Яйца полетяха срещу ДКЕВР заради скока на тока

Комисията беше замеряна от членове на граждански организации
Обновена: 25 сеп 2014 14:55 | 25 сеп 2014 11:37, Екип на Dnes.bg
336
Яйца полетяха срещу ДКЕВР заради скока на тока
Снимка: БулФото

Яйца полетяха към членовете на енергийния регулатор ДКЕВР по време на общественото обсъждане в комисията на новите цени на тока. 

Прогнозата на регулатора е за скок с близо 10% от 1 октомври. Напрежението ескалира днес и хора, представящи се за членове на граждански организации, замериха председателя Светла Тодорова.

Това стана след изказване на Янко Петров, член на Движение за граждански контрол, който се обяви срещу поскъпването на тока и заяви, че финансовите проблеми на НЕК не са проблеми на гражданите.

След като полиция изведе представителите на движението, общественото обсъждане продължава. Представители на гражданските организации, които участват в него, обявиха, че съставът на ДКЕВР е нелегитимен и не трябва да има решение за поскъпване на тока.

Още по темата
Поскъпването на тока е позитивна стъпка за сектора, но далеч не решава проблемите, коментираха по-рано участниците в откритото заседание. Председателят на комисията Светла Тодорова призна, че действието е било предприето бързо и не е правен сериозен анализ на дружествата.

Но дори и експресният анализ на състоянието на НЕК е показал тревожни резултати - че състоянието на компанията се влошава много бързо. По тази причина и регулаторът е предприел стъпката за повишаване на цената на електричеството. Тя няма да бъде единствената мярка в тази насока, обеща Тодорова.

"Очакваме в следващите месеци да бъдат постигнати договорки или законови промени относно дългосрочните договори", каза още тя, визирайки договорите на т.нар. американски централи и на ВЕИ-производителите.

По време на обсъждането от Националната електрическа компания възразиха относно изчисленията, че повишаването на цената ще донесе приходи от 200 млн. лева за компанията. Венцислав Марков, началник управление "Регулации, бюджет и анализ" в НЕК, посочи, че приходите ще са 140 млн. лева, защото разчетите на работната група са на годишна база, но мярката ще действа само 9 месеца.

Електроразпределителните дружества посочиха, че тенденцията за непризнаване на разходите продължава.

Илияна Стефанова от EVN България посочи, че технологичните разходи на компанията са 10,5%, но признати от регулатора са 8 на сто. Стефанова допълни още, че това не отразява реалното състояние на мрежата и посочи, че в Балканския регион средните технологични разходи са 13 на сто.

Стефан Абаджиев от Енерго Про обясни, че признатите разходи за неговото дружество са в размер на 9 на сто, докато реално те са 14%.

Зорница Генова от ЧЕЗ България възрази и срещу корекциите на приходите, които бяха направени на базата на одитен доклад, извършен в началото на лятото. Генова беше категорична, че на електроразпределителните дружества не е била дадена възможност да обяснят и да се защитат по отношение на необявените приходи, но в настоящия регулаторен период вече се иска дружествата да започнат да възстановят сумите.

Припомняме, че в доклада на работната група, публикуван преди дни, е записано намаляване на въпросните корекции и удължаване на срока за погасяването на сумите.

До 29 септември заинтересованите дружества ще внесат своите писмени възражения относно решението на енергийния регулатор.

Какво ще е увеличението на цената ще стане ясно след закритото заседание на регулатора, насрочено за 30 септември.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
1
 
! Отговори
Народе? преди 9 години
Ето една представителна анкетка:ерпто ми доставчик смени жиците на стълба пред вкъщи или нещо ремонтира - зеленоерпто само ми взима такса достъп и никога не съм го видял да ми ремонтира достъпа - червено
172
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
банката фалира, болниците фалират, ТЕЦ-овете фалиратсамо онзи недошльокан съсел Станишев не е фалирал, а се уреди с тлъста еврозаплата в Брюксел
171
2
 
