БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Лишаването от свобода да е от 2 до 5 години, а в определени ситуации - до 10
Обновена: 30 юни 2014 20:12 | 30 юни 2014 13:29, Красимир Ангелов
232
БНБ иска затвор за всяване на банкова паника
Снимка: Reuters

Българската народна банка (БНБ) поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции и по този начин всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода.

Днес централната банка е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев, съобщиха от банката.

Предложението гласи следното: В Наказателния кодекс, раздел "Престъпления против паричната и кредитна система" се създава чл. 252 а със следното съдържание:

(1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния.

Това предложение е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, изтъкват от централната банка.

През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак.

Още икономически и политически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
10
 
! Отговори
Станишев преди 9 години
Стига сте ривали!Всичко е стабилно само дето фалирахме държавата,ама в замяна открихме повече от 250 000 гробни места.
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПотърпевшЗаведи дело срещу застрахователя.Нали пише какви вноски е правил за застраховка
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До zdrКак колко?Разведи се снего щом не може да плаща!Той сам ще се затвори после.п.п.И не занимавай аудиторията с лични битовизми!
105
0
 
20
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 години
Ще има ли осъдени банкери за мошеничество? Моя свекър беше взимал заем от ДСК.Спирани му бяха суми за застраховка за заема.Внезапно почина и се оказа че тази застраховка не върви.Кой ще ми даде отговор ?Къде са тези суми от застраховката и защо БНБ мълчи за такива случай?
104
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата сама си спретна тоя цирк, за да източи точно определени банки и да покрие кредитите на определени хора. Как така с чуждите банки няма проблеми ами само със съмнителните (знаем на кого), които оперират с държавни пари. Сега глупавия народ ще плати липсите за пореден път с по-високи данъци, а някои ще лежат на екзотични плажове, с "опростени" кредити.
103
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законите се пишат богатите да са добре.Който е беден могат и да го нагласят,че има и сестра,дори да няма!
102
2
 
15
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Отидохме да пазаруваме в търговска верига.Напълнихме количката с продукти.Моят съпруг започна да се паникьосва,дали ще може да плати с картата.Прехвърли паниката и върху мен.Колко години му се полагат според закона?
101
1
 
18
 
! Отговори
Успокоител преди 9 години
Най-спокойни ще са банкерите, ако всеки, който си внесе парите, веднага влиза в затвора до живот и работи за банката. Така и влоговете на вложителите ще са най-сигурни.Също голямо спокойствие ще настъпи ако банкерите не носят никаква отговорност, за кражби, лъжи, неверни слухове, умишлени фалити и т.н. И всичките им загуби да се поемат от държавата. За банкерите само бонуси. Но не по-малки от 1млн. Евро.
100
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да.Сега да приемат закон, с 5г затвор за разказване вицове против Сергей, Доган или Бойко.Съвсем ще се върнем назад.Защо никой не пуска слухове за банките с чуждестранно участие като Уникредит и Райфайзен? Или Алианц?Само бг мафиотските банки. Сега и закон ще си приемат.Значи за слух, могат да вкарат човека в затвора. А ако наистина фалира някоя от тях? Тогава на кой и колко години предвижда закона???
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нас са ни превърнали в роби на банкерите и лихварите!
98
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност, искат затвор за този, който нарушава интересите на олигарсите, а този, който нарушава интересите на останалите, заслужава награда.
97
0
 
1
 
! Отговори
ганю гамена преди 9 години
член 6 от стария закон за защита на Държавата -члъ. 6. (новъ: отъ 16 мартъ 1925 гъ.) Който устно, писмено или чрѣзъ печатни произведения върши пропаганда или агитация за промяна на политическия или икономическия строй на държавата чрѣзъ престѫпление, насилие или терористически действия, се наказва съ строгъ тъмниченъ затворъ не по малко отъ 5 години и глоба отъ 50 000 до 500 000 лвъ.
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да се гласува защиен механизъм.Щом има паническо теглене от банка и то при явно фалшива и нарочна атака,да се въведе правило от всички банки да се дават пари на атакуваната банка.
95
0
 
3
 
! Отговори
ганю гамена преди 9 години
едно време е имало закон за защита на Държавата . днес отново трябва да има такъв .
94
0
 
14
 
! Отговори
Клиент преди 9 години
Да има затвор и за банкери при заблуждаваща информация за клиентите/ промяна едностранно на лихва,заблуждаващи клаузи по договорите,заблуждаване за състоянието на банката,не обезпечаване на влоговете/.
93
14
 
6
 
! Отговори
gost преди 9 години
Дано да има закон и затвор за хората които разпростряняват неверни слухове за банките.Тогава психично болната *** по известен като мутренския мафиотски *** бойко медотиев борисов ще влезе в затвора
92
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борда е добър за лихварите и унищожителен за производителите! Затова през време на борда от 1997г има нарязани на скрап 1000 завода обезкостяваш предприятието накрая на депозит чакаш добра лихвичка и праиш пари от въздуха! Затова няма производство! Борда стимулира и голяма безработица защото се оскъпява производството и пада конкурентоспособността и не върви износа ! Голямата безработица води до падането на цената на труда! ТАка е било и в Аржентина но те са се отказали от борда!
91
2
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Преди е имало строители на съвременна България.Сега има грабители на окрадена България!
90
1
 
11
 
! Отговори
Къде сте беДЕМОКРАТИ преди 9 години
Вместо банков надзор БНБ предлага ...затвор. (По Радой Ралин)И един въпрос;БНБ не използва ли приомите от 1939 г. на Хитлеристка Германия!?И И не се ли прави на Х?
89
1
 
18
 
! Отговори
Dan преди 9 години
Добре де утре Лукойл ще поиска да има затвор ако някой зареждайки си бензин на бензиностанцията каже, че бензина ще поевтинее защото ще го счетат за "зловреден слух", по същата логика би трябвало да се наказват и тези които твърдят ,че ще поскъпне захарта, или онзи професор който твърди ,че морето е заразено с хепатит "А" край Варна!?!....те ще са за затвора по тази логика...от друга страна какъв е закона ако ни лъжат политиците и държавниците колко години затвор предвижда закона за тях!?!?!?!?!