Служебният МС може да промени формулата за минималната заплата

Нейков: Има готови предложения, само трябва воля да се приемат
Обновена: 20 авг 2014 14:24 | 20 авг 2014 11:05,
35
Служебният МС може да промени формулата за минималната заплата
Снимка: архив, Dnes.bg

Служебното правителство има възможността да промени модела за формиране на минималната работна заплата. Това заяви пред БНР председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Той посочи, че има готови предложения, постигнати на база на дискусии със социалните партньори, необходима е само воля за приемането им. Нейков припомни, че промяната става с решение на Министерския съвет, без да е нужен работещ парламент.  Нейков каза, че от няколко години Министерството на труда и социалната политика има добро предложение за нов начин за формиране на минималната заплата, което да отразява инфлацията, цената на живота, икономическия ръст и всички важни елементи, които влияят върху доходите. По негови думи това предложение е работещо, но от страна на Министерството на финансите има „глуха съпротива“ срещу тази промяна. А само финансовото министерство може да даде тласък за осъществяването й, каза експертът.

„Проблемът е, че досега увеличението на минималната работна заплата се прави по таванен способ, а не на базата на икономически фактори. Така че ще бъда голяма заслуга на служебния кабинет, ако промени модела за формиране на минималната работна заплата“, каза той.

Според него, ако се отмени административният подход при повишение на минималното възнаграждение, това ще повлияе обективно на доходите и ще се избегне порочният кръг, при който част от работодателите са съгласни да нараства МРЗ, а други не.

По темата за минималните осигурителни прагове Иван Нейков коментира, че умишлено недоговаряне на минималните осигурителни прагове не би могло да има дори чисто теоретично. По негово мнение липсата на споразумение за покачването на праговете означава, че синдикатите са слаби и не могат да защитят тезата си и са надделели работодателите.

В началото на седмицата служебният социален министър Йордан Христосков каза, че ще прибегне до прилагане на административно определяне на минималните осигурителни доходи в браншовете, където синдикати и работодатели не са постигнали споразумение. Той коментира, че има тенденция на умишлено недоговаряне на минималните осигурителни прагове.

Според Нейков щом има отрасли, където минималните прагове остават такива, каквито са били миналата или по-миналата година, значи „там нещата не вървят“. „Ако в отделен отрасъл синдикатите са слаби и не могат да си защитят тезата, това означава, че са надделели работодателите. Може да означава, че няма достатъчно представителство на работниците. В такава ситуация по-слабите синдикати тичат при държавата“, каза той.

Нейков припомни, че всяка година в края на лятото и началото на есента започват преговори между работодатели и синдикати за минималните осигурителни прагове. По думите му те имат роля на минимална работна заплата за хората, които работят в даден отрасъл. Затова нарастването на праговете има много голямо значение за хората, които работят в тези отрасли, защото на практика това означава по-висока минимална работна заплата за тях.  Колкото до административното начало, тоест решението да бъде прието от държавата, а не от преговорите между социалните партньори, той каза: „Винаги съм гледал с тревога, когато се увеличава намесата на държавата в отношенията работници-работодатели. Колкото по-малко държава има, толкова по-добре, защото това значи, че имаме трайно решение, постигнато в резултат на преговори“.

Нейков отбеляза и че министър Хасан Адемов не се е възползвал от правото да увеличи административно праговете, тъй като е приел, че кризата е толкова тежка в някои отрасли, че работодателите не могат да се съгласят на по-високи прагове.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
podanik преди 9 години
Мин. заплата и мин.осигур. прагове са въведени за да се гарантират приходи в пенсионната система, максималния осигурителен доход - за да се ограничи размера на пенсиите. Това ще стане излишно, ако при изчисляване на пенсиите се избират не три години до 1997 г., а до 1989 г. или се взема целия осигур.доход за всичките години стаж, независимо кога е; Както се взема 10% ДОД върху облагаемата сума(нямаща мин. и макс.) така да се взема и определен процент за всички осигуровки върху същата сума.
31
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До *** гадна. Ами да, имам. Също така съм против да имат право на глас и тези невъзвращенци, за които говориш. Също и хора без средно образование, защото по закон то е задължително!!! Ами не мога да се съглася бъдещето ми и това на децата ми още повече да се определя от пенсионери /при цялото ми уважение към възрастта им, но те са имали предостатъчно време да взимат решения/, от хора забравили къде родината им и езика български и от неграмотници, на които се плаща да гласуват. ДА ПИСНА МИ!
30
1
 
8
 
! Отговори
омая преди 9 години
След като всички разбраха че това е правителство на ГЕРБ значи всичко е наред Бойко ни лъга 3 години сутрин каже едно на обед друго а вечер не помни какво е говорил Сега става същото.Това са само джуки
29
4
 