6
 
! Отговори
219 преди 9 години
сПОНГИ, бсп ВСЕ ИЗЧЕЗВА, АМА СИ Я ИМА, ЗАЩОТО МАЙ ВОДИ НАЙ-НОРМАЛНА ПОЛИТИКА. Електоратът им за 25 години преход, възрастния си отиде от тоя свят. Но те спечелиха нов електорат и то сред най-седесарската прослойка, част от тия които 89 година скачаха и бяха на 45 сега са на 70 брато. Те се разочароваха, че им разсипахте мечтите, защото те скачаха не за олигархична приватизация, а за европейски доходи и средна класа, за социална Европа. Щото това прави Меркел, която е по-лява и от БСП. Така ли е?
170
0
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е: преди 9 години
Закриване на НЕК , който генерира само загуби и излизане на Производителите , директно на Свободния пазар!Който произвежда евтин ток ---ТОЙ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ!!!СЕГА САМО ЩЕ ПЛАЩАМЕ СКЪПИЯ ТОК --ЗАРАДИ КОМИСИОННИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ И ТЪПАТА СХЕМА НА ОСРЕДНЕНИТЕ ЦЕНИ ЗА СКЪПИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ/Мариците -1,3, и ТЕЦ-овете на Ковачки/ОТ КЪДЕ МИСЛИТЕ КОВАЧКИ ИМА ПАРИ ДА СУБСИДИРА КАМПАНИЯТА НА ***..????!!!/..от Вашите пари , народе.../
169
0
 
7
 
! Отговори
имигрант преди 9 години
как така държавата/НЕК/ са финансово зле,а частника/ЕVN,ЧЕЗ и др./ са много,много добре.до кога и защо мослят политиците че народа им вярва.няма пари за пенсии,за болници,за спешни центрове. ИМА ЛИ НЕЩО ДОБРО В ТАЗ ДЪРЖАВА/освен природата/...а как върви предизборната кампания с много,ама много обещания от всички кой по-добър от другия и винаги предходния е виновен...АЛОО СЪБОДЕТЕ СЕ НЕМА МНОГО ВРЕМЕ...
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спонги, помни ми думата че ще дойде време, когато в борба с диктатурата ще се обединим леви и десни. Сега ни разделят, за да може няколкото олигарха да ни правят на злобни маймуни. Пишеш с клишета и наизустени думи, ако си заблуден в омразата си към страдащите хора като теб, в които виждаш враг, аз не те мразя, отдавна съм разбрал че и ти си на нашия хал, даже и платен да си не е от лесен живот. Ония си гледат кефа а ти им лъскай пода за дансинга. Дреме им и за мен и за теб.ПАЗАРНИ ИЗБОРИ
167
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спонги, твоите от РБ отдавна видяха бостаня и се дръпнаха от Будистите, само ти си вярваш, че ще видите власт. Може, но ще ви дадат министър без портфейл на нещо си и министерството на културата с бюджет от 24 милиона (на половина на досегашния). Глей само какви Яневистки гербави люспи има в листите на Бареката? Сещаш ли се откъде ще дойдат няколкото дупетата - Мимитър Колев Милутинов е единия очевиден например. А ще има и люспи от РБ ако трябва, до десет ще ги напазарува брат. Найс, а?
166
1
 
6
 
! Отговори
САМО АТАКА 11 преди 9 години
ВСИ4КИ ПОВИШЕНИЯ НА ЦЕНИТЕ НА ТОКА СА НЕ ЛЕГИТИМНИ, ЩОТО СА В РЕЗУЛТАТ НА ПРЕСТЪПНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ГЕРБ, БСП, ДПС И НДСВ КОИТО ПОДПИСАХА С ГНУСНИТЕ СИ РЪЦЕ ЗАРОБВАЩИ ДОГОВОРИ С АМЕРИКАНСКИТЕ ВЕЦ ГАРАНТИРАЩИ ИМ 300 % ПЕ4АЛБА ЗА 40 ГОДИНИ НАПРЕД И ДОГОВОРИТЕ С ВЕИ ЦЕНТРАЛИТЕ ДР.ХРАНИЛКА НА НАШИТЕ *** БОКО, ДОГАНЯ, СЕРГО И ЦАРЯ ***.ЗАТОВА НАРОДЕ НЕ СИ БЪРКАЙ У ГАЗА НА ИЗБОРИТЕ А ВЪРВИ ДА ГЛАСУВАШ ЗА ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА ЗА БГ АТАКА.ВСИ4КИ ОСТАНАЛИ СА .УРВИ НА САЩ.АКО СИ ИЗБЕРЕШ ОСТАНАЛИТЕ ЗНА4И
165
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми ето го развитието на """"свободния пазар"""". 1990 година - всеки можеше да пече и продава хляб. Днес - пет олигарха. Да продължавам ли въобще бе Спойлер? Ти си лишен от всички права и ти е дадено правото да тролиш срещу задгранично евтинийско заплащане и тва е. И понее конкуренцията е все по-непретенциозна, ставката ти все повече ще пада. Може вече и да си от безплатните, залъгани с някой МИРАЖЖЖ за постец.
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сапунке, баш ти ли взе да се дразниш от националните предателства? :-) Костов все едно да се дразни от грабежа на РМДтата и Мариците
163
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спонги, ха кажи ми къде и на какво имаме свободен пазар? ЕРПтата кажи къде са сменили и една жица, извън откраднатите, и за какво трябваше тая мрежа да се приватизира, че да няма как да не се вдигне тока? Най-малкото преди държавните шефове на електроразпределение не са получавали сегашните заплати на частниците, нали, а сигурно десетки пъти по-ниски. Хайде седесарите малко по-честно контактувайтеи вие на 6-ти ще берете плодовете на бостаня, но извън бостаня. Бареката ще е там.
162
0
 
