Центровете ни за бежанци ще са пълни до края на 2014 г.

Заради липса на мотивация те не търсят работа
Обновена: 29 сеп 2014 14:07 | 29 сеп 2014 13:42, Анисия Иванова
38
 Центровете ни за бежанци ще са пълни до края на 2014 г.
Пресконференция за представяне на проекта "Заедно в Европа". Снимка: БТА

Нова по-голяма бежанска вълна се наблюдава в България, съобщи зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов на пресконференция за представяне на проект "Заедно в Европа", който разглежда проблемите на търсещите подкрепа у нас.

Още по темата
Ако притокът продължи с тези темпове, до края на годината може да бъдат запълнени всички места в центровете, допълни той.

По думите му броят на бежанците, които се приемат в териториалните центрове през последните месеци у нас, е нараснал значително. "Ако през юни са били 645 души месечно, през септември до този момент са регистрирани 1088, като има още около 100, които все още не са вписани", посочи експертът, цитиран от БТА.

В момента в центровете има над 6000 места, докато миналата година са били 1130. Макар да има повече места за настаняване, балансът в центровете е нарушен, защото броят на тези, които влизат в тях, е много по-голям и разликата е поне 1000 души, обясни Върбанов. Според справка на Агенцията най-много са бежанците в Харманли - 893, най-малко в село Баня – 43.

Експертът отбеляза, че много от бежанците приемат страната ни за транзитна страна, за да отидат в Западна Европа. Според него проблем е и това, че след като получат статут, бежанците няма къде да отидат и по-голямата част от тях желаят да останат в центровете. В момента само 350 бежанци у нас са със статут, посочи той.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов посочи, че към момента 36 са лицата със статут на бежанец и хуманитарен статут, които са регистрирани в бюрата по труда. От началото на годината на 48 души е съдействано да започнат работа като помощен персонал в интеграционните центрове в цялата страна, а 12 – в шивашко предприятие в Гоце Делчев.

Според Ангелов сред обективните фактори за малкия брой търсещи работа у нас бежанци е слабото познаване български език и документни проблеми, а субективният - мотивацията.

По-големият процент от лицата, с които сме имали директен контакт, не са мотивирани или изцяло нямат желание да започнат работа в България, посочи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da pozdravim badeshtite kamikadzeta. ......
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕДИ ДА СЕ ДОИЗГРАДИ ОГРАДА ПО ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ ПЪРВО ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ И ВКАРАНИ В ЗАТВОРА ТЕЗИ, КОИТО СА ПРИЕЛИ ПРЕЗ 1990 ГОДИНА РЕШЕНИЕ ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТА. ВСЯКА ГРЕШКА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПЛАЩА. ТАКА Е И С ПРИВАТИЗАЦИЯТА И С ВСИЧКО, КОЕТО ПРИЧИНИ СЕГАШНОТО НЕЩАСТИЕ НА НАРОДЕЦА. ТАЗИ БЕЗНАКАЗАНОСТ Е В ОСНОВАТА НА ВСИЧКИТЕ НИ БЕДИ.
24
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Медиите и властта са в съюз срещу българския народ. Журналистите не задават важните въпроси: "Защо пресичат нелегално, като си има места за законно преминаване на границата?", "Каква е целта им?", "Как да ги върнем?", "Защо влизат без документи?", "Защо не стоят в Турция, която е мирна държава?", "Защо турските власти не ги спират?".Задават *** въпроси, които нямат връзка: "Транзитна зона ли сме или искат да останат тук?", "Можем ли да посрещнем толкова хора?", "Можем ли да ги издържаме?".
23
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Да се доизгради оградата по границата с Турция! Колко натрапници и неустановени трябва да дойдат в тази държава, за да се направи нещо? Да не ни заливат с тая помия за "човешки права" и "добросъседство". Граничните власти да изтласкват всички нарушители извън територията на държавата - има си законни места за пресичане на границата (КПП). Нарушител, който си изтърпи наказанието за нелегално пресичане, да не бъде пускан свободно на територията на страната, както е сега. Това е идиотизъм!
22
2
 
