Борисов гарантира евтин ток и парно, намерим ли нефт и газ у нас

"Подлагаме се на огромен натиск от конкуренти, отваряйки конкурси"
Обновена: 3 дек 2014 19:08 | 3 дек 2014 16:39, Веселина Йорданова
402
Борисов гарантира евтин ток и парно, намерим ли нефт и газ у нас
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов определя решенията за отваряне на конкурси за проучване за нефт и газ в Черно море като „най-смелите, които това правителство ще вземе“, и предупреждава министрите, че натискът след това ще е огромен.

Още по темата
„Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха, след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“, обяснява Борисов пред министрите, сoчи стенограмата от заседанието.

По думите му България ще бъде износител на газ, а в двата блока "Силистар" и "Терес" има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни, допълва Борисов, според когото никой досега не си е позволявал да го прави.

„Това е 100% диверсификация. Не да ни казват дали ще взимаме руски газ през Турция или през Гърция, или през Украйна и ние да го наричаме диверсификация и да правим интерконектори, ние сме заложили 100 милиона, ще направим интерконектори, но все ще идва оттам газ.

А през нашите тръби и това, което ще направим след няколко години, България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ“, сигурен е премиерът.

Борисов дава пример, че от „Галата“, което е едно мъничко находище, ние в момента покриваме 10% от нуждите си от газ.

„А там са милиарди кубически метра и са ни на няколко километра от тръбите, от границата. Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България. На Ловеч – Ъглен, имаме 10 милиарда кубика, открити, готови за експлоатация“, разяснява премиерът на заседанието.

Борисов предупреждава обаче министрите, че ако подкрепят отварянето на конкурсите „сме много временни, защото с това ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион“.

Премиерът иска от министрите на икономиката и на енергетиката всичко по договорите за концесиите да е юридически издържано и съгласувано между ведомствата.

След нови предупреждения, че „друг не би се осмелил“, Борисов заявява, че още в първите си дни кабинетът на Пламен Орешарски е закрил тези концесии.

„Повярвайте ми, не бих искал на глас да кажа това, което ми е казано, това, което ни носи като риск, но то е гаранция, че България ще бъде много добре в следващите години. Представете си парогазови централи – няма замърсяване, няма вредни емисии, газта си е от нашата газ. Колко ще струва токът? Няма милиардни инвестиции, няма 20 милиарда за АЕЦ. Дали сме богоугодни с това решение, което взимаме? Дано сме богоугодни! В името на хората, повярвайте ми, това е“, обобщава Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путинистите немедлено в Сибир!!
254
7
 
5
 
! Отговори
ББ преди 9 години
Руски ***, махайте се от страната ни!
253
0
 
4
 
! Отговори
Борисов преди 9 години
До 336Аз съм *** и вие сте прости!
252
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 335Яно неможете сам/а да излезете от блатато на глупоста си и ви трябва комуниста-мутра-*** ББ за да ви извежа като вие сте овца разбира се! :))
251
3
 
3
 
! Отговори
до 334 преди 9 години
Дежурния кутевски *** да го бара гол! Айде отивай на гейпарада!
250
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ ще ни изведе от комунистическата кал в която ни вкараха БСП и останалите руски шпиони като Сидера.
249
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 332 ББ е мутра! - не е преценка на руснаци, а на евреи! Ясно ли ви е?
248
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 332Не е мутра! - не е преценка на руснаци, а на евреи! Ясно ли ви е?
247
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ спря фалиращия ни проруски проект Белене и опасния за екологията ни Бургас Александруполис защото е истински българин и патриот а не предател като комунистите
246
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 330 Омразата те заслепява! :))) Иначе тарикатчета-мутри като ББ могат да въртят единствено далавери! Наивност е, от ваша страна да си въобразявате че ББ е способен да прави бизнес, сериозен бизнес с когото и да било независимо дали на изток или запад!
245
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Борисов може да ни спаси от мизерията която ни докараха БСП с проруската си политика и слагачество на Кремъл. Само ББ защитава интересите на БГ!
244
1
 
6
 
! Отговори
до 326 преди 9 години
продължение от 328:Борисов подари кученце за да се подмаже на Путин по повод договорът за ЮП! :)))
243
1
 
5
 
! Отговори
до 326 преди 9 години
Е това е истински Български премиер!---------------------------ББ е *** и ***! Горкият български народ! пп. много ми прилича на един познат чаровен ***-мутра със грандоманските си идеи за бързи печалби от газ, иманярство, .... ! Наричаше себе си : честен мошенник! Когато нещо се ръзсърди на експерт-руснак специалист-експерт по темата, нашето *** се изпусна и рече: Повеченяма да се мазня на...! пп. гнусни български мутри нямащи никакво мъжка, дори човешко достойнство!
242
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Борисов! Е това е истински Български премиер! А не руска ***!
241
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски на съд че е закрил печелившите концесии и така е лишил БГ от ползи за стотици милиарди.
240
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде шистовия, един дудук гони друг та край няма. Стига бе боведо! Вземи, че млъкни ББ.
239
1
 
10
 
! Отговори
Прабългарин преди 9 години
До БългаринПрекалено хубаво звучи всичко това за да бъде истина. Огледай се и виж реалността, и се приземи на Земята. Мислиш ли че ЕС ще допусне това да се случи, след като те ни искат да сме енергийно зависими? Пример с ЕРП-тата които заграбиха ел. мрежата, ЕС иска да си затворим и АЕЦ Козлодуй, а да не говорим да ни оставят да станем енергийни първенци. Има златни мини които в момента работят, но US-фирми са ги заграбили и изнасят златото в USA. Хора събудете се, това няма как да се случи!
238
8
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До анализаторНа вас г-не или г-жп ,бих казал едно,понеже тук е пълно с такива като вас,затова сме и на това ниско жизнено ниво....идете си в Русия и анализирайте от там...,ние наистина трябва да опита е и да вземем всичко това ,което ни предоставя природата,а тя наистина ни дава много ,но с такива анализатори като вас ,сме все още далече от реалния живот...за това моля да спрете с вашите антибългарски анализи.......България над всичко и всички и бог и природа с нас....
237
2
 
9
 
! Отговори
TOYOTA преди 9 години
Ке се смея ли, ке псувам ли... До като има балъци - ще има и тарикати. На кой ги разправя тия приспивни песнички тоя тарикат?! Дори и да има находища на газ, кой ще ни остави сами да станем независими газови износители, че и още малко ни изкарва едва ли не конкуренция на Русия, един вид европейски Кувейт. Смешки, на които децата няма да повярват. Първите са ЕС които ще бъдат против това и няма да го допуснат. Друг е въпроса че няма по света държава която да прави ток от газова централа!
236
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
youtube/watch?v=8_eUiyNc51I