2
 
! Отговори
до Веселин преди 9 години
Като ти е трудно,отдели 200 лв. регистрираи фирма, на работниците давай 4 000лв заплата,а за себе си отделяй по 4 милиона,знам го от личен опит като ;глупав ; работодател
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По времето на И.Нейков се започна повишаване на пенсионната възраст, сеага очаквам по негово предложение да започнат да намаляват заплатите. Изгониха около 2-3 милиона защото унищожиха хиляди заводи, сега ще намаляват заплатите. Докога ще е така
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз имам по-добра идея:Така както обвързахме лева с германската марка (вече е евро), така да обвържем и минималната работна заплата с немската. Така печелим двойно - хем няма да се чудят как да вдигат или свалят работна заплата, хем ще се получи немска икономика в БГ.Какво толкова има да му мислят
26
2
 
28
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
340лв. заплата им се струва голяма на нашите "работодатели",......***,предлагам който не може да осигури нормални заплати ,да ходи да си прави бизнеса в Африка,а не да обвинява работника,че не бил работил по 15часа и нямал 4 ръце.Какъв е този бизнес където за работника по 400лв , а за собственика по 10 милиона.....и не ми обяснявайте колко е производителността на труда .и как се живее с 400лв заплата...??
25
4
 
5
 
! Отговори
комуняга гадна преди 9 години
До Sharkщом като право на глас имат всички дезертьори и невъзвращенци напуснали родината ти да не би да имаш нещо против правото на гласуване на 60 годишните?!
24
1
 
19
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Истината е че ако размера на МРЗ /Минималната Работна Заплата/ се определя от обективното състояние на икономиката, то примерно сега МРЗ трябваше да е някъде между 1000 и 2000 лева. Вместо това Нейков и нейковците предлагат псевдонаучни заместители - изменението на нещо си, без да се отчита базата, от която се тръгва.
23
3
 
15
 
! Отговори
дани преди 9 години
Егати подлия комунист е Близашки, при първа възможност се нагъзи на Бойко и с Плевела се хилеха като шантонерки. Уволнява и назначава когото му наредят, *** и ренегат страшен! На практика властта е отново в ГРОБ, за съжаление.
22
1
 
17
 
! Отговори
наган преди 9 години
Иван Нейков е бивш социален министър и юрист, от финанси разбира колкото и от квантова физика, защо му се дава думата? Аман от костовите ***!
21
0
 
16
 
! Отговори
Бизнесмен преди 9 години
В нашата Държава т.н. бизнесмени използват методи на измама, лъжа, кражба и всякакви непочтени методи. Тука има много чужди фирми, а да сте чули да се стрелят помежду си. Не нали. Заслугата за цялата бъркотия и простотия е на БКП-БСП-ДС. Те мислиха, че като си създадат назначени капиталисти и групировки ще си ги командват. Да ама не. Всичко излезе извън контрол и така ще продължава.
20
1
 
10
 
! Отговори
Sven преди 9 години
Всъщност правителството нищо не смята да прави, всичко това са фантазии на Нейков. Статия без смисъл.
19
3
 
10
 
! Отговори
Фотев преди 9 години
Близашки е слуга на олигарсите и нищо друго. Срамота е такъв тип да се подвизава като преподавател в СУ. Имайте милост, пощадете студентите, това нищожество само уроци по низост може да преподава.
18
1
 
13
 
! Отговори
И.В. преди 9 години
хахах *** локума е тая статия. Толкова много изречения и нищо не пише Л(
17
3
 
11
 
! Отговори
Йоши преди 9 години
Тоя човек Близашки дали разбра каква е задачата на кабинета му? Уж едни избори щеше да организира, а хвана да ръчка навсякъде. Колко мисли да седи на поста господин Фалшификатора? Ще има шамари скоро, нищо че е с очила!
16
8
 
7
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До До Shark. Да, прав си, но само донякъде. Защото има страшно много пенсионери, които подкрепят комунистите, и това го видяхме на контрапротестите, а и лично познавам такива. Имай предвид че не всички, които през 90-те бяха по на 35-40г реваха по площадите, помня добре това време, бях 1-ви курс студент, така че.....има ги премного. Нали и на официалната статистика от евроизборите казаха че за БСП основно са гласували хора над 60г.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера писаха, че било заложено МРЗ да се вдига от догодина и да стане 380, което ще я направи равна на реалната средна запалата, та се чудят как да я намалят:)))
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Sharkама нали гласувахме за ГЕРБ.....и те са същите.....дори по-зле...нека да видим кой какво ще обещае на бъдещите избори...ама май всички си мълчат по този въпрос....защото за да се увеличат заплатите трябва коренно да се променят някои неща,а на политическата класа не им стиска и гледат да им е по-удобно сегашното положение...защо не лишат партиите от субсидии примерно....има много подобни от мерки....Бойко нали е велик...той и без пари може да спечели изборите....
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато ви се говори за "минамална заплата" - разбирайте размер на осигурителни вноски - тва е!

Спонсорирани публикации