БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Лишаването от свобода да е от 2 до 5 години, а в определени ситуации - до 10
Обновена: 30 юни 2014 20:12 | 30 юни 2014 13:29, Красимир Ангелов
232
БНБ иска затвор за всяване на банкова паника
Снимка: Reuters

Българската народна банка (БНБ) поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции и по този начин всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода.

Днес централната банка е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев, съобщиха от банката.

Предложението гласи следното: В Наказателния кодекс, раздел "Престъпления против паричната и кредитна система" се създава чл. 252 а със следното съдържание:

(1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния.

Това предложение е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, изтъкват от централната банка.

През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак.

Още икономически и политически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** имаха реклама с 666, и сега е нормално да фалират.
87
0
 
2
 
! Отговори
e..... преди 9 години
sega razbirate li vsicki-po-tapi i po bedni-niama na balkanite.............
86
0
 
1
 
! Отговори
do balakov преди 9 години
imate li ideia-koi sad,kade da gi razstrelia-pokazno.kade e tozi sad........
85
3
 
9
 
! Отговори
БАНКОВА ТАЙНА преди 9 години
РАЗНИ ПРАЗНОГЛАВИ ГЕРБАДЖИИЙСКИ *** ГОВОРЯТ ЗА СЕВЕРНА КОРЕЯ.АМИ ТОЧНО ВОЖДА ВИНЕТУ БОРИСОВ СЕ ОПИТВАШЕ ДА НИ ПРЕВЪРНЕ В НЕЩО ПОДОБНО,ПРИ ТОВА НА ФОНА НА ЕВРОПЕЙСКО НИ ЧЛЕНСТВО.ЗА СВЕДЕНИЯ НА ПОЛУОБРАЗОВНИТЕ БОЙКОВИ ПИЛИГРИМИ,В СЕВЕРНА КОРЕЯ, КИТАЙ ГИ СЪДЯТ ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА НА НЕ ПО-МАЛКО ОТ СМЪРТ,А В ЯПОНИЯ СИ ПРАВЯТ ХАРАКИРИ. ТАКА ЧЕ НЕ "РИВЕТИ" ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА СЕГА И МЪЛЧИТЕ КАТО БИТИ *** ЗА БОКОВАТА ДИКТАТУРА. И МНООГО ЛЪЖЕТЕ-ДОСУЩ КАТО МУТРАТА:ЧИКАГОТО НЯМАЛ ДЕПОЗИТИ-КОЙ ВИ КАЗА
84
0
 
8
 
! Отговори
мислете кой лъже преди 9 години
Цитат от журналиста Григор Лилов от фейсбук страницата муБРЮКСЕЛ НЕ ДАВА ПАРИ, А РАЗРЕШИспасяването на банките да стане с цената наИЗПРАЗВАНЕ НА ВАЛУТНИЯ БОРД И ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ* Правителството и БНБ ще вземат 3.3 милиарда от тези източници
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега разбрах защо президента и шефа на БНБ и други ни говорят,че банковата система е стабилна и всичко е наред.Имало си е закон и те не смеят да кажат обратното за да не ги затворят.Значи ако твърдението е обратно на това което казват,те не ни лъжат,а трябва да се сещаме какво ни казват.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лошото е, че закон с обратна сила нема инак виждах едно партийно фюрерче да гледа небето на квадрати
81
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАТВОР ЗА ТЕЗИ ДЕТО ПЛАШАТ ХОРАТА! ПРАВИЛНО
80
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦАЦАРОВ е първия за затвора!Той направи паниката!
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как няма да искат затвор, вие знаете ли колко пиявици ще останат без заплати и премии от въртене на чужди пари ?!
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Нека да питам ?щото протестърите мълчат като пръдня в ***, а полицията хваща само някакви 50левови навиячи
77
1
 
18
 
! Отговори
СМЕШКО преди 9 години
Опашката - новата заплаха за националната сигурност!Здравейте СеверноКорейци или Бутанци гоните инвеститорите не разбрахте ли с тази милиция която я ползвате само за сигурността на сметките на политици и висши държавни чиновници!
76
21
 
6
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Истинско малоумие-гледах клипа на Чикагото,от който ясно личи, че този примитив получава пари за своята публикация.Въобще няма депозирани пари, а наговаря да си теглят хората парите от банките- та това е пряк път към обезценяване на лева и тогава парите, които има в джоба си тозиЧикаго се превръщат в стотинки= сам реже клона, на който седи.Смърди на пожарникарски ***.
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е щом и БНБ почна да дописва наказателния кодекс - нема се оправим скоро.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО БИСТРА-88-МИ МНОГО ТОЧНО ТИ ОТГОВОРИ..
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БистраМного добре знаем какво е Валутен Борд.. Ако е много хубаво нема да сме само ние и Босна с Валутен Борд.
72
5
 
2
 
! Отговори
Бистра преди 9 години
До АнонименТолкова си ***, че не знаеш нито какво е Валутен борд, нито каква му е целта, нито какви са му правилата!Факт е, че не правиш разлика между МВФ и Европейски валутен борд!Някой разбират интернет като селска кръчма, където всеки бистри според акъла си всичко!
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да затворят доган и неговите маши ,но над доган има по силни и може да се окаже световната банка
70
19
 
9
 
! Отговори
До пост. № 82 преди 9 години
Аз съм Генералисимус Нострадамус. Българският маршал от Пожарната охрана, известен на мен като Будьо-Тиквата все още не е арестуван.
69
2
 
23
 
! Отговори
ОРИЕНТ БГ преди 9 години
Искров се опитва да направи от България близнак на Северна Корея къде отиде демокрация бе какви са тези заплахи,арести и настървение против собствения си народ бе политици!МАМКА ВИ НЕ НАЯЛА СЕ ПРОДАЖНИЦИ!