"За" и "против" пълната забрана за GSM и таблети в училище

Смартфоните пречат, свалят успеха с единица
12 сеп 2014 07:13, Александър Попов
112
"За" и "против" пълната забрана за GSM и таблети в училище
Снимка: Reuters, архив

Във всички училища и сега е забранено използването на джиесем в час, но правилото не се спазва. Правилата варират от пълната забрана до по-либерални мерки като изключване на звука телефона в час.

Джиесемът обаче е враг на отличните оценки. Използването на мобилни телефони в час сваля успеха на учениците поне с единица, смята директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров, цитиран от "Монитор".

"Проблемът с джиесемите изглежда дребен, но не е така. Заради тях децата са само физически в училище. Забраната за телефони в клас е от поне 10 години, но никой не я спазва”, коментира директорът по време на представянето на Наръчника за родители на първокласници..

От идващата учебна година той забранява телефоните с тъчскрийн и интернет, таблетите, както и mp3-ките. Целта е децата да не се разсейват в час с възможностите, които дават новите технологии, а да се съсредоточат върху урока, който им се преподава.

По думите му ако учителят види дете с телефон в час, ще бъде повикан родител, за да бъде върнат. 

"За родителите отнемането на телефона може да изглежда малко лошо, но го правим за доброто на децата. Те трябва да ни подпомогнат, че иначе все едно детето го няма в училище”, уточни  още Александров.  Забраната за телефони в час ще важи за всички ученици до 12-и клас.

Цялостна забрана за ползването на джиесеми в учебно време от учениците ще има и в 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”.  Децата ще оставят телефоните на бюрото на учителите в началото на учебния час и ще ги вземат обратно в края му.

В 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията, пък се прилага по-либерален метод. Учениците просто трябва да изключват телефоните си по време на час. „Не можем да спрем прогреса, трябва да се нагодим към него”, коментира директорката на училището Николина Николчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: gsmучилище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
До ПредприемачНали е сега ЕС - наеми от чужбина.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес е 15-ти. Честит първи учебен ден! Само преди минути покрай мен минаха 3 деца с един "Родител" които връщайки се от училище слушаха доста силно някаква музика която не искам да квалифицирам. Това е по-обяд по-улицата. При такова възпитание(родителско) какви чудеса се очакват от учителите за да направят от нищо - нещо Скъпи родители човек се учи от много места но Вие сте хората, които трябва да възпитават от децата ви Човеци. Това не е задължение на училището там ги правят грамотни-някои не!
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ангеле, Ангеле теб училището те научи/или пък не на това как да си изкарваш парите?Къде тука ти е родителското възпитание или викаш от работа не остава време и това е прехвърлено на училището? Едва ли се надяваш там да ти направят детето човек. Искаш да го учат а в същото време ако му се скарат или пък не дай си Боже да вземат да го набият ходиш да се караш вместо да помислиш дали вината не е и в него(тук си позволих да обобщя какво правят масово хората) Училището ти дава основа от там натък ..
95
3
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Когато училищата в България почнат да те учат на нещо полезно като например ,как да правиш Пари а не да робуваш на други печелбари със удоволствие ще забрана на сина си да ползва телефон в училище.Но за съжаление, в България интернета е по полезен за едно дете отколкото училището
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на един му биели шамари в училище,на друг като учел нямало интернет ама той с две висши пасял овце,една или един явно учителствуващ написал че децата ни били *** и 31 ТЪПАНАРА му сложили + ало *** АКО ДЕЦАТА ВИ СА *** ЗНАЧИ ПРИЛИЧАТ НА ВАС,а учителите особено по-възрастните наистина изглеждат смешни в очите особено на по-големите с размишленията си от тошово време,свадливи,заядливи,пък им е криво че учениците ги наричат ***,тук вероятно повечето са от бкп-ерско време учители, личи си
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никаква забрана ,децата ни трябва да са под контрол или най-малкото в това несигурно време с тая скапана съдебна система като позвъниш и ти се обади си сигурен че е живо,в тъмно се прибират,телефоните са им не само за игра но и донякъде за успокоение на родителите и да не дава Господ но някога може да се наложи спешно обаждане от детето,ние майките а и бащите какво да психясваме ли къде са ни децата,ако не му се учи през прозореца ще блее,ще си чопли носа и пак няма да внимава,аман вече
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Предприемач до 95Opaaaaaaaaaaa.... Uj "prodava4-konsultant", a v kraina smetka kolkoto moje6 da izcedi6... Opaaaaaaaaaaaa ;-)
91
1
 
