Реакцията на БНБ за КТБ - навременна и точна

Банките с един мажоритарен собственик са по-рискови
Обновена: 23 юни 2014 09:13 | 23 юни 2014 09:09,
81
Реакцията на БНБ за КТБ - навременна и точна
Снимка: архив, Reuters

Реакцията на Българската народна банка (БНБ) по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ) беше навременна и точна по Закона за кредитните институции, заяви в ефира на Нова телевизия бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Според него вложителите трябва да бъдат спокойни, защото специалният надзор се прилага, когато една банка е в предфалитно състояние и задачата е да я извади от това състояние, премахвайки риска от неплатежоспособност.

Още по темата

Димитров посочи, че експертите на БНБ са преценили, че на 21 юли банката ще отвори отново, като изрази съмнения да бъдат наложени някакви ограничения по отношения на тегления от банката от страна на клиентите.

Финансова подкрепа на банката ще окажат две държавни финансови институции – Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете. Те ще изкупят дяловете на основните акционери.

Банките с един мажоритарен собственик, каквато е КТБ, имат по-висок риск по отношение на вътрешните кредитни експозиции, отколкото банки с разпръснат капитал, обясни още Валери Димитров. Това е било отчетено като основен фактор на кризата през 96-а година, уточни още той.

Експертът препоръча да се провери дали КТБ е отпускала такива кредити за свързани с банката лица.

„Това са високорискови кредити, но законът дава сила на квесторите – те могат да прекратят всеки договор на банката, който не отговоря на пазарните принципи”, допълни още бившият председател на Сметната палата. Тези кредити стават веднага изискуеми и това позволява изчистването на лошите кредити и подобряването на ликвидността на банката.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не пишете за предстоящия фалит на ЦКБ---не пишат защото не е само ЦКБ, ами има още банки оплетени като свински черва
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не фалират 2-3 банки никога няма да се свалят тези правителства.
18
1
 
3
 
! Отговори
do 17 преди 9 години
на всички е ясно че са мошенници, ама сме безсилни. Колкото и човек да се бори срещу държавата след време нещата пак се връщат в първоначалната ситуация.
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеята на БНБ е да гарантира парите на вложителите в банката, а след това тези пари ще се върнат, като отново продадат придобития дял от държавата на частни акционери. А квесторите имат право да прекратят всеки НЕЗАКОНЕН кредит и да вземат парите от кредитополучателя. Въпроса е до колко ще си свършат работата квесторите - да вземат дължимите пари от дебелака ПЕЕВСКИ - едно прасе, което живее на кредит, който ние му плащаме - типичен кредитен милионер, ***.
16
2
 
17
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Анонимен 14Банкерите на всяка цена ще гледат да не фалира някоя банка, защото ако това стане, ще се получи ефекта на доминото. В края на краищата хората ще разберат, че до голяма степен монетарната система и банковата система в този си вид са мошенически, те ограбват хората, като в същото време се ограждат със закони, за да си гарантират съществуването. Четете и се просвещавайте! Истината ще ви направи свободни и силни!
15
1
 
14
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
За мислещите: Потърсете "цайтгайст" в нет-а и изгледайте двата филма. Ще ви се изясни картинката относно банките, банковите балони, които редовно се надуват и е задължително да се спукват, кредитите, вложенията и лихвите, които ви принуждават да плащате.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виновниците от предишното източване на банки не бяха наказани и съвсем логично всичко пак се повтаря.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спасителната операция на БНБ може да струва 20-30 милиарда лева. Кой ще плати тия държавни кинти, за да се спасят богати банкери, вложители и реститутки при условие, че не стигат пари за лечение на деца например или че 90 % от пенсионерите гладуват?!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банките предизвикаха финансовата криза в света с политиката си. Правителствата спасяваха банките с парите на данъкоплатците. Ощетени бяха хората теглили кредит, а банките и финансовите институции продължават със спекулации, раздават си огромни премии и заплати, и дирижират живота на 99% от хората.Оказва се, че българинът е идеалната овца за стрижене. Той не протестира. Той е гявол, знае ги нещата. И грам чувство чувство няма за солидарност, за протест срещу безобразията.
11
0
 
