Токът скача от 1 октомври с не повече от 10%

Най-вероятно парното няма да поскъпва
Обновена: 17 сеп 2014 14:02 | 17 сеп 2014 12:22,
190
Токът скача от 1 октомври с не повече от 10%
Снимка: архив, БТА

Увеличение на цената на тока от 1 октомври ще има, но няма да е по-високо от 10%. Тази прогноза направи новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова на брифинг.

Точният размер на повишението ще стане ясен на 19 септември, когато ще бъде готов докладът на работната група на регулатора.

Тодорова отказа да коментира в какъв размер ще бъде увеличението, преди да бъде готов докладът на работната група.

Регулаторът не е поискал заявления от участниците на пазара за ценово решение, защото повишението от 1 октомври е по чл. 31 а от Закона за енергетиката, т.е при промяната на обстоятелства, които водят до дисбаланс на пазара.

"Не сме искали заявления от дружествата, някои от тях са подали, други са изказали мнения", допълни Тодорова по отношение на заявлението от ЕВН с искане за увеличение от 1 октомври в размер на 18 на сто.

Няма да има промяна в отчитането на тока, а целта е да се компенсират част от дефицитите в системата, допълни Тодорова.

Най-вероятно парното няма да поскъпне, стана ясно още от нейните думи.

На закрито заседание днес ще бъде разгледано и искането на „Булгаргаз“ за цената на природния газ за четвъртото тримесечие. Тодорова посочи, че компанията е поискала увеличение на цената от 10 лева на хиляда куб. метра. Тя допълни, че е чела заявлението, и смята, че не всичко, което е предложено, е обосновано, и на тази база увеличението вероятно няма да бъде в искания размер.

„Смятам, че няма да се стигне до повишаване на цената на топлинната енергия. Има толеранс“, допълни още новият директор.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
2
 
! Отговори
Скача преди 9 години
Колко пъти ще ви скача тока ?Като си траете ще ви скача всяко 6 месечие , докато се изравни със заплатите ви !
156
0
 
2
 
! Отговори
fred13 преди 9 години
Тока скача щото стадото Българи си траем и нехаем ...?От два месеца ни пробват ,че ще скача и да има някаква реакция...? Да скача тока в Гърция някой да е чул... !Не с 10% със 100% ще скочи защото сме балъци и си траем ....Някои държавни служители и политици си чакат процента /хонорар/ от увеличението... !Някои получиха Европейски пари за централи, нали идеята беше че тока ще е по евтин.Или сега трябва тия милионери да станат милиардери ,самолети вече им купихме сега екскурзии до луната.
155
0
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Не ви ли е срам да се подигравате с недоимъка на българските граждани; с това, че доходите им не стигат, особено зимата, да си плащат сметките за ток, да не говорим за другите разходи; не ви ли е срам да защитавате най-алчните, егоистични и злобни индивиди в тази държава, които се гавреха почти цял мандат с нас? Гнусно, мили сънародници! Гнусно, когато уж четвъртата власт, би трябвало да са коректив на случващото се в държавата, а те усърдно работят за олигарси, монополи, защитниците им!
154
0
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Отвратен съм от медиите и особено Нова! Те и другите станаха същите адвокати на ГЕРБ! И как няма - особено БНТ им наляха 5 милиона! Ще лижат не, ами и хоро ще играят! Току що по Нова телевизия "милата" водеща в разговор с протестиращи от февруари миналата година поведоха разговор, че протестите срещу цената на тока било заговор срещу тогавашната власт!
153
0
 
4
 
! Отговори
НИЕ преди 9 години
Къде са протестърите?Отговор:Америка им даде пет/5/ милиона да се борят срещу БСП,а не срещу ГЕРБVА НИЕ с гайдите!?Почакайте,това есамо началот.Като дойде ГЕРБ ще се вдигнат цените и на водата,парното,таксите на пенсионерите за лекар,ще падне швейцарското правило,ще спрат Южен поток,атомните централи....Бедна ви е фантазията!Народе...Не аз, геният на нашата национална революция Васил Левски го е казал!
152
3
 
