При избори сега: Над 10% е разликата между ГЕРБ и БСП

"Екзакта": Доверието в парламента е най-ниско от началото на прехода
25 юли 2014 18:53,
213
При избори сега: Над 10% е разликата между ГЕРБ и БСП
Снимка: Архив, БТА

Пет партии биха влезли в българския парламент, ако изборите за народни представители бяха на 15 юли. Това показва национално представително проучване на агенция „Екзакта“, проведено в периода 10-15 юли между 1000 души.

Според данните на агенцията първа политическа сила биха били ГЕРБ с 26%. След тях се нареждат БСП с 15% и ДПС със 7%. За Реформаторския блок биха гласували 6 на сто, а за "България без цензура"- 5%.

Под границата за излъчване на народен представител остават АБВ с 3%, НСФБ и "Атака" с по 2%.

Социолозите от „Екзакта“ отчитат, че електоралният дял на ГЕРБ е нараснал с 2%, а този на БСП се е свил с 5%.

"Екзакта" е изследвала и представите на българите за това кой е най-вероятният вариант за съставяне на кабинет след изборите на 5 октомври. Очакванията на 19% от анкетираните са за самостоятелно правителство на ГЕРБ, а 15% посочват, че най-вероятно бъдещият кабинет ще бъде съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Според 8 на сто бъдещата управленска формула е правителство на ГЕРБ и ДПС, а според 7% - на ГЕРБ, РБ и АБВ. За 6% е възможно в бъдещото управление да си партнират ГЕРБ и БСП.

„В средата на юли регистрираме дъно на общественото доверие към работата на Народното събрание и на правителството“, коментира Лидия Йорданова от "Екзакта". Тя уточни, че става дума за дъно на доверие към тези две институции от началото на прехода насам.

За последната година парламентът е загубил 17% от одобрението и е добавил 18% неодобрение, а българите, които го одобряват в момента, са 8,5%. Кабинетът губи 15% одобрение за последната година и качва също толкова неодобрение, като в момента е одобряван от 17%.

Прокуратурата губи 10% одобрение и в момента одобрението за работата й е 14,5%, а за съда - 13,6%.

Работата на БНБ е одобрявана от 34%. Иван Искров се ползва с по-ниско доверие от управляваната от него институция – 28%.

На фона на негативните настроения към повечето институции и техните лидери като безспорен авторитет изпъква кметът на София Йорданка Фандъкова с одобрение 52%, коментират от "Екзакта". На второ място е еврокомисарят Кристалина Георгиева - 51% одобрение. Фандъкова и Георгиева са политиците, одобрението за работата на които е по-високо от неодобрението. Челната тройка на политиците с най-високо доверие завършва с президента Росен Плевнелиев. Доверието към него е 39%

Сред политическите лидери най-изразителен спад според социолозите - 7% спрямо април, има при Сергей Станишев, който е одобряван от 17% от българите. „Той губи подкрепата на около една трета от твърдото ядро на БСП“, коментира Лидия Йорданова. Според нея в зависимост от името на бъдещия лидер на БСП ще стане ясно доколко вероятно е да се съхрани твърдото ядро на БСП.

Проучването сочи, че няма единно преобладаващо мнение за резултатите от евровота. 37% от българите твърдят, че са удовлетворени, а 36% не са доволни.

В средата на юли 69% от българите заявяват, че одобряват членството на страната ни в ЕС. Този дял е с 6% по-малък в сравнение с началото на 2014 г., отчитат от "Екзакта".

Предстоящата номинация на български еврокомисар е една от темите, които вълнуват общественото мнение, коментират от "Екзакта". Две трети от българите предлагат конкретни имена, и то в отговор на отворен въпрос, тоест без посочен отговор.

Най-често е споменавано името на Кристалина Георгиева, посочена от 23%, на второ място е Сергей Станишев - 6%, а трети - Томислав Дончев с 6%. Меглена Кунева и Николай Бареков са посочени от по 4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АтакистХахаха, та нали ГЕРБ и Атака управляваха заедно чрез неформална коалиция и отново чрез златното пръстче на Волен. Сега какво ще ни спасява Атака от ГЕРБ след като ни ги докара на власт с категорична и безрезервна подкрепа? Да не говорим пък, че Атака качи БСП и ДПС на власт отново със слатното пръстче на Волен.
114
14
 
4
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Само Атака ще спаси България от тиквата Бойко.
113
3
 
8
 
! Отговори
желко преди 9 години
Мале какво купуване на гласове ще падне,просто не е истина,от сега се обещават по80л на помиите,и те чакат вие гласувайте и чакайте боко идва ще стягаме колани,глобите за автомобили ще се вдигат,тъпите българи ще плащат за новия заем който герб ще тегли.Гласувайте депутатите ще ви благодарят!
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Смеешници Аман от смешници и неграмотници ! От 123 заседания на НС - ГЕРБ СА ДАЛИ КВОРУМ(МНОЗИНСТВО) НА 96 ЗАСЕДАНИЯ .А УЖ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ПРОТЕСТИРАХА ,,ИСТЕРЯСВАХА ,РЕВЯХА КАТО АСЛАНИ,ЧЕ БИЛИ ПРОТИВ. Не съм виновен ,че е изнесено ,черно на бяло.Просто трябва да се прочете !
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DAA BOKO TIKVATA DETO E UCHENIK NA GOLQMATA TIKVA TATO DA BE PONAUCHIL PONE NESTO OT TATO A TOQ E GA TI GLUPAKA I VINETU
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BSP, DPS I ATAKA NE NI XARESVA, AMA DVAJ PO NE NI XARESVA GERB S TIKVATA
109
5
 
