При избори сега: Над 10% е разликата между ГЕРБ и БСП

"Екзакта": Доверието в парламента е най-ниско от началото на прехода
25 юли 2014 18:53,
213
При избори сега: Над 10% е разликата между ГЕРБ и БСП
Снимка: Архив, БТА

Пет партии биха влезли в българския парламент, ако изборите за народни представители бяха на 15 юли. Това показва национално представително проучване на агенция „Екзакта“, проведено в периода 10-15 юли между 1000 души.

Според данните на агенцията първа политическа сила биха били ГЕРБ с 26%. След тях се нареждат БСП с 15% и ДПС със 7%. За Реформаторския блок биха гласували 6 на сто, а за "България без цензура"- 5%.

Под границата за излъчване на народен представител остават АБВ с 3%, НСФБ и "Атака" с по 2%.

Социолозите от „Екзакта“ отчитат, че електоралният дял на ГЕРБ е нараснал с 2%, а този на БСП се е свил с 5%.

"Екзакта" е изследвала и представите на българите за това кой е най-вероятният вариант за съставяне на кабинет след изборите на 5 октомври. Очакванията на 19% от анкетираните са за самостоятелно правителство на ГЕРБ, а 15% посочват, че най-вероятно бъдещият кабинет ще бъде съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Според 8 на сто бъдещата управленска формула е правителство на ГЕРБ и ДПС, а според 7% - на ГЕРБ, РБ и АБВ. За 6% е възможно в бъдещото управление да си партнират ГЕРБ и БСП.

„В средата на юли регистрираме дъно на общественото доверие към работата на Народното събрание и на правителството“, коментира Лидия Йорданова от "Екзакта". Тя уточни, че става дума за дъно на доверие към тези две институции от началото на прехода насам.

За последната година парламентът е загубил 17% от одобрението и е добавил 18% неодобрение, а българите, които го одобряват в момента, са 8,5%. Кабинетът губи 15% одобрение за последната година и качва също толкова неодобрение, като в момента е одобряван от 17%.

Прокуратурата губи 10% одобрение и в момента одобрението за работата й е 14,5%, а за съда - 13,6%.

Работата на БНБ е одобрявана от 34%. Иван Искров се ползва с по-ниско доверие от управляваната от него институция – 28%.

На фона на негативните настроения към повечето институции и техните лидери като безспорен авторитет изпъква кметът на София Йорданка Фандъкова с одобрение 52%, коментират от "Екзакта". На второ място е еврокомисарят Кристалина Георгиева - 51% одобрение. Фандъкова и Георгиева са политиците, одобрението за работата на които е по-високо от неодобрението. Челната тройка на политиците с най-високо доверие завършва с президента Росен Плевнелиев. Доверието към него е 39%

Сред политическите лидери най-изразителен спад според социолозите - 7% спрямо април, има при Сергей Станишев, който е одобряван от 17% от българите. „Той губи подкрепата на около една трета от твърдото ядро на БСП“, коментира Лидия Йорданова. Според нея в зависимост от името на бъдещия лидер на БСП ще стане ясно доколко вероятно е да се съхрани твърдото ядро на БСП.

Проучването сочи, че няма единно преобладаващо мнение за резултатите от евровота. 37% от българите твърдят, че са удовлетворени, а 36% не са доволни.

В средата на юли 69% от българите заявяват, че одобряват членството на страната ни в ЕС. Този дял е с 6% по-малък в сравнение с началото на 2014 г., отчитат от "Екзакта".

Предстоящата номинация на български еврокомисар е една от темите, които вълнуват общественото мнение, коментират от "Екзакта". Две трети от българите предлагат конкретни имена, и то в отговор на отворен въпрос, тоест без посочен отговор.

Най-често е споменавано името на Кристалина Георгиева, посочена от 23%, на второ място е Сергей Станишев - 6%, а трети - Томислав Дончев с 6%. Меглена Кунева и Николай Бареков са посочени от по 4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
12
 
! Отговори
Някъде преди 9 години
Явно Българинът няма да му дойде акъла в тиквата и ще си остане под чалмата .....Пак има тикви да гласуват за ГЕРБ ? ДО НАРОДА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ : НАРОДЕ , ЯВНО НЕ ЗНАЕШ , ГЕРБ БЯХА НА ВЛАСТ 3.5 ГОДИНИ , ВИЕ ГИ СВАЛИХТЕ ОТ ВЛАСТ И НЯКОЛКО ДУШИ СЕ САМОЗАПАЛИХА ДОРИ ! Не помниш ли народе ? Толкова ли си заспал и роботизиран ? ТИКВАТА Е ПРИЯТЕЛ С ЕРДОГАН БЕ !
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днешната опорна точка на ГЕРБ: нямаме отношения с ДПС, просто гласуваме заедно за спасението на България. БСП е виновна за това, че с ДПС сме в тандем.
93
2
 
