КНСБ иска без данък за заплата до 400 лева

Пламен Димитров: Няма държава в ЕС с 3/4 постъпления от косвени данъци
Обновена: 4 авг 2014 14:09 | 4 авг 2014 07:10, Камелия Цветанова
58
КНСБ иска без данък за заплата до 400 лева
Снимка: Булфото, архив

"Без данък за заплата до 400 лева". Идеята лансира Пламен Димитров, президент на КНСБ.

В интервю за "Труд" той отбелязва: "Склонни сме да дискутираме и по-радикални предложения, които биха могли доста рязко да променят отношенията между косвените и преките данъци като приходи в хазната. Тяхното съотношение в момента е уникално.

Още по темата
Няма друга даржава в ЕС, в която близо 3/4 от данъчните й постъпления да идват от косвени данъци. Това генерира усещане за несправедливост."

Преди дни от КНСБ обявиха, че ще искат минималната заплата през 2015 г. да бъде 400 лева.

Вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков заяви на пресконференция, че КНСБ ще настоява за такъв вариант, ако бъде отхвърлена възможността да се приложи необлагаем минимум.

Разчетите на синдиката показват, че за бюджетната сфера увеличението на работната заплата трябва да е около 15%.

До дни свикваме експертен съвет за Корпоративна търговска банка, обявява Димитров.

"Ще поканим членовете на УС на БНБ и управителя на среща с тях, за да уточним как може консултативният съвет да бъде полезен на квесторите и всички заинтересовани лица", допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
До 52 ХХХХХХХХ преди 9 години
Прави си - трябва да се спре тази дискриминация към държавните служители. От това "плащане на осигуровките на 100% от държавата", а не само 60%, както е при останалите, държавните служители само губят. Първо им намалиха заплатите, когато държавата пое на 100% осигуровките им. Второ, сега ги осигуряват върху по-ниска заплата, което води до по-ниски обезщетения на база осигуровки, например болнични, както и до по-ниски пенсии, когато се пенсионират.
47
0
 
1
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Тоя синдикат, а и другия с пожизнените си владетели умират да разпределят пари, който все някои друг следва да вади. То много удобно така. И двете пожизнени царстава, т.е. синдикати трябва да се закрият.
46
1
 
2
 
! Отговори
ХХХХХХХХ преди 9 години
Защо от кнсб-то не поискат и Държавните служители да си плащат осигуровките?
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бизнесът в България на 90% принадлежи на мафията. Само тук-там в дребият бизнес някой немафиот се мъчи да изкара нещо, но обикновено за сметка на мизерни заплати за работниците му. Точно затова вече се появи глада за кадри, квалифицирани разбира се, защото квалифицираните отидоха по нормалните държави, където има нормално заплащане. С други думи, бизнесмените в България отрязоха клона, на който седяха, с тези мизерни заплати. Пазар на труда в България реално няма.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, че не е лесно да имаш собствен бизнес, но що за бизнесмен е този, който не може да плаща нормални заплати? Наистина ще е добре, ако държавата наложи данък труд на работодателите, които плащат мизерни заплати, както предлага Yuppie.
43
2
 
5
 
! Отговори
Хе-хе преди 9 години
До45.То хубаво ако се облагат 400лв.и другите 400 се дават на ръка,ама не е така.Хората щеше да ги харчат и парите да се въртят.Няма ги 400лв.на ръка там е проблема.Хората искат ако може всичко да се дава на ръка.Държавата казва-няма пари за пенсии и в същото време дава 8милиона на фирма за реклама на лютеница.Ква държава.
42
0
 
14
 
! Отговори
С продължение /3/ преди 9 години
В моя пример, ако се пресметне какво става в цялата държава, с примерно 4 милиона плащащи ДОД и осигуровки, излизам че всеки месец на обществото се губят едни около 160 милиона от неплатени осигуровки от работодателите. От тях, почти 100 милиона лева трябваше да са за пенсии, а отиват за джипове, яхти, любовници на мутрите, ...
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КНСБ вместо де предлага дивотии, да вземе да предложи нещо разумно, за да няма плащане на ръка и неплащане на данъци и осигуровки, т.е. КНСБ да спре да защитава работодателите и да измисли нещо и за работниците. Сегашното предложение на КНСБ е за облгодетелсване на работодателите и за по-ниски доходи за работещите в България, въпреки че на пръв поглед изглежда обратното.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЧОВЕКБългарския работодател ако може изобщо да се нарече такъв е особен вид животно. Планира всички капиталови разходи точно и подробно, без работната ръка - там *** се надява да си намери будали да му бачкат за 300 лева, и ако може по програма, и тия пари му се свидят. Иначе джипа за 100 хиляди евра и екскурзиитте в чужбина са си разписани в плана. И накрая *** се чуди защо тъкмо като е обучило хората, всичките са избягали от него в един и същи момент
39
0
 
