39% от учениците знаят буквите, но не разбират какво четат

Само Колумбия е по-зле от нас, сочи статистика на Световната банка
14 ное 2014 07:19, Красимир Ангелов
80
39% от учениците знаят буквите, но не разбират какво четат
Снимка: Булфото, архив

39% от учениците у нас на 15-годишна възраст разпознават буквите, но не разбират, не могат да обяснят и да анализират какво са прочели, съобщава "Преса", позовавайки се на изследване на Световната банка. Още по-зле изглеждат нещата по математика, където тийнейджърите разпознават цифри, но на практика не могат да решават задачи.

Тези неприятни резултати отреждат на България 43-то място от 44 страни, включени в проучването за грамотност.

След нас остава само Колумбия, а пред нас са съседните ни държави - Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, както и Кипър, съобщава изданоието.

За сметка на това обаче сме лидери в друго - неравенството в познанията между децата от различните групи. Според Световната банка учениците с майчин език български имат знания като за между 1 и 3 учебни години повече в сравнение с връстниците си, които говорят у дома ромски или турски език.

Освен това обучението в селските райони е с много по-лошо качество в сравнение с това в градовете.

От банката са подготвили и списък с 6 препоръки за подобряване на нивото на родните ученици. Една от тях е младежите да не се разделят още след седми клас на елитни и по-малко елитни класове, а това да се случва на по-късен етап - например след десети клас.

Сред препоръките е и осигуряването на по-продължително предучилищно образование за децата в неравностойно положение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: неравенствоученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
19
 
! Отговори
20 преди 9 години
В Германия на всеки десет новородени ,9 , *** едно умно но умното командва.. и Германия номер 1 В България на всеки десет новородени , 9 , умни едно тъпо НО *** командва за да го контролират девете умни ... и България най - бедна ..
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Б-е-е-е-еМ-у-у-у-у
11
0
 
12
 
! Отговори
, преди 9 години
ето реформата върви
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво предлага Световната банка - *** и умните да учат заедно 10 г. Това ще дръпне назад будните и интелигентните деца и така няма да има съществена разлика в знанията на целокупната ученическа маса. Ето това искат СБ и МВФ - прости и неграмотни българи и политици дупедавци, за да ни заробят и загробят напълно...
9
0
 
34
 
! Отговори
Пук преди 9 години
Оказа се, че доста българи знаят, че 9% лихва по депозит в КТБ е повече от 5% в друга банка. Сега с държавния бюджет ще им плащаме познанията.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Rom!Po nashe vreme 84 god, nqmashe komputerni igri! E razbirase che Balgarchetata bqha po kopetetniq sastav po znaniq, no v interest na istinata varvqhme pochti raka za raka!
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РистуГлупав Ристу, нали живееш в една държава с тези *** и турци. Толкова ли не ти стига пипето, че хората в едно общество зависят един от друг.
6
0
 
6
 
! Отговори
Бай Колю преди 9 години
Когато вкъщи нещо не е наред, викам консултанти.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до БабаА родителите, бабите, дядовците и учителите са продукт на....?
4
16
 
4
 
! Отговори
до Баба преди 9 години
Не са виновни демократите а родителите, бабите и дядовците и учителите.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нивото на образованост определя качеството на човешкия фактор, а качеството на човешкият фактор определя благосъстоянието на народа. Ако помислите логично ще разберете, че това е огромният проблем. Всичко останало са следствия.
2
5
 
24
 
! Отговори
Баба преди 9 години
Нали това искахте, демократи! Постигнахте го ! Пак сме първи по онеграмотяване. Единици са тези, които искат да учан и го правят - останалите са си чалгамаса. Браво на нашите управници!
1
0
 
22
 
! Отговори
Лумпенщилцхен преди 9 години
Защо ли сме най-бедните в Съюза...???