2 240 лв. за нормален живот на четирима в края на юни

КНСБ очаква ръст на издръжката на живота заради по-скъпите ток и парно
Обновена: 28 юли 2014 22:37 | 28 юли 2014 12:35, Веселина Йорданова
74
2 240 лв. за нормален живот на четирима в края на юни
Снимка: архив, БулФото

Издръжката на живот в края на юни достига 559.95 лв., сочат данни на КНСБ.

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими месечно около 2 240 лв. В тази сума влизат разходи за храна, образование, почивка, спрямо средните български стандарти.

Около 80% от домакинствата в България живеят с доход под необходимия, изчислен от КНСБ. Под прага на бедност остават 23.2% от домакинствата в страната с общ доход на 1 човек до 211 лв.

Продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива на издръжката на живота. През второто тримесечие се отчита намаление с 0,6% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база намалението е с 0,7%.

От КНСБ го определят като козметично и логично, тъй като през второто тримесечие по традиция плодовете и зеленчуците имат по-ниски цени.

От синдиката обаче прогнозират, че увеличението на цените на тока и парното от 1-ви юли, и дъждовете, които засегнаха реколтата, ще доведат до покачване на издръжката на живота.

Само за последните седем години издръжката на живот нараства с 22.6%, като увеличението при хранителните стоки е с 26%, а при нехранителните стоки с 19.5%.

Безработните през първото тримесечие на 2014 г. все още са повече с близо 205 000 спрямо същия период на 2008 г., а равнището на безработица от 6.5% сега вече достигна два пъти по-високи размери - 13%.

Вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков подчерта, че са необходими нови политики по доходите. Предлага се минималната заплата през следващата година да бъде 400 лева, което ще е половината от средната заплата за страната, както и да се приеме необлагаем минимум от 500 лева.

Изключително ниското равнище на заплатите в България е съпроводено с най-ниската покупателна способност в сравнение със страните членки на ЕС-28.

В Полша, Чехия и Хърватия с една брутна средна работна заплата успява да се купи между 3-3.4 пъти повече мляко, над 2 пъти повече картофи, 2.3 пъти повече яйца (в Чехия), в сравнение с България.

Това се дължи най-вече на увеличението на цените на основните хранителни продукти с оглед догонване на европейските ценови равнища и изоставането при увеличението на работната заплата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: КНСБНиколай Ненков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
15
 
! Отговори
ирландска елка преди 9 години
За да живеете нормално, трябва да изкопате по 7500 кила картофи всеки месец и да ги продадете по 30 стотинки на килограм.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 43 А БЕ ЧОВЕК ,МНОГО ПАРИ ТИ ТРЯБВАТ БЕ , Е МАЛКО ИКОНОМИИИИИИИИИИ
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Минималната работна заплата ще е 20,000 и тока ще е 2,000 лева за киловат/час. Перфектни условия спред правителството
35
1
 
10
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До Az sum 39НЕ НЯМА1."качествен начин на живот" - дефинирай качествен начин на живот. a)Ако имаш предвид дали ще имаш всичко (материално) необходимо отговора ми е ДА.б)Ако искаш сигурност и спокоен живот отговора е НЕ, Не и пак НЕ (въпреки парите ти).2."Истинско Медицинско обслужване в Бългaрия" - ха-ха-ха СМЕХ отговор НЕ, НЕ и пак НЕ.В държавата отдавна няма мед. обслужване па ти търси "Истинско Медицинско". Всички млади доктори си събраха чуковете и заминаха за чужбина.
34
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тези криви сметки? 500 лв./мес. са само тока, водата, нафтата и GSM и някоя домашна потреба. Ами за ядене, пиене, цигари, дрешки и мацки какво остава? Едвам скърпвам месеца с 1200 лв., а имам собствено жилище и 2 таратайки.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОБРЕ КАЗАНО , НО ДА Е ВЯРНО
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде бе, аз като студент добре че съм в провинциален град, иначе с 300-350 лева на месец без консумативи и издръжда, как ви се струва? Ако бъда сравнен със един западен или дори руски студент как ще изглеждам по доходи и покупателна способност?
31
5
 
