Синдикатите скочиха срещу Бюджет 2015: Омръзна ни да сме прави!

Тренчев сметна 90% вероятност държавата да катастрофира през зимата
Обновена: 28 ное 2014 18:30 | 28 ное 2014 17:30, Веселина Йорданова
52
Синдикатите скочиха срещу Бюджет 2015: Омръзна ни да сме прави!
Константин Тренчев. Снимка: архив, БулФото

Синдикатите не одобряват проектобюджет 2015 година, става ясно от думите на лидерите им Константин Тренчев и Пламен Димитров.

Според КТ „Подкрепа“ и КНСБ в числата, които са дадени, не личат реформи и не се стимулира потреблението. Тази вечер Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава по проекта.

Още по темата
„Приходите са силно подценени, явно се обръща философията. По времето на Орешарски мислеха, че ще съберат много и бяха заложили много. Сега твърдят, че ще съберат много малко, явно с цел да вържат гащите и дефицита”, коментира Тренчев пред БНР.

По думите му в числата, които са дадени, не се вижда идеята за реформи в определени области, а всички говорят, че те са страшно необходими. Синдикалистът изтъкна, че бюджетът е една от най-важните форми за правене на политики, а корекция не се вижда.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че трябва да се харчи, да има стимули за нарастване на потреблението, а в проектобюджета не се вижда нищо такова.

“Нашата оценка също е негативна. Смятаме, че настоящият бюджет продължава една политика на рестрикции и ограничения във всички области”, коментира той.

Димитров подчерта, че единственият лек е стимулиране на потреблението.

Трябва да се харчи, да има допълнителни стимули, механизми към потреблението, на доходите на хората, на всички категории и групи, към предприятията, отсече той.

По думите му в същото време големи сектори са пред разпад. Димитров даде пример с енергетиката и посочи, че в бюджета не личи някой да е прозрял това и да каже, че част от тези натрупани задължения по някакъв начин ще бъдат преструктурирани и управлявани.

“Всички останали плащания се замразяват. Това няма как да очакваме, че ще стимулира потреблението. Отново ще се нагнети социално напрежение в обществото. Убеден съм, че в следващите дни ръководството на двете конфедерации ще се занимават с въпроса какво да направим, за да няма увеличение на пенсионната възраст с 4 месеца от следващата година”, каза още той.

Според него сякаш този бюджет е направен от неутрален наблюдател, който гледа да се вмести в приходите и разходите, в 3-процентен дефицит, без значение какво става в икономиката, социалната сфера, в доходите.

Лидерът на КНСБ коментира още, че догодина автоматично заетите на минимална работна заплата ще са работещи бедни, когато новият праг на бедност стане 286 лева.

„Вместо да говорим за стабилизация на доходите и плавното им увеличение, ние виждаме предложения за ограничаване, което ще има много негативен ефект“, прогнозира Пламен Димитров.

Константин Тренчев смята, че вероятността държавата да катастрофира тази зима е 90 %.

„Толкова много неща сме казвали, толкова много пъти, толкова назад във времето, омръзнало ни е да бъдем прави и нещата да се случват така, както сме ги казвали“, посочи той.

„Да се надяваме, че Господ не ни е загърбил и ще успеем пак да минем между капките! Следя всички системи, особено енергетиката, нещата са повече от трагични... спускаме се стремглаво надолу и едва ли ще се спасим“, коментира Тренчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
44
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Нищо лично ,но някак си не мога да се сетя г-н Тренчев и така наречените синдикати да са свършили нещо съществено така ,че да не бъдат всеки път прави.
10
1
 
2
 
! Отговори
Krachmarski преди 9 години
Koito i da napravi budzeta vse taja.Vseki iska ,ama otkade?Mnogo sa tezo koito chakat na darzavnija budzet,a malko sa tezi koito go palniat.Oceliane na darzavata,oznachava da prodalzavat bezpolezni institucij da zivejat na garba na naroda i da pokazvat nuzda i potrebnost.S oceliavane ne se postiga potreblenie.a s razvitie na raboteshta ikonomika.
9
1
 
31
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Омръзна ми някой кукли на конци с монотонно говорене да се правят спасители на работника.От къде този на снимката има апартамент в Лондон и прави сватба на дъщеря си в Америка
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО КОГА ЩЕ РАБОТЯТ ПЕНСИОНЕРИТЕ А НИЕ МЛАДИТЕ СТОИМ БЕЗ РАБОТА.ЩЕ ОСТАНЕТЕ БЕЗ КАДРИ КОЙ ЩЕ КРЕПИ ДЪРЖАВАТА РАЗЧУВЪРКАЙТЕ СИ МОЗАЦИТЕ СИ.
7
3
 
15
 
! Отговори
112 преди 9 години
Не само синдикалните лидери са диктатори,но и всички директори в детски градини и училища -крадци!!!!!!!!!!!
6
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Тренчев е някакъв пожизнен диктатор. Откакто се помня все той е начело...
5
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ало гробари, много сте лбакоми ве, щели сте да съкратите администрация да спестите 50 милиона, а ще теглите догодина 8 милиарда кредит. Та талбкова натрупаха комунистите, демек бащите ви за 45 години. Много алчни и *** сте. Безскрупулни и с медиите на Бай ***, Гуньо адвокатина и Гочоолу и Дочоолу. Кои олигарси ще храните с тия 8 милиарда а пак нито лев от тях за заплати, пенсии, осигуровки, социални, здраве... Гола вода олигархическа.
4
0
 
33
 
! Отговори
Хахахах преди 9 години
Как не е захапал лулата на мира?! От 25 години стои наведен, сега пък му омръзнало прав да седи. Пред какво ли не си е затворил очите този *** за цялото това време. Че оставя цели заводи да не получават заплати с месеци и като дойде зимата излезе един два пъти с байрачето и това му е.
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДС агента тренчев, лапача на мутренския ***, отново разигарва поредния театър.В България никога не е имало синдикати, само слуги на олигархията.
2
5
 
36
 
! Отговори
БОКЛУКА ТРЕНЧЕВ преди 9 години
ТОЗИ Е АБСОЛЮТЕН СТОПРОЦЕНТОВ *** И НЕГОДНИК. НЕ МУ ВЯРВАМ НИТО ДУМА. ЕДИН ОТ ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ФАЛШИВИЯ БЪЛГАРСКИ ПРЕХОД И ЗА СРАСТВАНЕТО НА МАФИЯТА С ДЪРЖАВАТА.
1
5
 
35
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ОМРЪЗНАЛО МУ НА РЕКЕТ'ОРА..ОЩЕ НЕ СА МУ ПЛАТИЛИ ЗА ДА СИ ЗАТВАРЯ УСТАТА..НЕ ЗНАМ НА ТАКЪВ ДЪРТАК ЗА КАКВО СА МУ ПАРИ ПОВЕЧЕ..ДА КАЖЕ ПОНЕ НА ЕДИН РАБОТНИК ДО СЕГА ПОМОГНАЛ ЛИ Е..