Нараства броят на безработните млади хора в страната

Над 59 000 младежи до 29 години са регистрирани като безработни
25 окт 2014 13:17, Екип на Bulgaria On Air
60
Нараства броят на безработните млади хора в страната
Снимка: Архив, Булфото

Нараства броят на младите хора в страната, които не могат да се реализират на трудовия пазар. Това сочат данни за младежката безработица от Агенцията по заетостта.

Над 59 хиляди младежи до 29 години са регистрирани като безработни в бюрата по труда за месец септември. Това е с 2300 души повече спрямо август. Така младежката безработица в България достига 17,2%, което я нарежда сред първите държавите в ЕС с най-много безработни млади хора.

Над 3% от БВП или около 1 млрд. лв. годишно са загубите на България от младежите, които нито учат, нито работят, нито търсят заетост - това сочат данни на бизнес организациите. Най-тревожно е положението при току-що завършилите университет младежи, които не могат да се реализират по специалността си на пазара у нас и търсят работа в чужбина сред по-неквалифицирани професии.

Друг проблем за огромния брой безработни младежи е културата на търсене на работа при младите - на първо място те се обръщат към роднини и приятели. По-непопулярно сред младите остава търсенето чрез обяви, работодател или пък бюрата по труда. А там възможностите са реални, твърдят от трудовите борси.

"Агенцията по заетостта само за две седмици кампания събра почти 10 хил. заявки от работодатели от цялата страна и веднага след като ни бъде потвърден бюджет, ние може още този месец да започнем насочването и назначаването на тези, които са изявили желание." - заяви Асен Ангелов от Агенция по заетостта.

55 млн. евро е бюджетът, който ЕК отпусна за намаляване на младежката безработица в България по новата ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Средствата са предназначени за насърчаване на младите хора между 15 и 24 години, за да влязат в реалния пазар на труда или обратно в образователната система.

Четете още новини от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
15
 
! Отговори
Нормално преди 9 години
Дойде септември - свърши работата за сервитьорки, барманки, охрани, миячи, продавачки на дрънкулки по морето и всякакви земеделски копачи и комбайнери и айде безработицата скочи.
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на младите пичове им трябват кинти,а не работатова го разбрах веднага..
15
1
 
13
 
! Отговори
прав е 17 преди 9 години
17 коментар е много прав, не са виновни ***, други наши събратя българи предадоха и продадоха България!
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се намали възрастта за пенсиониране.
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работа няма за младите хора, защото много от фирмите си търсят човек за всичко. Целта им е да му плащат една заплата пък тоя човек да работи за две заплати.
12
1
 
32
 
! Отговори
Работа има пари няма преди 9 години
То работа за без пари колкото искаш.Младите не са глупави и няма да работят за мизерните заплати които им предлагат.Заплата под 1000 лева чисти си е абсолютна подигравка.
11
16
 
9
 
! Отговори
до Дебора преди 9 години
Хайде сега *** виновни.Виновни сте вие,защото само плюете ***,че много деца раждали.Да не би само в България да има ***,да не би само българските *** раждат по много.Има ги навсякъде.Помощи взимали,и колко пари взимат,да не би те да направиха пирамидите и да окрадат българина,те ли продаваха заводи за по един долар.Вижте работещи заводи в кои ръце минаха,и работещи заводи кой ги съсипа.Стига сте повтаряли едно и също като папагали ами вижте кое как е наистина.
10
3
 
26
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Предният парламент прие антимладежки закон- никой не може да уволни пенсионер, докато той сам не прекрати трудовия си договор. Ще пър.и в офиса докато започне да се напик..ва на работното си място, а младите, учените, можещите, ще са безработни и ще напускат България. Антибългарски закон. Държава на мутри и пенсионери. Навършилите пенсионна възраст да се уволняват, и като им се работи да си открият фирми и да работят.
9
2
 
23
 
! Отговори
Дебора преди 9 години
до 13Абсолютно си прав. Ако Бългаия беше християнска държава, правителството и закона щяха да знаят че християнството не позволява сключване на брак и раждане на деца преди навършване на пълнолктие Раждането от непълнолетни е престъпен *** бизнес съгласуван отл с българския закон. Закона който превърна България в бедна, ***, и ***. Човек който цени качеството на живота си няма да остане никога да живее в БългарияПознавам 25 годишна *** с 8 деца която живее от майчинства Позор
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"... нито учат, нито работят, нито търсят заетост", хе, хе... млади меринджеи и меринджейки с по 5-6 дечурлига на държавна издръжка, развъждахте ги, а сега си ги бийте у главите, ваш'та кожа, управляващи от всички цветове... Затрихте държавата!
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
aбе влечуго нaли сме седнaли дa си лaфим ти несили живял сред хорa
6
0
 
28
 
! Отговори
грг преди 9 години
Работа няма защото няма икономика.Какво производство имаме,отворили някакви дюкянчета и ще препродават а производство?Или да отиват младите в мините за 300 лева или да обезвреждат мини за по 250.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a в курбaт зaвaляли
4
18
 
9
 
! Отговори
Готин преди 9 години
Работа има, няма образовани млади хора, които да говорят езици...Колко компании набират хора и не могат да си попълнят бройките, защото по интервюта идват кандидати без знания и компетенции, но с претенции и изисквания.
3
1
 
22
 
! Отговори
Обява за работа преди 9 години
Нараства право пропорционално на броя млади братчеди,а до 5-6 години направо ще избухне.
2
2
 
4
 
! Отговори
marti преди 9 години
ako mladijat 4owek deistwitelno moge nesto i ne go marzi, togawa tse go tarsat i njama da bade bezraboten..., ina4e da se xwane da kopa..s motikata na selo...., ako njama akal i ne go marzi..
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
герб !