0
 
! Отговори
Parcuc преди 9 години
Токът се увеличава, защото НЕК е фалирала и дължи 3 млрд лева. Дължи 3 млрд лева, защото шайката престъпни комунисти продължават да теглят кредити за това и онова и залагат НЕК. Е добре бе Вие овце ли сте кво сте ве ? Мен ми писна да плащам хонорари от по 2млн на такива като оня с летящата чиния. Няма нито една държавна компания в целия свят, която да се занимава с продажба на ток и да е на фалит, това го има само у ***. Алооо раята ако Левски беше жив щеше да Ви заплюе в лицето.
151
0
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
трябва да благодарим на Бойко, че издигна представител на енергийната мафиа за наш президент! трябва и да му благодарим и за това служебно правителство което е най-компроментираното в историята на тази държава!нали това е максимата ви бе промити мозъци такива?! каквото и да направи Боко той винаги е номер 1?!
150
0
 
2
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Преди време бях на Палма де Майорка и се поинтересувах, имат една тарифа на стойност 22евроцента, в София ЧЕЗ иска за потребители, които са на една тарифа около 17ст., ако са на две за нощна около 10ст. и за дневна около 15ст. Разликата е че на Палма никой не работи за по-малко от 10евра на час и ако се намери някой тарикат да го направи, идват едни момчета от ... произход и жална му майка на тариката, а тук работите за 20лв. на ден и всеки си трае. Та "Всекиму своето" - справка Освиенцим.
149
0
 
3
 
! Отговори
гадове преди 9 години
комисийката работи в полза на ерп.трябва тия хора да се обесят публично а тия ерп да се изгонят от България
148
0
 
2
 
! Отговори
daniela преди 9 години
ne za 1-vi pat pisha ,che zial jivot sam v energetikata NEK e absolutno IZLISHNa!Niama nikakva polza i nikakav smisal ot taia instityzia,izkystveno sazdadena za nashi xoraZaplatite v NEK sa kosmicheski,koi shte se zasrami ot toia sramen fakt i zashto se smiata che pensia ot 200 leva e bednost,a 500 leva zaplata e bogatsvo?
147
0
 
6
 
! Отговори
За суууфиенци преди 9 години
Трепи ги тяхната мааааама.
146
1
 
8
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААА.. преди 9 години
...С 10% САМО ЗА ОКТОМВРИ....ДО ДЕКЕМВРИ , ЩЕ СТАНА 30% ПО ОВчия--ПЛАН!КОЙТО СЕ ВОДИ НА ПОЗИТАНСКА КАРУЧКА --ДАЛЕЧЕ НЕ СТИГА !/ПАДА МУ АКУМУЛАТОРА/
145
0
 
5
 
! Отговори
az преди 9 години
Bulgarina trqbva da si vdigne i zaedno da izmetem IZMETTA v parlamenta ina4e katastrofata e neizbejna tq ve4e zapo4na
144
0
 
16
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Докога бе българино, стига тегло! Въстание, въстание и пак въстание!
143
0
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 9 години
За да може НЕК да разплати натрупаните задължения към ВЕИ на Бориславова, Прокопиев и Плювньо.
142
4
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 9 години
Ако цената на ел.енергията за бита се вдигне от 1.10.-само 5 дена преди изборите ,това със сигурност е Костинброд-2...До 4 октомври всички платени оплаквачки ще реват срещу ГЕРБ и Цветелина и ...ще имат 121 депутата -другия път...Най-пресните грабежи от последната година вече май са забравенииии...Който и да дойде на власт,за народа е все по-зле...
141
0
 
9
 
! Отговори
Мора преди 9 години
До гдсфСмятам, че поне те се опитаха да вкарат ЕРП-та и ВЕИ в крак докато плевньо всякък се опитва да доказва, че държавата не била права и трябва тока от ВЕИ да бъде в пъти по-висока. Затова ти гласувай за ГЕРБ и до края на 2015г тока ще е с 50% по-скъп.
140
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А колко е лесно да се избегне увеличението...просто трябва да се накара една определена група да си плаща сметките, ама нали са електорат и никой не ги закача и пак ние ще платим накрая.
139
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Това е едно уникално Правителство.Увеличава цената на тока ,без да има информация , дали ще има газ през зимата или не , дали цяла България няма да мине на ТОК !!!До колкото съм се информирал и много миньори стачкува за неполучени заплати.Псуването по ГЕРБ през зимата , няма да стопли никого.Мисли БЪЛГАРИНО ....МИСЛИ.Жестока инфлация,безработица,смазани малко фирми,стотици хиляди безработни и...
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама вие не чухтели бе ХОРА ,че американците ни дават заем за да платим на американците за МАРИЦА ИЗТОК ,затова го увеличават а , тия където ще гласуваме на рамазан имат акцй , я виште какъв благ народ сме , правим подаръци на тия който не ни оставят жълти стотинки в портофолчето ,хахаха