Най-добрият математик в Европа е българин

Петър Гайдаров влезе и в Топ 10 на математиците в света
Обновена: 4 окт 2014 19:34 | 4 окт 2014 13:54,
153
Най-добрият математик в Европа е българин
Петър Гайдаров. Снимка: Dnes.bg

Петър Гайдаров от пловдивската математическа гимназия стана най-добрият млад математик в Европа.

17-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света, след като откри грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг, след това решава и задача на половин век.

"Още от малък имам интерес да решавам задачи по математика, но по-сериозно се занимавам, откакто влязох в гимназия, тогава започнах да правя разработки по математика", разказа пред Dnes.bg ученикът от Пловдив.

Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми. Той успява да даде частично решение на задачата на унгарския математик Пол Туран от 1962 година, която е изключително важна за криптографията.

Принос за добрата подготовка и мотивация на Петър има преподавателят му по математика Елка Вълканова.

"Да обучаваш гений е голямо предизвикателство, защото трябва да поддържаме вниманието на учениците", казва Вълканова.

Наградата за Петър е 5000 евро и покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди, както и среща с лауреатите.

"Смятам, че това е доста голямо признание за моята работа, наистина се радвам – нобеловите награди, че ще присъствам на такъв престижен форум", казва още младото момче.

"Това е най-голямото богатство на България – то не се изразява в средства или друго – богати сме и на природа, богати сме и на хора", твърди директорът на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов.

Мечтата на най-добрия математик е да учи в САЩ, след което да се върне и работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ке се върне ке се върне има да почакате :D
72
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом мечтае да учи в САЩ свършено е забравете го :DDDDDОще един гений е установил, че ще бъде по-добре ценен извън държавата ни.
71
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хвала на ПЕТЪР ГАЙДАРОВ!!!!!!!!!!Ето такива хора ни трябват да ни управляват!
70
3
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 9 години
Ще се върне.... хахахахахахах смях.. смях... чак сълзи ми потекоха
69
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Със сигурност ще замине за САЩ. Също с такава сигурност няма да се върне. Което не е толкова лошо за него...
68
0
 
15
 
! Отговори
236 преди 9 години
До Анонимен 10Глупак, "пенсиите" са част от нашето генетично дърво, ако те са лош материал, значи и ти си лош материал!
67
0
 
10
 
! Отговори
236 преди 9 години
До Анонимен 9Не, не да напуска БГ, а БГ да създаде условия такива деца да творят в нашата РОДИНА и да се чувстват щастливи в нашата РОДИНА!
66
2
 
4
 
! Отговори
istina govorq преди 9 години
...BRAVO NA MLADEJA !DA E JIV I ZDRAV !NO AZ NE SAM 4ULA NQKOI DA E U4IL V SA6 I POSLE DA SE E VARNAL V BG DA RABOTI ZA JALTI STOTINKI .I E PRAV ,AKO NE SE VARNE ....TUK DARJAVA NQMA .....SAMO ZLOBA ,PROSTOTIA ,GENOCID ,AL4NOST ,MIZERIA ,UNIJENIQ ....I KAKVOTO O6E SE SETITE .
65
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Най-добрият математик в Европа е българин" - българин ще е докато порасне достатъчно да си намери работа извън България
64
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срещу турците в България не можеш и не трябва да предприемаш нищо. Те са родени и отрасли тука. Имат правото да бъдат в България не по - малко отколкото теб. Единственото, което си заслужава да направиш, е да ги накараш да се гордеят, че са българи. Ако можеш, направи го. Аз не мога. За съжаление.
63
2
 
14
 
! Отговори
а бе преди 9 години
турците налазили нета днеска, бе! и държавата - някой във форумите каза, че на автогарата в кърджали било чудо! уж ги спираха атакисти и дудуци! много е зле работата, след като вече им позволяваме така директно да се подиграват с нас! трябват крути мерки! а на турчина отдолу да му кажа - не, българче чистокръвно си е детето! ние имаме и световни футболисти, оперни певци, учени , доктори и инженери! гола вода сте, аркадашлар!
62
0
 
17
 
! Отговори
БРАВО! преди 9 години
истински българин - умен, находчив и способен! Номер 1!!!
61
9
 
11
 
! Отговори
Кака Пенка преди 9 години
Иска в САЩ. Правилно момчето ми. Какво ще правиш сред този *** народ, те ще те унищожат.
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поотделно сме много добри, заедно обаче не ставаме.Да е живо и здраво момчето и да покори света! Такива българи ни трябват! Успех!
59
8
 
6
 
! Отговори
до Евламби 78 преди 9 години
"получават мозъци, злато, нефт, газ, стоки и какво ли не от цял свят и са длъжници на трилиони"Що? Те си плащат всичко, и то повече от всеки друг. Затова всеки гледа да си продаде стоката или труда си в САЩ. Не виждам проблем.И да, били сме там - ДОСТА е добре, истина е.
58
2
 
20
 
! Отговори
1111 преди 9 години
поздравления , браво на детето , да му се радват родителите , бабите и дядовците , а и ние българите че имаме такива деца
57
4
 
10
 
! Отговори
Евламби преди 9 години
Много интересно изказващите се колко е добре в САЩ колко пъти са ходили там за да се уверят сами? Истината е че получават мозъци, злато, нефт, газ, стоки и какво ли не от цял свят и са длъжници на трилиони. И сега видиш ли всички искат да застанат на страната на крадеца, защото той има повече, ами ще продължава да има...
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До PERIne ti haresva da e turcin zasto li.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво.
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има читави деца, но има и много развален материал в България(всякакви възрасти) - алчни, мързеливи, селски тарикати, крадливи, като се замисля повечето ни "бизнесмени" и политици са такива:)

Спонсорирани публикации