Яйца полетяха срещу ДКЕВР заради скока на тока

Комисията беше замеряна от членове на граждански организации
Обновена: 25 сеп 2014 14:55 | 25 сеп 2014 11:37, Екип на Dnes.bg
336
Яйца полетяха срещу ДКЕВР заради скока на тока
Снимка: БулФото

Яйца полетяха към членовете на енергийния регулатор ДКЕВР по време на общественото обсъждане в комисията на новите цени на тока. 

Прогнозата на регулатора е за скок с близо 10% от 1 октомври. Напрежението ескалира днес и хора, представящи се за членове на граждански организации, замериха председателя Светла Тодорова.

Това стана след изказване на Янко Петров, член на Движение за граждански контрол, който се обяви срещу поскъпването на тока и заяви, че финансовите проблеми на НЕК не са проблеми на гражданите.

След като полиция изведе представителите на движението, общественото обсъждане продължава. Представители на гражданските организации, които участват в него, обявиха, че съставът на ДКЕВР е нелегитимен и не трябва да има решение за поскъпване на тока.

Още по темата
Поскъпването на тока е позитивна стъпка за сектора, но далеч не решава проблемите, коментираха по-рано участниците в откритото заседание. Председателят на комисията Светла Тодорова призна, че действието е било предприето бързо и не е правен сериозен анализ на дружествата.

Но дори и експресният анализ на състоянието на НЕК е показал тревожни резултати - че състоянието на компанията се влошава много бързо. По тази причина и регулаторът е предприел стъпката за повишаване на цената на електричеството. Тя няма да бъде единствената мярка в тази насока, обеща Тодорова.

"Очакваме в следващите месеци да бъдат постигнати договорки или законови промени относно дългосрочните договори", каза още тя, визирайки договорите на т.нар. американски централи и на ВЕИ-производителите.

По време на обсъждането от Националната електрическа компания възразиха относно изчисленията, че повишаването на цената ще донесе приходи от 200 млн. лева за компанията. Венцислав Марков, началник управление "Регулации, бюджет и анализ" в НЕК, посочи, че приходите ще са 140 млн. лева, защото разчетите на работната група са на годишна база, но мярката ще действа само 9 месеца.

Електроразпределителните дружества посочиха, че тенденцията за непризнаване на разходите продължава.

Илияна Стефанова от EVN България посочи, че технологичните разходи на компанията са 10,5%, но признати от регулатора са 8 на сто. Стефанова допълни още, че това не отразява реалното състояние на мрежата и посочи, че в Балканския регион средните технологични разходи са 13 на сто.

Стефан Абаджиев от Енерго Про обясни, че признатите разходи за неговото дружество са в размер на 9 на сто, докато реално те са 14%.

Зорница Генова от ЧЕЗ България възрази и срещу корекциите на приходите, които бяха направени на базата на одитен доклад, извършен в началото на лятото. Генова беше категорична, че на електроразпределителните дружества не е била дадена възможност да обяснят и да се защитат по отношение на необявените приходи, но в настоящия регулаторен период вече се иска дружествата да започнат да възстановят сумите.

Припомняме, че в доклада на работната група, публикуван преди дни, е записано намаляване на въпросните корекции и удължаване на срока за погасяването на сумите.

До 29 септември заинтересованите дружества ще внесат своите писмени възражения относно решението на енергийния регулатор.

Какво ще е увеличението на цената ще стане ясно след закритото заседание на регулатора, насрочено за 30 септември.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
9
 
! Отговори
ПОП преди 9 години
ДНЕС ЯЙЦА ПО ИЗРИДИТЕ НА *** ОТ БАНКЯ, НА 30.09 ПРОТЕСТИ С КАМЪНИ И ДЪРВЕ
152
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато Сидеров говори,че трябва да бъдат изгонени от България,ЕРП-тата,да бъде развален договора за американските тецове,да си върнем златодобива в български ръце да се увеличат рязко пенсии и заплати и организира протести като вчерашния срещу увеличението на тока веднага излизат по медии и форуми продажници на заплатка в соросовите НПО-та и започват да крякат ,че Сидеров бил(луд) ,а стадото нали е стадо им вярва и гласува за тиквата ,а после се вайка за беднотията и скъпия ток
151
2
 
4
 
! Отговори
лудия преди 9 години
Излизане на България от МВФ и БНБ да почне печатане на пари така богатите ще обеднеят малко ще има пари за всичко! и като се деноминират след година бедните ще могат да си поемат глътка въздух! Така ще се спре и изтичането на пари назапад от печалби на големите вериги!
150
0
 