16
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Ако имате 20 милиона, може да регистрирате банка или да направите предприятие. Ако направите банка, имате право да оперирате с 10-тократния размер на депозита в БНБ т.е. 200 милиона. Ако направите банак, оперирате в рамките на 20-те милиона. Ако предприятието фалира, загубите са за ваша сметка.Ако банката ви фалира, загубата е за сметка на...? Ами държавата, разбира се! Личните влогове са гарантирани. Да му мислят предпрятията, чиито авоари банката държи. А кредитополучантелите стават милионери!
10
5
 
3
 
! Отговори
Мъкааааа преди 9 години
Мероприятието КТБ е класически ТЪПИНГ ПОЙНТ, някой да се сеща как действаха протестърите а??? Как едни *** слагаха вериги на СУ (нагнетяване на напрежение с малки групи), това да се сещате? А да се сещате кой финансира Протестна мрежа? Давам жокер фондация България-Америка. А да се сещате кой е фондация Тъпинг пойнт? Давам жокер Цв. Карагьозова, Божилов, Прокопиеви. А случайно да ви просветва защо Протестна мрежа съчинява пасквил срещу КТБ и уж с/у Пеевски, който пасквил Пеевски много го устройва и горещо прегръща. Този пасквил Цацаратурата пък горещо прегръща и веднага ор
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 4 da si 4ul za niakoia banka v sveta, koiato ne raboti samo za sebe si i da pomaga na danakopla6ta6tite? as ne. vajnoto e horata da imat po-skoro dostyp do parite si.
8
2
 
10
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Като става въпрос за пари - те били стока за банките. Абсурден шаблон. Ако парите бяха стока, то за банките трябваше да се отнасят абсолютно всички правила, които важат и за едно търговско предприятие. Да, ама НЕ! В същото време банките се третират като някоя свещена крава, чиято свещеност не може да се пипа! А повечето банки са ЧАСТНИ - т.е. обикновени предприятия. Институциите заблуждават умишлено хората, за да не разберат голямата лъжа - какъв балон е цялата монетарна система в момента.
7
2
 
7
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До някой сиАми представи си, че имам. Това, че мнозина не виждат гората заради дърветата, е много лошо. Затова трябва да им се покаже цялостната картинка.
6
2
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Щом БНБ е гарант защо хората не могат да си изтеглят заплатите и пенсиите. До 21 юли тези хора какво ще правят. 20 общини държат парите си там, кой знае още колко фирми, тоа не са малко хора, а в България всеки разчита на заплатата си.
5
3
 
2
 
! Отговори
някой си преди 9 години
До 1 Ти имаш ли си на представа от икономика, че пишеш подобни коментари?
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само едно не ми е ясно.Банката закъсва-БНБ се втурва до я спестява естествено с държавна пара от нашите данъци, но когато Банкерите са с ограмни печалби и тънещи в разкош защо и те не помагат на закъсалите???Или помагат избирателно, както помогнаха на 26 годишният младеж да купи Кремиковци.
3
4
 
16
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
И какво като фалира ЧАСТНА банка? Като говорим за предприемачество, уж парите са стока. Значи и предприятието, което работи с пари, трябва да е наравно с останалите. Да се е чуло и видяло държавата да спасява частно ПРОИЗВОДСТВЕНО предприятие?! Не може - рискът е за сметка на собственике. Ама банкерите може да ги измъква! Сакън, да не си загубят печалата! А въсщност - за да непроличи колко е безсмислено да се държат пари в банка!
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dano vsi4ko se opravi byrzo i horizata da mogat da si vzemat parite, no az moite pak tam 6te gi ostavia. tova moje da se slu4i s vsiaka banka i to v zialia sviat.
1
6
 
12
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Финансова подкрепа на банката ще окажат две държавни финансови институции Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете-----И защо държавата да спасява ЧАСТНАТА банка КТБ? Значи ще бръкнат отново в джоба на всички ни, за да могат взелите (а всъщност тези, на които са раздадени) пари от банките да не ги връщат!