5
 
! Отговори
до 136 Баннг преди 9 години
И какво лошо има в тази съобразителност на Лидера на ГЕРБ?Това е израз на толерантност.
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OT VSICHKI SLED IZBORITE NAI STE E IZNENADAN BACE VI TIKVUN
107
4
 
5
 
! Отговори
Смеешници преди 9 години
Ами до сега ДПС + БСП+ А така как ви се харесваше?!Вярвате ли си ,че някой здравомислещ ви се връзва на щуротиите?!
106
3
 
7
 
! Отговори
Баннг преди 9 години
До До 127 Ама ей го ,то и др. Борисов подкрепи ДПС като направи изборите на Байряма и е готов от днес заеднО да спасяват Б/Я ,тоест да управляват. нали трябва да благодари за пагоните на др.Доганов. А пък за доверието към *** Плевнев, то толкова, нагла , нагла лъжа ,.! Абе те самите активисти на Герб го псуват,имал 36% подкрепа .Имал- таратанци. То и комунистите лъжеха ,амаа чааак толкова ....Излиза ,е дИмУкратите са ,къде ,къде по-големи лъжци. Боже ,пази България....сега от дИмУкрати..
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съотношенията сега са едни,след изборите ще са други.Изненади също ще има и най-изненадани ще са тези които са най-сигурни сега.Като гледах как се връчват мандатите от т.н президент и как му бяха върнати ми се изясни,че мутрата си е мутра и наколенкаджията си е все същия.С Борисов:"Заповядайте господин Бойко" и след малко след получаване обратно на папката без мотивация пояснява-"Получих отказ".С Мерджанов:"Заповчдайте"!?!?!?.След мотивиран вербален отказ и връщане на папката-"Благодаря"
104
6
 
13
 
! Отговори
OMG преди 9 години
Не мога да повярвам колко *** хора има които ще гласуват за ГЕРБ.. Трябва да си супер ограничен и ***!
103
2
 
5
 
! Отговори
До 127 преди 9 години
НЕВЕЖЕСТВО ! Като не гласуваш за никой , подкрепяш ДПС бе фес ! Неграмотен ли си не те знам но си *** като *** и заради такива като теб България няма как да се оправи !
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ и ДПС нямат нищо общо, освен власт и пари- това е общото!!!!
101
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ ще управлява с РБ, но е твърде вероятно последният изобщо да не влезе в 43 ОНС!Боко Тиквуняка би предпочел да управлява с ДПС, дори с БСП, но не и с РБ! той инстиктивно мрази всичко ,което е демократично. негови идоли са Хитлер, Сталин, Тодор Живков и Путин. Милиционер и мутра няма как да стане демократичен политик! Няма!Та дори и РБ да влезеслучайно в парламента към него Тиквуняка ще се отнесе както към Синята коалиция през 2009 г., защото приятелите му са все от ДС и БКП!
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Десен ГЕРБ са поредните мимикриращи червени капиталисти и само глупаците все още не са разбрали това. Мафиотска държава.
99
5
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Специален поздрав за другарите от БСП (последен валс)vbox7/play:ef15e499
98
2
 
6
 
! Отговори
До 123 преди 9 години
Явно не ......шилето си остава шиле ......никъде го няма това .....някои да ти каже "ако си гладен съди картофи и яж" и ти да му целуваш краката !?!? Да се хвали колко джамии построил и ти да му целуваш ръцете ? Да ти казва че си лош материал и ти да му благодариш и да го възхваляваш ??????????///// НЯМА ЛОГИКА ....ТО БИВА БИВА АМА БИВОЛ ЗА МЕЗЕ НЕ БИВА !
97
4
 
9
 
! Отговори
nexussss преди 9 години
Аз за ПОРЕДЕН ПЪТ ще гледам забавното предаване "Избори БГ" БЕЗУЧАСТНО и ще се заливам от смях как едни тотално изхабени и безидейни крадливи *ета но пък за сметка на това безкрайно нагли и крадливи (т.е. "политици") разиграват до болка познатия театър на "доброто и лошото ченге" и същевременно една пасмина *** с мозък по малък от хапче (т.е. "електората") УЗАКОНЯВА мераците на първите да ги стрижат като ***... ЗА 25 ГОДИНИ НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ТОЯ ФИЛМ БЕ ?!?!?!?!
96
12
 
7
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Спрягат се какви ли не конфигурации ГЕРБ с ДПС ГЕРБ с БСП всичко това се прави с една единствена цел да се разколебае периферията на ГЕРБ. Истината е че ГЕРБ ще управляват сами или с РБ това всичко друго са празни приказки в услуга на БСП и ДПС.

Спонсорирани публикации