2
 
! Отговори
С продължение /2/ преди 9 години
... повишила данъците и осигуровките. Този дето си мисли,че кяри като получава на ръка 400 лева, всъщност и той губи, защото в крайна сметка се губят едни около 164 лева, а той "печели" само около 86 лева. Тези 164 лева, държавата пак си ги взима и от него и от родителите и приятелите му с други данъци и с по-висок процент на данъчна или осигурителна тежест. КНСБ предлага необлагаем минимум, при който работодателите ще плащат по-малко, заради укриването на доходи и всички ние ще загубим.
38
0
 
0
 
! Отговори
Ди преди 9 години
И никой не видя, че пише "даржава"...Няма друга даржава в ЕС, в която близо 3/4 от данъчните й постъпления да идват от косвени данъци. Браво!
37
2
 
8
 
! Отговори
С продължение преди 9 години
Х получава 800 лева и ги декларира. Плаща 103,20 лева осигуровки, работодателя му плаща 154.80 осигуровки, плаща 69.68 лева ДОД, получава чисто 627,12 лева, а в държавата влизат данъци и осигуровки за 327.68 леваУ също получава 800 лева, но декларира само 400. Плаща 51,60 осигуровки, работодателя му плаща 77,40 осигуровки, плаща 34.84 ДОД, получава чисто 713.56 лева, а в държавата влизат 163.84 лева. Какво излиза, за да компенсира укриването на доходи, държавата е повишила данъците и осигуров
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както и да я умувате,няма как 1 милион да хранят другите 6 милиона с данъците си :)
35
2
 
8
 
! Отговори
КНСБ пак не са в час преди 9 години
Въвеждането на необлагаем минимум означава прехвърляне на данъчна тежест от некоректните към коректните платци на данъци и осигуровки. КНСБ пак не са в час.
34
2
 
2
 
! Отговори
God преди 9 години
До Анонимен 28: Ако се въведе твоето мъдро предложение, от следващият ден всички заплати ще са до 1000 лв. А най-високоплатентие хора могат така да си уредят нещата, че да плащат по-малко и от 10% от дохода си. А ти и такива *** като теб ще платите сметката и ще се радвате, че има социална спаведливост.
33
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Общата сума, която държавата трябва да събере от данък върху доходите си е горе-долу една и съща, независимо как се облагат доходите. Ако се въведе необлагаем минимум, то трябва да се повишат 4-5 или повече пъти данъците за извън този необлаем минимум. Примерно, ако сега за 800 лева облагаем с ДОД доход се плаща 10% плосък данък, т.е. 80 лева, то при необлагаем минимум от 400 лева, за сумата над 400 лева ще трябва да се плати примерно 30%, т.е. 120 лева.
32
1
 
7
 
! Отговори
читател преди 9 години
Всички граждани на РБ ползват едни и същи услуги - здравна каса и пенсионен фонд, инфраструктура, без значение добри ли са или не. НЯМА ЛОГИКА ЕДНИ ДА ПЛАЩАТ, А ВСИЧКИ ДА ПОЛЗВАТ.ПОРЕДНА МАНИПУЛАЦИЯ ЗА ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ.ДАНЪЦИ ЗА ВСИЧКИ, ИЛИ И МАЛКОТО КОИТО ПЛАЩАТ ЩЕ ПРЕСТАНАТ!!!!!
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Редно е и тези, които не си плащат данъците и осигуровките върху целия си доход, да платят поне малко. А необлагаем минимум те няма да плащат нищо и останалите трябва да плащаме и за тях. Хубаво е предлжението за обърната скала за облагане:60% за доходи под 400 лева50% за под 600 лева40% за под 900 лева30% за под 1500 лева20% за под 3000 лева10% за над 3000 лева
30
0
 
7
 
! Отговори
God преди 9 години
КНСБ са пак в междучасие. Именно косвените данъци са по-справедливи, защото облагат потреблението. Тези, които потребяват повече плащат повече. Прекият данък от друга страна ти взима част от дохода още "на входа", независимо дали си потребявал или не. А колко данъци събират от високите си ставки по ДОД в ЕС можете да разберете от огромните им държавни дългове. КНСБ да спре да бърка доходите от престъпна дейност с тези от високоплатен труд.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При над 50% дял на доходите, за които не се плащат данъци и осигуровки, е престъпление да се слага необлагаем минимум, който ще натовари допълнително коректните платци, а мошениците пак ще изкярат. Ако всички си плащаха реалните данъци и осигуровки, плоския данък можеше да е 5%, а не 10%. Пенсиите можеха да са 2 пъти по-високи и т.н. С това предложение за необлагаем минимум, КНСБ ни предлага повишаване на дела на укритите доходи и съответно по-голям процент за данъци и осигуровки.