БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Лишаването от свобода да е от 2 до 5 години, а в определени ситуации - до 10
Обновена: 30 юни 2014 20:12 | 30 юни 2014 13:29, Красимир Ангелов
232
БНБ иска затвор за всяване на банкова паника
Снимка: Reuters

Българската народна банка (БНБ) поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции и по този начин всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода.

Днес централната банка е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев, съобщиха от банката.

Предложението гласи следното: В Наказателния кодекс, раздел "Престъпления против паричната и кредитна система" се създава чл. 252 а със следното съдържание:

(1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния.

Това предложение е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, изтъкват от централната банка.

През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак.

Още икономически и политически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Автоматично *** става подсъдим!
127
6
 
5
 
! Отговори
литературовед преди 9 години
До DAN VEIDARкирилизирай се ***
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До агент 00 до 148как 00 бе пич.....според теб какво означава номера 007 ,чието притежание е на г-н Бонд?!
125
0
 
3
 
! Отговори
DAN VEIDAR преди 9 години
TEZI ZAKONI SEGA LI GI IZKOVAXTE? DNES ADVOKAT MARKOVSKI OBIASNI ZAKONA ZA ZADARJANE PRI KAKVI USLOVIA STAVA.NEDEITE DA PI6ETE GLUPOSTI I DA TARSITE POD VOLA TELE???? DA SE ZADARJI ZV.VASILEV DETO DUXNA V AVSTRIA I NE IZLEZE DA DADE OBIASNENIE KAK TAKA NIAKOI 6TOTO PISAL I NAISTINA VZELA,4E FALIRALA BANKATA.DNES EDNA UMNA JURNALISTKA DO TOLKOVA SE BE ZAPENILA ZA 4IKAGOTO,4E SI MISLI.4E 6TE POLU4I NAGRADATA NA VEKA ZA BLESTIA6T UM.DRUGARKATA IVA NIKOLOVA-AIDE NEMAME NUJDA OT 4ETKA S DALGI KOSMI!!
124
4
 
0
 
! Отговори
джейн Фонда преди 9 години
До Антиконституционноглупости !!!
123
0
 
4
 
! Отговори
бирен корем преди 9 години
имам въпрос към всички.............коя марка бира притежава първото място за търговска марка с най-голяма традиция на пазара?.....наградата е два шамара зад врата и изпращане по живо по здраво до домашната порта:))))
122
1
 
1
 
! Отговори
тиквеник с орехи преди 9 години
До emil.popov.35Попов ,прекалено на сериозно се вземаш...имаш ли достатъчното покритие в злато в БНБ?!
121
5
 
0
 
! Отговори
Дългото чорапче преди 9 години
всеки пост,по-дълъг от два ,три реда е дело на скапаните ***,било то сини,червени или пембени...хей,хора наистина ми втръснахте да ви чета ,да ви гледам по телевизиите и да ви слушам по Дарик радио;)....потресена съм ,отивам на почивка на остров Тамбукту...............
120
6
 
12
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Затворете Тиквата и Прокопиев - какво още има да се мисли!
119
2
 
14
 
! Отговори
за баламите преди 9 години
Нищо не дава ЕК. Разрешава (!?) на държавата да покрие с пари от моя и вашия джоб, загубите на банките.
118
12
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
Cheta komentarite tuk i se uchudvam na "znaeshtite". Ako se dopusne *** na nyakoya banka,razhodite vposledstvie za bankovata sistema i za stopanstvoto na stranata,shte budat mnogokratno po golemi ot razhodite po spasyavaneto i.*** na banka predpolaga trudnosti ne samo za vlozhitelite,a i za predpriyatiyata,raboteshti s bankata ili prez neya,a ot tam i za predpriyatiya,raboteshti s predishnite. Sega bakovata sistema e v dobro sustoyanie,taka che nai evtino e da se spasi(ako e neobhodimo) nyak
117
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комисията за финансов надзор,би трябвало да обясни на Борисов какво означава да се говори че една държава е фалирала,особено като не е така,само за да прибавиш малко гласове на изборите,а после се прави на ощипана мома.
116
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора вие *** ли сте? Банките имат лоши кредити, това е факт. Спасяването им излиза от джобовете на всички нас. Да се потърси отговорност на хората, които са отпуснали лошите кредити, а не да се източва държавата. Тези пари могат да отидат за пенсии, образование и т.н. А те ще отидат за нови Ауди-та на алчните банкери...
115
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАКИВА ЗАКОНИ СА В НЕСЪОТВЕТСВИЕ С ОСНОВНИЯ ЗАКОН В БЪЛГАРИЯ КОНСТИТУЦИЯТА,Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.СТИГА СТЕ ВСЯВАЛИ СТРАХ ЧРЕЗ АРЕСТИ НА НЕВИНИ ХОРА КОИТО ИЗРАЗЯВАТ МНЕНИЕ ЗА БАНКОВАТА СИСТЕМА,КОЙТО ВСИЧКО МУ Е НАРЕД НЕ СЕ ПЛАШИ КАКВО ГОВОРЯТ ЗА НЕГО.ПАК БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПЛАЩА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД ЗА НЕЗАКОНИ АРЕСТИ И НАРУШАВАНЕ НА ЧОВЕКИ СВОБОДИ И ПРАВА.
114
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н Цацаров спи и се прави на ни чул, ни видял. Стига сте ни правили на ***. ГОВНЬОТО СЕ ПОДВИЗАВА ИЗ ВСИЧКИ СЛУГИНСКИ ТЕЛЕВИЗИИ И СЕ ОБЯСНЯВА КАК ТОЙ Е ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ. Орешарски итройната да подават оставка и да се махат. Тоя банкянски *** направо кърти мивки с простотията и наглостта си.
113
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ още септември предричаше катастрофа на държавата за половин година, като дори определи началото на март 2014 за срив на борда. Започна усилено да работи за постигането на своите предсказания. Включи министрите си от детската градина, като един от тях предричаше рецесия в Q4 на 2013. Не се случи нито рецесия, нито борда, нито държавата е фалирала! Фалирало е междуушното пространство на тиквата и е започнала мутация към кратуна! Сега можеш да ме наречеш червен, син, жълт, ръбист или цензурист, но с това ББ няма да стане по-умен нито последователите му ще прогледнат.
112
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ сам си го натресе! За 3.5 г. управление стопи фискалния резерв с 4 млд.лв. и увеличи дълга с още 4 млд. Сега се готви да управлява, а не може да разчите на резерва. Необходим му е виновник за да оправдае искането си за заем от 5 млд.лв. ББ може да разпределя пари, но не може да прави пари, освен на принципа - "Ти ли ще ми дадеш, или сам да си взема?"
111
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На ББ трябва да му се вземе микрофона. Плещи само тъпотии и борави много свободно с цифрите. И той има вина за създалата се ситуация с непрекъснатите приказки за апокалипсис, съществуващ само в неговата глава.
110
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе един човек много искаше държавата да фалира за да дойде като спасител. Него ДАНС дали ще го провери?
109
1
 
10
 
! Отговори
Ганьовци на 101% преди 9 години
ДАНС да се задейства срещу "Номура"-Япония цитиран от Фанейшъл Таймс,които твърдят,че липсват в държавата около 5.2 милиарда лева!Не да арестуват обикновени граждани простите качулати милиционери от ДС,а да търсят Номура михлюзите!