Всеки втори брак у нас се разпада, сочи проучване

28% от майките и татковците живеят без брак, 11% са самотните родители
30 сеп 2014 18:19, Анисия Иванова
65
Всеки втори брак у нас се разпада, сочи проучване
Снимка: БТА

Всеки втори брак в България се разпада, сочи проучване на 10 неправителствени организации с опит в работата с деца, родители, образователни и социални институции.

Проучването е извършено със съдействието на социологическа агенция сред 1100 респонденти от цялата страна в периода юни-юли 2014 година.

Данните бяха представени в националния пресклуб на БТА от Деян Петров от асоциация "Родители".

Живеещи без брак партньори са 28 на сто от българските родители, а самотните родители са 11 на сто, добави Петров.

Представители на неправителствените организации обявиха началото на кампания за активно участие на мъжете в живота на децата и семейството - "Да бъдеш Баща". Грижовните бащи отглеждат уверени и успешни деца, като кампанията се фокусира върху ползите от активното участие на мъжете в живота на децата и семейството за създаване на семейна среда без насилие и пълноценно развитие на детето, допълни Петров.

Сред родителите е налице широко съгласие относно необходимостта за по-активно включване на бащите в грижите за децата. Около 97 на сто от родителите са съгласни, че най-важните решения, свързани с детето, трябва да се вземат съвместно.

Образът на отдадения баща, който се включва в ежедневните грижи за децата и дома, и изразяващ емоциите си дори пред външни хора, започва да среща широка обществена подкрепа.

Въпреки това делът на бащите, които се включват във всекидневните грижи, образованието и здравето на децата е значително по-нисък от този на майките.

Основните бариери пред активно включване на мъжете в грижата за децата и дома са заетост с осигуряване на прехраната на семейството; стереотипите, според които всекидневната грижа за детето не е мъжка работа, и недостатъчното обществено разбиране за значението и подкрепа на бащинската роля в грижите за децата.

"Да бъдеш Баща" е част от международна кампания МеnСаге - a global fatherhood campaign, която се провежда в над 20 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: браккампанияродители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
31
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Кви инсталации бе човек, България загива! Един от най- древните и културни народи на Земята гине в байганьовщина и айфони от една страна и от глад и мизерия от друга! Западните ни чорбаджии ни върнаха с хилядолетия в развитието ни, превръщайки ни в крайни егоисти и негодяй, пфу!
33
15
 
24
 
! Отговори
До 19, 20, 32 преди 9 години
А мъжете с по колко жени са легнали, преди да се оженят?Кой ви е излъгал, че за мъжа важат други правила? Никоя уважаваща себе си жена не би се омъжила за ***, с когото не е преспала само тази, която не е пожелала.И престанете да говорите тези глупости за задължително алчните жени. Ако имате стабилен мъжки характер, това ще бъде оценено. А майките ви да се научат, че и снахата е човек и не е длъжна само да мълчи, да ви донесе голяма зестра, да ви слугува и да ви прощава всякакви безобразия
32
6
 
8
 
! Отговори
dp преди 9 години
Какъв е тоя вой не ми е ясно. Хората разчитат все повече на себе си и на доверието помеждуси - и все по-малко на благословоята на разни институции, какво по-хубаво от това.С развитието на комуникациите лъсва все по-ярко фалшът на всякакви утвърдениинстанции, хората виждат, че последните са просто средство за поддържане на власти събиране на средства за тая поддръжка - и съответно стоят колкото могат по-далекоот тях.
31
10
 
5
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Но въпреки всичко ние дружно ще гласуваме за Тиквата, пфу!
30
3
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 9 години
Лъжеш!Това, което си написал, важи само за част от жените.
29
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2/3 от жените имат регистрации в сайтове за секс, 1/2 практикуват, когато мъжете им блеят...
28
5
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Винаги съм твърдял, че има мнооого неща дето можем да научим от евреите. За тези дето ме ненавиждат, ще им кажа, че съм чист българин от македоноалбанскисръбсковлашки произход, та да не плюят по Божия народ заради мен. На тези хора Творецът им е дал знанието как да се свързват помежду си, как да правят любов и да придобиват добри деца, как да ги възпитават и превръщат в човеци! В това отношение ние сме под всякаква критика. Старите българи ги знаеха нещата, но това знание е безвъзвратно загубено и днес нацията ни загива, а държавата се гърчи в предсмъртната си агония, но въпреки всичко ние др
27
1
 
