Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва

Решението ще е на следващото редовно правителство, казаха от социалното министерство
Обновена: 18 окт 2014 19:07 | 18 окт 2014 18:55,
48
Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва
Социалният министър Йордан Христосков

Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва, уверяват от социалното министрество в прессъобщение до медиите. Предлага се да бъде въведена минимална възраст за пенсиониране, диферинцирана за различните длъжности, което ще се обсъжда с ресорните ведомства и синдикатите, уточняват от ведомството.

Поводът за уточнението е днешният протест на полицаи, пожарникари, спасители, военни и служители в затворите срещу готвеното според тях ограничаване на социалните им права и с искане за оставката на служебния министър на труда Йордан Христосков.

От МТСП припомнят за препоръки на Съвета на Европейския съюз от 2013г. и 2014 г. за постепенно премахване възможностите за ранно пенсиониране и за други промени в социалното осигуряване, в отговор на които Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система /КСООС/ към министъра на труда разработва различни варианти за реформа.

Най-ниска е възрастта за пенсиониране в системата на МО, МВР и правосъдието, се посочва още в съобщението. Няма и изискване за минимална възраст , а само за 27 години осигурителен стаж, 18 от които съответно в системата на отбраната, вътрешните работи, правосъдието.

Въз основа на анализа на данните един от разработените от КСООС варианти се предвижда въвеждането и на възраст за пенсиониране на служителите от специалните ведомства, без конкретно да е обсъждано каква, поясняват от МТСП.

Според експертите на Съвета въпросът трябва да бъде поставен на широко обществено обсъждане. За да бъде избегнато масовото пенсиониране или напускане на служители от системата, КСООС предлага въвеждането на преходен период от три до пет години, през който работещите ще излизат в пенсия при сегашните условия, се подчертава в текста.

Служебният кабинет ще остави решението на следващото редовно правителство, се казва още в пресинформацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
19
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Отврат! А ние, останалите к,во правим? До 70? А хората, които са отработили задължителния си осигурителен стаж към тази държава, защо трябва да гонят възраст, за да си вземат полагащото му се за отработеното? Това си е жив обир! Ако такива хора /а то има доста/ останат без работа в такава възраст, кой ще ги наеме? Какъв начин на оцеляване ще имат?Ще ви кажа - или да ровят по кофите за смет, за да се нахранят; или да крадат по същата причина!
17
10
 
11
 
! Отговори
Аман от мрънкачи преди 9 години
Плачете на работодателите си, за да започнат да плащат осигуровките ви. Но не смеете думичка да кажете, защото ако ви уволнят ще четете книгата "Целебният глад". Декларирайте и се осигурявайте на реалните си заплати, за да може един ден да получавате добри пенсии. У нас всеки иска от другите да спазват закона, но когато трябва той да го спази, гледа как да изкрънка. Плачете срещу полицаите, но колко от вас казват "напишете ми акт"? 99 % казват "не може ли да измислим нещо".
16
0
 
24
 
! Отговори
Долу преди 9 години
Я публикувайте броя на служителите в НОИ и пенсионните фондове. Публикувайте също заплатите им и разходите, които правят за една година. Тогава ще се види къде отива по-голямата част от вноските за пенсии. Другият важен момент е с пенсиите на ***. Не може да се дава пенсия на човек, който не е внесъл една стотинка в бюджета през целия си живот. Баста на такава социална държава - трябва да дойде някой като Орбан и да се оправим, иначе ще ни задушат тези кърлежи и ***.
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ранното пенсиониране,най-вече затруднява пенсионната система с по-големите пенсии,обезщетенията до 30 заплати и продължават да заемат 20-30 години, хубави работни места,вместо да отстъпят на по-млади хора!!!
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а това служебно правителство работата му не беше ли само да организира и проведе демократични избори ? има ли такива правомощия за дългосрочни държавни решения
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер, Ама с това темпо на емиграция на млади ,кадърни и работливи КОЙ ще плаща пенсиите ,*** , инвалидните КОЙ ?
12
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо трудещите се граждани,някой от които работят на две три места трябва да хранят полицаите и най-вече военните?Всички военни са национални предатели служещи на чужди интереси.Нека ЦРУ и американското правителство им идава заплатите.Аз не искам да хрантутя нацинални предатели.А полицаите трябва да си заслужат привилегиите.Да започнат да работят в полза на обществото,а не да са част от престъпния свят.
11
5
 