3
 
! Отговори
Сталина Кристална преди 9 години
Това е много малко за разнообразяване на бг генофонда.Трябва още бежанци ,и аз като комисарка ще издействам европейска нормативна заповед българите да ги интегрират в домовете си.Не може бежанците да стоят в тези центрове.Не е хуманно,българи
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой стой зад всичко това лошо то не е само при нас --еврейте те не искат вяра и граници
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TURCHINда ходих по дяволите -
19
0
 
8
 
! Отговори
men преди 9 години
когато юдеите създадат кюрдистан и турците бъдат притиснати да дадат една трета от земята си познайте кой ще ги компенсира за жертвата. цяла тракия ще им дадат включително бургас и пловдив а българия ще остане само софийския санджак и дунавската равнина.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като свършат местата в центровете сигурно Брюксел ще нареди да ги прибираме по къщите си!!!България взе ли поне една стотинка за тези хрантутници?Кристалина пак се бута за еврокомисар,но изобщо не помогна,когато онези прииждаха на тълпи.
17
3
 
20
 
! Отговори
унуфри преди 9 години
приемайте ги ,и ги препращайте в Брюксел и в обединеното кралство и при тези дето ни учат на демокрация и интеграция
16
1
 
22
 
! Отговори
мак преди 9 години
Стегнете контрола на границата и не пускайте никого. И на никого не давайте статут на бежанец, в противен случай ще прииждат с години и бедна България ще ги издържа и ще строи приюти за тях. И как ще имат мотивация да си търсят работа, щом получават всичко наготово.
15
9
 
2
 
! Отговори
TURCHIN преди 9 години
AIDE DA ZAVZEMAT ARABITE I VSICHKI MUSULMANI BULGARISTANQ! TAZ ZEMQ E NASHTA!!! KORAVI GQURI , AMA SHA KLEKNAT....UMEKNAT!!!
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чужденец който не иска работа в България, да си ходи. Нека да живеят с 400 лв заплата, за да видят от какво са избягали.
13
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гербаджиите изпълняват стриктно заръките на задокеанските си господари- пускат всички *** и араби тук и ги обгрижват по-добре от българите, да не би да хукнат към уредените западни държави.Превърнаха ни в санитарната зона на Европа другарите от ГЕРБЗащо Бакалов махна командировани полицаи от границите? Как така само за два дена в София заловиха над 1400 нелегални, за които полицията не знае? А колко са общо? 30-40 хиляди
12
1
 
33
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Да разположат ловни дружинки в помощ на гранична полиция и ви гарантирам, че повече *** и *** до България няма да припари.
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да идват да живеят у нас - аз се махам....
10
0
 
22
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Извън центровете колко са и колко ще бъдат?Не само незнанието на езика е пречка за намиране на работа-защо не учат,защо нискограмотните"бежанци"не искат да работят?В ГДелчев официално няма център за бежанци,от къде са закарани там?Колко още са разселени из страната и защо?"9 членно сирийско семейство е било изгонено от България заради съмнения в проповядване на радикален ислям в бежанския център в Харманли."Дошли от Швейцария,където изтекъл срока за временно пребиваване!Като започнат да връщат и
9
2
 
40
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тези не трябва да дават никакъв статут на имигрантите! Турция е основен виновник за гражданската война в Сирия, Турция да им бере грижата!
8
1
 
38
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Стига спекулации с думата беженец, че ще я направят *** дума. В тези ценрове има народ от цяла Африка и Азия голяма част от тях са чисти емигранти, и аз като всички европейци искам да защитя социалната система от злоупотреби. Така че емигрантите обратно, а бежанците с помощ от ЕС в лагери и след войната обратно.
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от журналистически манипулации- това са нелегални имигранти, не бежанци. и са и престъпници, защото са влезли не през ГКППто, като нормалните хора, а са се крили по храстите. не стига че са платили на каналджии, ами и да ги храним. Що не покажете в какво състояние е детския лагер в Ковачевци- там нямат пари за отопление и искат вече на ток, който ние ще плащаме. всичко било разбито и порутено