5
 
! Отговори
МСБ преди 9 години
АТАКА срещу ГЕРБ + ДПС ............трудно ....много фес много нещо , та собственика на герб има пискюл на шапката ....и в името му присъства доган :) а за дпс е ясно ................ДВЕТЕ ТУРСКИ ПАРТИИ ЩЕ СЕ СЪЮЗЯТ И *** ДА МУ МИСЛЯТ !
92
3
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ+ДПС преди 9 години
Значи българинът обича да го управлява ДПС !
91
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 години
до тролът 109: поне драскай нещо смислено. Не преписвай, а мисли, ако можеш :) Съюзихте се от ГЕРБ и ДПС, а според вас БСП ви е виновна. БСП има вина за много неща, но за позорът, който сами си нанесохте с тая прегръдка с ДПС, вината си е лично ваша.
90
4
 
3
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
А сега да видим гербаджийските какво ще казват за дпсарската дружка на герб .......да видим какво ще мънкат , ясно е че герб дпс и бсп играят един филм дето простолюдието няма как да го разбере защото е просто-людие ..........някой ако му е наясно филма с Кауфланд и Лидл ще разбере и тук какъв е филма :) уж се давят , а целта е освен тях друг да не припарва до кокала !
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е нужно да сме въвлечени във велики геройски дела за да бъдем част от процеса на промяната,малките жестове умножени от милиони хора могат да променят света..
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още 7 % на ДПС и разликата става 17 %.Нали!
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Q si lqgajte sichkinevijdate li che po goliamo zlo ot gerb niamaaaa sami BSP
86
8
 
6
 
! Отговори
хах преди 9 години
Как може да мислите че ГЕРБ са с ДПС ?! То ако бяха още предната година щяха да си направят правителство и да управляват те да не са БСП само за да докопат паричките и с *** ще се цункат :)
85
2
 
2
 
! Отговори
kaka vi Siika преди 9 години
Koito glasuva sa BSP i DPS da mû izsyhnat nekadyrnite ryce
84
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 години
След днешното гушване с ДПС, делът на ГЕРБ сред българските гласоподаватели е паднал на не повече от 20%. Но не им е проблем, султан Доган ще им подсигури нужните бройки сред турците и ***. Докато допускаме да ни управлява мафията ДПС/ГЕРБ/БСП, нищо добро не ни очаква.
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТКaзaх ти че съм върл aтaкист, съглaсен съм с теб бре, рaдвaм се че пишеш тукС нaмь Бог
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dobreeee de, ima li oshte da glasuvat za BSP?
81
0
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 100Разбрах те, още преди да си ми написал поста си. А аз вече ти отговорих в 101-ви пост.Понял?
80
2
 
12
 
! Отговори
бс преди 9 години
Колкото повече Българи гласуват толкова ще е по малък процента на ДПС ДПС където има власт са *** и турците се облагодетелстват :) Дават се пари на кметовете им които разпределят из махалите или не ги пипат в размяна на техния глас :) Толкова ли е трудно да отидете да сложите 1 глас за някой и да спестите на децата си изучаването на Турски ? Щото и това може да стане както иска ДПС
79
1
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 96Ти ако си атакист, щеше да знаеш, че големите проблеми на държавата започват да се решават като тръгнеш от малките. А впрочем да имаме неграмотни турски кметове в селата не е малък проблем. А те разпределят и работните места към общинските фирми. Няма да извикат бай Иван с 20 годишен стаж като кофражист, а Али дето не знае как да си връзва обувките да е на първа линия.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТСъглaс3н съм зa,ориентaлските,прояви , но кой мaхa пaлкaтa н ерп-тaтa злaтнaтa концесия првстъпнaтa привaтизaция и всичко което ки зaгробиМисленето ми е в,другa нaсокaИскaм дa кaжa, добфе мaхaме дпс, но рaботaтa по освобождението ще е почти цялaтa още,пред нaсРaзбрa ли,ми сегa:)
77
5
 
6
 
! Отговори
se преди 9 години
Пореден кьорфишек от социолози и анкетьори.А бре люде неразумен пак ли ще избереш онзи дето те нарича лош материал.Онзи дето целува обувките на Обама и се кланя на лицемерна Европа като лакей!Да БСП и ДСП се провалиха но този провал беше обречен .Не прави грешката да докараш на власт отново лицето което се мисли за месия.Малка България е експеримент за съвременно робство и геноцид от политици като,, месията".
76
0
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 92 Е как да не е причина, като местната власт,когато ДПС е на власт облагодетелства и толерира всичките тези ориентаслки прояви които ти назовах????

Спонсорирани публикации