31
 
! Отговори
[[ преди 9 години
УПЛАШИХТЕ ЛИ БЕ ШМЕКЕРИ .АЙДЕ ВДИГНЕТЕ ВЪЗРАСТА ПЪК ДА ВИДИМ КОЛКО ЩЕ НАПУСНАТ.НЕ Е ТОВА ПРОБЛЕМА ПРОБЛЕМА Е В ТОВА ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ВИ ПАЗИ ОТ НАРОДНАТА ОБИЧ И ТОВА КОЕТО ПРЕДСТОИ. ЩОМ РЕВАТ ЗА РАННОТО ПЕНСИОНИРАНЕ.НЕКА ДА СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересни държавници имаме ние,коментират нещо и не им стиска да го осъществят,сакън де не ги разсърдим тези,сакън да не разсърди онези!От следващия месец пенсионери,освен инвалидната пенсия под 50 годишна възраст нема да има,толкоз!!!Това е първата крачка,следващата след пет години още 5 години!
9
5
 
23
 
! Отговори
***** преди 9 години
Имам роднина военен(пенсионира се като подполковник) не помня точно ,но си мисля,че не беше на повече от 45 години.Взе 27 заплати и сега получава тавана на пенсийте.Като се пенсионира веднага започна работа, а не след дълго стана и консултант (на друга фирма).Ако едно време(татовото) все пак имаше казарма ,то след 10 ,нямам думи.Истината е ,че ранното пенсиониране беше измислица на Съветския Съюз,но нали сега уж сме демократи.Но само те да са с мед да ги намажеш.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой няма да си позволи сега да отнеме от привилегиите на полицаите. Предстоят нестабилни времена за който и да е на власт и никой не иска да рискува с недоволна полиция.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е да под натиска на протестиращите тия пак клекнаха.най важното е че просто подадоха топката на следващото правителство
6
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле, половин ден стачка и пак на тяхната. Много бързо олекват управляващите.Учителите преди няколко години стачкуваха 2 месеца и им казаха ,че са на седянка и почти нищо не им удовлетвориха, а тези веднага ги цункаха. Не казвам, че не заслужават някакви компенсации, но мисля че са прекалени на фона на останалия изнемогващ народ.
5
4
 
14
 
! Отговори
гласоподавател преди 9 години
ШТО ЗА МИнистерство е да се подават на манипулиране и да се отказват от веднаж взето решение .Който не е съгласен да си ходи други чакат мНикой насилане гие викал всеки самостоятелно по свое желание подал заявление да бъде назначен в МВР. Асега протестират.При новия МВР задължителен тест зкакто навремето проведе гл секр. Босилков
4
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея мърди нали нямат право да протестират. Уволнете всички протестиращи кияци, тъкмо ще се разтовари системата.
3
7
 
13
 
! Отговори
KLO преди 9 години
POLIZAITE SA MARZELIVITE HORA NA BALGARIA.OBICAT DA BIAT BEDNITE HORA,NO STOIAT MIRNO PRED BOGATITE.VZEMAT BAKSHISHI,PRAVIAT PACKI I NIKOI NE IM KAZVA NISHTO.VSICKI ZNAEM KAK BIEHA PO VREME NA PROTESTITE.NEVEROIATNO MNOGO SA,NONIKOI NE GI SAKRASHTAVA.
2
5
 
17
 
! Отговори
и на лезбийката ли преди 9 години
Скандалът се разраства: Полицайката бръкнала с пръст отпред и отзад на студентката! "Бръкнала й е с пръст отпред и отзад. Ще направя същото с нея, дано не е много грозна", избухна Латинов, а после се разплака. До него Борислава също хлипаше при спомена за унижението.
1
13
 
31
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Да се въведе увеличаване на възрастта и трудовия стаж за полицаи и военни. Таман ще се прочистиме от стари кадри и ще дойдат нови. Така и така няма видим резултат от тяхната работа. Айде няма нужда толкова да ни плашат . То сега са се преработили.

Спонсорирани публикации