6
 
! Отговори
до предприемач преди 9 години
Ако тези млади хора, за които говориш, правят елементарни грешки на български език, малко ме съмнява и английският им да е толкова добър, човек, който няма езикова култура на собствения си език, трудно се справя с чуждите.
90
2
 
10
 
! Отговори
до 102 преди 9 години
Децата трябва да се научат да изключват телефоните си вкъщи, а не в училище! Това се нарича ВЪЗПИТАНИЕ! Има правила, които се учат преди навършване на 7 годишна възраст!
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В час ясно, но през другото време какъв е проблема. Вместо да научат децата, че е редно да изключват телефоните си, да се съобразяват как и кога ги използват...и т.н. неща, които ще са им полезни в бъдеще, пълна забрана. Не е въпроса за забраняваш и да налагаш със сила, а да приучаваш към самокотрол, съобразителност....
88
0
 
4
 
! Отговори
boby преди 9 години
То човек освен да гледа на Камен Донев постановката и хем да се смее, хем да плаче, май друго не остана...
87
0
 
11
 
! Отговори
до 98 преди 9 години
Напълно си прав! Много често родителите подтикват децата си към области, където те самите не са могли да постигнат успехи! Така потискат децата си и в крайна сметка смачкват талантите им, колкото и символични да са те! Детето рисува добре, но нека да учи за лекар, че майка му искала да стане медицинска сестра, но изкласила само до продавачка в железария! Детето е силно в литературата, ама нека да го направим инженер, че татко му е кофражист! Орехово дърво ябълки не може да роди!
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да не се чудят хората защо коментарите в сайта са толкова урудливи - адекватните мнения се трият своевременно. Те са опасност за зомбирането на читателите.
85
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 9 години
Няма какво да се заблуждадаме. Всеки родител иска неговото дете да преуспее, но реално много малка част от децата имат първо генетичните заложби и след това разбира се волята и съмосъзнанието да постигнат големи успехи. Не може да очакваш от майка и баща едвам изкласили средно образование да създадат дете, което да стане ядрен физик, лекар, юрист и т.н. И за това не са виновни нито учителите, нито телефоните. То ако ставаше така всеки трябваше сам да си мие колата, сам да си сервира и т.н
84
0
 
9
 
! Отговори
Предприемач до 95 преди 9 години
Развивам бизнес от 18 години, ако наемах неграмотни хора, смяташ ли, че щях да се задържа толкова време на пазара? Какво значи "какъв персонал очакваш", не наемам кравари, за да не очаквам от тях елементарни възможности за писане, кореспонденция и общуване с доставчици и клиенти! Ти би ли наел човек, който пише в тестов имейл: "Достафчика смета да достави гърдеробът в къштата на клиента в петак следобед или в понеделник при вечер ако той съштевремено заплати сумата по банков път! "
83
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 89. Пешо, много добр си спомням това време и наистина бше така, ядяхме шамари в училище, но по-лошото бше в къщи след като класната се е свързала с родителите ми. ;-))) Сега когато срещна някоя от старите си учитлки, им цлувам ръка... Чак сега осъзнавам колко трудна е тази професия, но за жалост неоценена в България!!!
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 94.моите уважения, но за длъжност "Продавач консултант" какъв персонал очакваш? И най-важното какво предлагаш? ;-)
81
2
 
2
 
! Отговори
джеки преди 9 години
До Предприемачкажи си кординатите да кандидатствам при теб за работа ,...убавец съм
80
2
 
3
 
! Отговори
джеки преди 9 години
аз като бех ученик телефончета немаше и вместо това със съученичките си бъркахме по дупките, тия днешните са много застреляни, вместо да цомбат гаджетата играят електронни игри,... е верно ,че от мене нищо не стана...
79
1
 
21
 
! Отговори
Предприемач преди 9 години
Притежавам два магазина за мебели. От две седмици търся продавач-консултант, CV-тата, които ми изпращат са пълни с правописни и пунктуационни грешки, а младежите, които идват на интервюта нямат елементарна обща култура! Това са все млади хора, току-що завършили - на по 19-20 години! За това не са виновни учителите! Просто не е упражняван никакъв родителски контрол! Ама знаели английски! ОК, но не могат да напишат две правилни изречения на български! Как мога да поверя магазин на такива хора??

Спонсорирани публикации