50-ина души са оставили пенсиите си в КТБ

Останалите са сменили обслужващата си банка, обяви Христосков
Обновена: 24 сеп 2014 14:39 | 24 сеп 2014 14:39, Веселина Йорданова
4
50-ина души са оставили пенсиите си в КТБ
Снимка: архив БТА

Около 50 души, получавали пенсиите си в поставената под особен надзор КТБ, не са сменили обслужващата банка, съобщи вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков.

По думите му Националният осигурителен институт е реагирал много бързо на казуса с КТБ и пенсионерите е можело да сменят обслужващата банка.

Още по темата
Христосков предположи, че причината банката да не бъде сменена от тези пенсионери е, че те вероятно имат да обслужват кредити.

Той повтори позицията на кабинета, че желанието на служебното правителство е въпросът с КТБ да бъде решен без средства от бюджета.

Христосков заяви, че се очаква освобождаването на около 17 000 сезонни работници, за което служебният кабинет смята да предприеме мерки.

Правителството ще отпусне 5 млн. лв. заетите по програма „Сигурност“ да работят до края на февруари, докогато са и техните договори. По програмата работят около 5 хил. души, които обезпечават сигурността, подпомагайки органите на реда предимно в малки населени места.

Христосков призна, че първоначално за нея е имало противоречиви оценки и „известна ревност, главно от кметовете, защото назначенията се правят от областните управители“, но този проблем е решен и сега оценката за наетите по програма „Сигурност“ е много добра.

Преразпределени са и средства от настоящата оперативна програма за човешките ресурси. Така с около 30 млн. лева ще се осигури допълнителна заетост в частния бизнес и основно в малки предприятия, където ще бъдат заети предимно младежи, дългосрочно безработни и хора с увреждания.

Други 7.5 млн. лева, също освободени пари от мерки на програмата, ще позволят да бъде съхранена заетостта на около 11 000 асистенти на хора с увреждания и на възрастни хора.

От началото на декември започва и програма „Старт на кариерата“, по която ще бъдат заети 1500 младежи без стаж по специалността в министерства и ведомства.

8000 младежи пък ще бъдат наети за стажуване и чиракуване до края на тази година. Финансирането е изцяло с пари от националния бюджет в размер на 5 млн. лв.

Днес служебният кабинет одобри проекта на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., която е с най-голяма степен на готовност за стартиране през новия програмен период.

Предстоят официални преговори с Европейската комисия за одобряване на документа. Очаква се програмата да бъде окончателно одобрена през ноември, съобщи Христосков.

Заложеният бюджет на програмата е в размер на 2,136 млрд. лв., включително националното съфинансиране. За политики по заетостта са предвидени 60% от средствата, а за подкрепа в областта на социалното включване 31%.

Общият размер на целевите средства за подкрепа на младите хора е близо 258 млн. лв. Оперативната програма поставя фокус върху борбата с безработицата сред уязвимите групи на пазара на труда.

Приоритет са и мерките за повишаване на квалификацията на заетите според нуждите на бизнеса. Очаква се програмата да допринесе за намаляване на бедността и да насърчи социалното включване.

На редовно заседание днес кабинетът одобри и наредба, свързана с посредничеството за намиране на работа. Промените облекчават режима за регистрация на лицата, които имат право да предоставят посреднически услуги по заетостта, като отпада изискването за представяне на свидетелство за съдимост и проект на посреднически договор между посредника и търсещия работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тия 50 живи ли са или са мъртви души?
1
2
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Тия сигурно толкова са откраднали ,че са забравили че имат и пенсия.