се лъжем.Ако бяха реагирали навреме,щяха да предотвратят истерията ,която последва...Ама пусти ориенталски рефлекси
59
0
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Веско 50Отдавна вече съм престанал да внасям осигуровки. Така че по-скоро ще фалира твоят пенсионен фонд. Моя си се трупа.
58
0
 
0
 
! Отговори
didoo преди 9 години
Навременна е реакцията наистина и добре се справиха с взимането на това решение. Повече от ясно е на всички, че хората трябва да се успокоят малко и разберат, че е сценарий на Пеевски. Срещу банката се води умишлена и изкуствена атака, която доведе притеснение в хората. След месец нещата ще се нормализират и успокоят.
57
0
 
0
 
! Отговори
men преди 9 години
банките по принцип всички са фалирали защото разполагат едва с 4-5 процента от парите на вложителите си. това е по закон. а нашите хубостници отдавна знаят че банката няма пари защото на 18 още са пуснали емисия книжа във лондон с хсбц и джей пи морган. четете в блумберг или зироедж. и сега ще ни нашият всички нас да плащаме вместо олигарсите руснаците и оманците. честито. печалбите да не би да делиха с нас че ние ще им плащаме задълженията.
56
0
 
2
 
! Отговори
bezpartien преди 9 години
Много добро решение е това на националната банка и мисля, че точно навреме се намесиха. Друг е въпроса, че определени медии направиха всичко възможно да раздухат проблема и да засилят чувството на страх във вложителите.
55
0
 
1
 
! Отговори
Petyr Paunov преди 9 години
Не забравяйте че КТБ помислиха за помощ БНБ и те реагираха мигновено. Това значи че положението щ се стабилизира
54
0
 
1
 
! Отговори
Илияна преди 9 години
Важното е, че имаме такива политика на сигурност вече в подобни кризи при банките и това няма да засегне целия банков сектор. Ето, как едно учене от грешка сега ще спомогне всичко да мине гладко при одържавяването на една банка. Важното е, че парите на хората са гарантирани от Фонда и че няма за какво да се притесняват. До 21 юли просто няма как да се работи с банката, но след това няма да има никакъв проблем. А и предполагам, че после ще я купи някой едър акционер след това и ще я оздрави.
53
0
 
3
 
! Отговори
Iva Hikova преди 9 години
А истината е, че въобще нямаше да се стигне до тук, ако не бяха съвместните действия на Пеевски и главният прокурист, които тук очевидно действаха по утвърден сценарий.
52
0
 
9
 
! Отговори
Бу преди 9 години
Парите на хората няма да бъдат бутнати, лихви ще си текат по депозитите, всеки след 21 юли ще може да тегли и да внася, банката ще заработи нормално и се надявам повече да няма такива проблеми, да не се допуска, хора като Пеевски да си играят и да подлагат под съмнение банковата стабилност.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sega shte vi kaja kakvo shte stane,parite koito lipsvat ot bankiariqnta ete chte trqbva da se saberat pak,a varianta e edin,chte padne borda i shte poluchite jalti stotinki,tova e sigurno a bankerite chte napalnqt guchata
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
to fALITA NA BANKITE E SIGUREN,V BANKITE PARI NQMA,IMAT SAMO NA DOKUMENTI KOITO GI MANIPOLIRAT,UTRE KATO KAJAT ZATVARQME OCHTE DWE I CHTE SI VZEMETE PARITE NA KUKUVO LQTO
49
1
 
12
 
! Отговори
жалко преди 9 години
Държавата , мафията и прокуратурата съсипаха една банка, в резултат на което хората и частният бизнес пак са в ъгъла. Поне гласувайте!
48
0
 
2
 
! Отговори
BG. преди 9 години
Po princip mrazq bqnkovata sistema i zachtoto firmite mi faliraha zaradi alchni bankeri ot raifaizen bank no tova za taq banka e mnogo samnitelno,parvo gi obviniha che iskat da ubiqt peevski a sega im vzeha i bankata,tova e edna golqma igra no koi q igrae neznam/ koi ubiva dlajnika si be hora,kato go ubiqt kakvo chte vzemat
47
1
 
5
 
! Отговори
псст! преди 9 години
не дразнете модерастите щото вопще ше ви забранят да врякате за пропадналите ви в банките парички
46
3
 
3
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До ЗапасенМоже и да си прав, че не трябва да се национализира, а да се оставят да фалират мръсните капиталисти. Ама може ли първо да оставим да фалира и пенсионния фонд, дето са твоите парички, а не 55% да се изплащат от бюджета?
45
0
 
10
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Уважаеми зомбита, чета коментарите и отново стигам до извода, че огромната маса продължава да се образова от телевизиите! Скъпи чеда на матрицата - нищо не е така, както изглежда. Ако си мислите, че някой ще ви каже истината, жестоко се лъжете! Глобалната неолиберална система се базира точно на това- дезинформация и контрадезинформация! Стига се дотам, че някакъв изкукал пич беше написал тук, че Путин фалирвал нашите банки,защото искал да отмъщава за Южен поток! Наистина луда работа......
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крие се, че депозитите с капитализирана лихва 8.5% в корпоративна са извън обсега на закона за защита на влоговете.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам доказателства, че КТБ е "една успешна и добре развиваща се банка". В момента стотици хиляди страдат заради тази банка и това е обективна истина, а не твърдение почиващо на добри пожелания.
42
4
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Съсипаха една успешна и добре развиваща се банка, точно с глупави кьорфишеци и помотване,а сега се юрнаха да я спасяват. Това беше единствената българска банка ,а шефът и е награждаван 4 (четири) пъти като банкер на годината.Толкова е задръстено това правителство,че си атакува четвъртата по големина банка.Нека мат,риала е наясно-Доган го управлява.
41
1
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Защо никой не говори за следващата банка, която има доооста големи проблеми ? Името и се дискутира на затворени врата засега...