4
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Izmeniha se cennostite. Edni ne6ta stanaha COOL, a drugi ***! :-(
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много проституция и разврат в България и морала съсипа семействата.
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здрав кръст - здраво семейство. Много станаха ***, малко останахме е*@чите!
24
1
 
5
 
! Отговори
виваком преди 9 години
ПИТАМ СЪВСЕМ СЕРИОЗНО,НИТО В НОВИНИТЕ СПОМЕНАХА, НИТО ТУК.ПОНЕ ДА БЯХА ДАЛИ ОБЯСНЕНИЕ. ЦЯЛ ДЕН НЯМА,ДОРИ И СЕГА .АКО ИМАШЕ ТЕМА ПО ВЪПРОСА ЩЯХ ДА ПИША ТАМ,НО НЯМА.
23
8
 
23
 
! Отговори
От малкия град преди 9 години
Как да се оженя за някоя,с която си прекарвам добре, но знам, че половината град са ми ортаци?
22
4
 
12
 
! Отговори
Виваком преди 9 години
А ЗАЩО ВИВАКОМ НЯМА ОБХВАТ ЦЯЛ ДЕН. НЕ ВИЖДАМ СТАТИЯ ПО ВЪПРОСА.
21
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
План Ран-Ът.
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКИ РАЗВОДИ СА НА ФИНАНСОВА ОСНОВА. МИЗЕРИЯТА И БЕЗПАРИЧИЕТО РАЗВАЛЯТ И НАЙ СТАБИЛНИЯТ БРАК. ЖЕНАТА ЗАРАДИ ДЕЦАТА ДА НЕ ГЛАДУВАТ ТРЪГВА ДА ИЗКАРВА ПРЕХРАНАТА. А МЪЖЪТ СЕ ЧУДИ ЗАЩО НА ГЛАВАТА МУ СА ПОНИКНАЛИ РОГА. И КОГАТО МЪЖЪТ ПОПИТА ЖЕНА СИ ЗАЩО НА ГЛАВАТА СИ ИМА РОГА? ТЯ МУ КАЗВА ЧЕ ТОВА НЕ СА РОГА А ЛАВРОВ ВЕНЕЦ. И ХОП РАЗВОДА Е ГОТОВ.
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виновна цялостната политика в западния свят и поведението, което упорито и планомерно насажда в главите на жените. Налице е буквално епидемия от стари моми и самотници. Еманципацията, кат осредство за контрол на раждаемостта и размера на популацията. Тоя проблем го няма в страните извън т.нар. златен милиард. Там намаляват популацията с други мерки - войни, епидемии, глад. Тъй че ние в България ще дойдем привилигировани, унищожават ни с по-малко брутални средства.
18
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
90% процента от българките са безплатни *** с десетки е.б.а.ч.и зад гърба си, и де е чудно че има толко много разводи ! Чудно е как има толко много бракове!!!
17
12
 
24
 
! Отговори
асд преди 9 години
Жените са виновни!
16
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото бракът, семейния кодекс и постоянната съдебна практика, а в последно време и цялостаната пропаганда на филми, музикални клипове и т.н. са изключително дискриминационни и изцяло в полза на жените. Явно някакви опити за преодоляване на природното неравенство, дето уж не съществуава, чрез много женски привилегии. Съответно жените отчаяно се опитват да се омъжат (особено в 30-те, иначе дотогава други ги разправят) , а мъжете, които имат поне малко акъл, не желаят. В резултат семейства няма.
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС узакони и гей браковете.