6
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 9 години
Едните им признали 10,5 % ,ама на Балканите признавали 13 %.....Що при едни е минало ,а при наште неможе.Другите разходите били им били по-големи....За коли ли ? За ком.на шефовете ли ? Ама никой не ме пита за МОЙТЕ ТЕХНОЛОГИЧНИ РАЗХОДИ !?!
161
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазарна икономика. Тя решава изборите. Който има пари е пръв по телевизиите, радиата, интернет, по тролеве е пръв, социолозите го величаят, вадят го рекордьор по проучванията, НПОтата му се мазнят, олигарсите му се кланят, накрая е пръв и по изборна технология защото и тя вързана с пари, влияе на служебния кабинет, слага си президент който посочи, всички искат да са му коалиционни партньори, щото иначе лидерите които не искат ги обявяват за луди или гееве. А ЧЕСТИТИВИСВОБОДНИИДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБО
160
1
 
4
 
! Отговори
ред чук преди 9 години
До Спонгией, гъбо...не ми разтягай локуми ...аман от блюдолизци и *** като тебе....
159
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗНАЧИ НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ, ЗАРАДИ ТЕЗИ КОИТО СА КРАЛИ И УПРАВЛЯВАЛИ НЕКАДЪРНО НЕК? ОТКЪДЕ НАКЪДЕ! ДА СИ ПЛАЩАТ ТЕ. И ДА БЪДАТ ПОДВЕДЕНИ ПОД СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ПОЛИТИЦИТЕ И МЕНИДЖЪРИТЕ. АМА ТО ЗАРАДИ ТАЯ СЪДЕБНА ВЛАСТ НИЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ И ВИНАГИ ЩЕ ИМА КРАЖБИ И ЗЛОУПОТРЕБИ.
158
4
 
4
 
! Отговори
боико борисоф преди 9 години
Янев и Станишев ги мразим щото на времето се искаха аз да ги таковам па те мене,не.Между впрочем!Станишев само искаше да плюя в едната дупка за да влезе по-лесно ама нали се беше натаковал,та взе да ми люти на очите,та затова него най го мразим.Затова от мене зпомнете!МНОГО ТЕЖКО СЕ ЛИЖЕ ТАМ,КЪДЕТО СЕ ПЛЮЕ.Иначе говора три езика+български, освен това мога да чета математика, мога да асфалтирам тротоар без лопата,маам и телешки пръжоли без леб и пия само турско кафе. Кой не верва у това значи е червен.ЦЪФНААЛ ГЕРБ, ЦЪФНААЛ ГЕРБ,ЦЪФНАА...Опаа
157
5
 
2
 
! Отговори
боико борисоф преди 9 години
Я съм накоръжен вгламавец,а вие сте бунаци!Гласувайте за мене щото иначе Станишев че спечели.Миналата седмица бех на инструктаж при Костов,ама той ме прати при Доган,подари ми и една *** та зимата да не ми мръзне кратуната.
156
1
 
9
 
! Отговори
batmario преди 9 години
Боят настана,тупат сърца ниЕто ги близо нашите душмани...Да направим граждански арест на народните представители и да ги осъдим в името на народа...повтарям-в името на народа...Аз съм народа и ти си народа.Народните представители НЕ са народа...
155
3
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
До 200, така е пич, но е слуга на Доган и Митко гестапото, ако ти говори нещо.
154
7
 
5
 
! Отговори
cvbsdb преди 9 години
Пич от Сидеров зависеше назначенията на дпсари като областни сечта в горите и много други неща но той се продаде, ако искаше тия всичките неща ме щеше да се случат, от него зависеше това правителство дали ще е на власт , но естествено се продаде всички видяхме аре у лево сега със тоя национален предател.