11
 
! Отговори
Орлин преди 9 години
Не токът е скъп, а заплатите са малки. Но какво им дреме на пенсионерите. И пенсиите са малки. Но какво им дреме на младите. И помощите са малки, но какво им дреме на работещите. И детските са малки, ни какво им дреме на ергените и момите. Ама тока го ползваме всички. Налайте се и си пуснете Биг Брадър -там ще ви говорят за цици, секс и ще научите поредната простотия, с която да блеснете утре пред колегите.
149
0
 
5
 
! Отговори
обективна преди 9 години
Как така НЕК ще увеличава тока те защо не са преватизирани ,нали има евни, ивн т.н. и те увеличават тока също, какво е това чудо хем национална електрическа компания хем частни енергийни компании,болниците държавни докторите взимат като частни,банките частни като фалират дайте държавни пари,а най добрите предприятия ,за тях какво ,всичко продаде държавата за да не са и в тежест и пак сме на дъното тази малка държавица пак не можа да се стабилизира ,всъщност ние излязох ме ли от кризата ?
148
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОВЕЧЕ НЯМА НАКЪДЕ ПРЕСТОЯЩАТА ЗИМА НЕКА ДА БЪДЕ ЗИМАТА НА СПРАВЕДЛИВИЯ НАРОДЕН ГНЯВ И БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА РЕВОЛЮЦИЯ ,ТО СЕ Е ВИДЯЛО,ЧЕ БЕЗ КРЪВ НЯМА ДА МИНЕ
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dnes.bg
146
3
 
5
 
! Отговори
гулаг преди 9 години
Що катурнахте Съсела, щеше да ви го намали с 10% да ама не.
145
0
 
13
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Ако сме единен народ а не сбирщина,ще ви кажа една много проста рецепта,която е кошмара на еи тези крадци от ДКЕВР.тя е-Изключвате всичко което консумира ел енергия,абсолютно всичко и колкото си може повече дни.е ще се разделите с някои от удобствата.Но какво ще се получи при положение ,че сме единни.ще минават по къщите и ще Ви дават пари да се включите лампите,а тези на снимката и още много другари ще се гръмнат сами.Просто няма как да излъжат теоремата на Ланжвен.Повярваите ми.
144
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сега не съм чул за нито един българин да се опита да щурмува народното събрание ... Еми кво да ви кажа , яйца мятали ... пахахахах пародия ...
143
6
 
4
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
"Търпелив народ-това заслужава!"Яйца...?Хааааааахахахаха.Сто процента тия дето са ги хвърляли са взели по някой лев!Ако не бяха взели щяха да са с тояги и камъни.Пфу....
142
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдигат това , вдигат онова , на края ще се чудят що са им го набили ...Еми то с толкова вдигане , все на някъде трябва да избие ...
141
1
 
26
 
! Отговори
евлоги преди 9 години
февруари2013 изгонихме тиквата от Банкя зари безумията му и заради цената на тока.сега тези от деквр да си помислят дали и защо ще вдигат цената на тока защото този път няма да се палим ние българите а ще запалим тях .тази кифла светла тодорова сега я замерят с яйца но да се моли да не я замерят с коктейли *** .не се наядоха верицата им дано тези пари дето ги смучат от нас да си купят свещи ще им трябват.
140
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който иска да купува скъп ток от ВЕИ и Мариците може да купува, но да ни задължават всички да плащаме, а някой близо до властта да си пълни джоба и да изнася по-евтин ток за Гърция, не е справедливо.
139
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10 % на 15О лв сметка на месец са си 15 лв увеличение , като сложиш и допълнителните такси и данъци с които се облага тоя ток нищо чудно и да станат 25 лв . от 15О на 175 не е кой знае каква разлика ,но имайки предвид ,че всичко друго ще СКОЧИ, си е голям проблем ... Трябва да се надигне народа, друг изход няма...
138
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако увеличат тока ще се самоубия.Увеличението ще ми струва 2-3 лева на месец.Това е непосилно за мен.С тези пари ще си купя бензин да си карам Поршето.Дори Лукойл намалиха цената с 2 стотинки като голяма грижа за българите.Благодарни сме на "братушките" от Лукойл.
137
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДКЕВР и кабинета на Плевнелиев нямат право да качват цената на тока докато не се произнесе парламента след 1 ноември. Има и съд и после може да бъдат съдени.
136
3
 
2
 
! Отговори
Руди до на бой преди 9 години
И това като го казваш кво , сега си тръгваш от работа , сядаш на салатка и ракийка пред телевизора в кухнята и до тук ти е революцията , ***.
135
1
 
25
 
! Отговори
EUSSR преди 9 години
БЪЛГАРИ!!! До кога ще търпим т.н. "обществена комисия" да защитава САМО ИНТЕРЕСИТЕ на ВЕИ МАФИЯТА.
134
4
 
3
 
! Отговори
Пецата Анонимния преди 9 години
До Анонимен 171По-добре ще е, да го поемеш ти и Орешарски.

Спонсорирани публикации