9
 
! Отговори
Az sum преди 9 години
Господа , имам малко неудобен въпрос , но все пак са ми необходими мнения . Нямам никакво немерение да наранявам чувствата на когото и да е било . След 1 год. ще се пенсионирам заедно със Съпругата ми в USA. Общата ни пенсия с осигуровки и частните ни пенсии ще е $12 000 месечно . Дали тези пари ще могат да ни осигурят качествен начин на живот и Истинско Медицинско обслужване в Бългaрия ?
30
10
 
12
 
! Отговори
пена преди 9 години
Хората, които са готови да си продават времето и труда за 400 лева на месец са си виновни сами! Никой няма да им дава повече, щом му работят и за жълти стотинки. Да работиш за 400 лева и да си мислиш, че нямаш алтернативи, и че ти е виновна държавата си е робски манталитет...
29
1
 
16
 
! Отговори
nobi преди 9 години
средните български стандарти ? вие луди ли сте ? средните български стандарти са мъжа да взима 450 лева, а жената детски. Ако 50 % от домакинствата имат над 2000 лева доход, тогава ще са средни български стандарти
28
4
 
4
 
! Отговори
тъпанар преди 9 години
До БУДА-лаТ.е. всички, които взимат над 500 лв заплата в България са измамници и некомпетентни ли? Също не ми е много ясно какво се включва в заявлението "скъсвам от работа", защото в БГ не съм видяла някой да се скъсал от работа, а по- скоро важи максимата: "Аз се правя, че работя, те се правят, че ми плащат".
27
0
 
18
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
26
1
 
16
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до Буда-лаНе всеки 30 г.решил да остане в родния си провинциален град трябва да търси проблем в себе си!Всички ли от провинцията трябва да се изнесат в София,за да работят в ИТ сектора,за да попаднат в другата статистика?Или на кадърните хора от провинцията се предлага терминал 2?Колко са добре работещите и плащащи фирми в другите части от страната?Нека говорим за България като цяло,защото сме една държава все още и потърсим решение на сбъркания от 25 г.модел.И отговорност от политиците.
25
1
 
21
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
80 % под този доход!154.50 лв. минимална пенсия340 лв.минимална заплатаСемейство с две деца,ако единия родител взима под хиляда лева,директно отивате при тези 80 %.Това са хората,които работят,създават блага в тази държава,които плащат данъци!В същото време управниците ни казват колко трябва да е чистия доход,плащайки на чужденците чисто 1100 лв.! На човек ! Храна,подслон,медицинско обслужване,джобни,ремонт на сгради...
24
0
 
17
 
! Отговори
рокенрол и лаЙНА преди 9 години
Тия мангизи само за хляб и лекарства.Ами за мръви?Ами за кино и театър.Или той парламента с политиците заместват театъра и киното.Ами за почивка?
23
1
 
14
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Аз съм електро инженер. Напиши къде дават такава заплата, че и аз да кандидатствам. Колко от твоите колеги от университета вземат твоята заплата?
22
1
 
12
 
! Отговори
продавачка преди 9 години
аз ако не цакам клиентите ще съм под жизения минимум, на 340 съм
21
3
 
21
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
Много сте ми смешни подобни "софианци". Работел за чужда фирма и вземал 3000. Е и? А знаеш ли, че чистачката в централата на тази чужда фирма взема около 2-3 пъти повече пари от теб без да знае нито един чужд език? Цар си, да знаеш. Сред слепите и едноокия е цар.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
80% от хората в България продължават да са осигурявани на минимална работна заплата. КНСБ взима тези данни, пиши си доклад и хоп - българина живее с под 500 лв.Че над 50% от населението живее в градовете, 20% в селата покрай градовете и работи голяма част работи на минимална по договор + плик, КНСБ не смеят да го отчетат.Статистиката на КНСБ казва, че населението е бедно и трябва да се вдигне минималната заплата - защо? Защото пари в ханата трябва да влизат от гърба на народа!
19
1
 
22
 
! Отговори
разград преди 9 години
аз взимам чисто 400 лв и се скъсвам от работа, тея се шегуват, такива пари може би само в София!