Борисов гарантира евтин ток и парно, намерим ли нефт и газ у нас

"Подлагаме се на огромен натиск от конкуренти, отваряйки конкурси"
Обновена: 3 дек 2014 19:08 | 3 дек 2014 16:39, Веселина Йорданова
402
Борисов гарантира евтин ток и парно, намерим ли нефт и газ у нас
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов определя решенията за отваряне на конкурси за проучване за нефт и газ в Черно море като „най-смелите, които това правителство ще вземе“, и предупреждава министрите, че натискът след това ще е огромен.

Още по темата
„Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха, след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“, обяснява Борисов пред министрите, сoчи стенограмата от заседанието.

По думите му България ще бъде износител на газ, а в двата блока "Силистар" и "Терес" има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни, допълва Борисов, според когото никой досега не си е позволявал да го прави.

„Това е 100% диверсификация. Не да ни казват дали ще взимаме руски газ през Турция или през Гърция, или през Украйна и ние да го наричаме диверсификация и да правим интерконектори, ние сме заложили 100 милиона, ще направим интерконектори, но все ще идва оттам газ.

А през нашите тръби и това, което ще направим след няколко години, България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ“, сигурен е премиерът.

Борисов дава пример, че от „Галата“, което е едно мъничко находище, ние в момента покриваме 10% от нуждите си от газ.

„А там са милиарди кубически метра и са ни на няколко километра от тръбите, от границата. Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България. На Ловеч – Ъглен, имаме 10 милиарда кубика, открити, готови за експлоатация“, разяснява премиерът на заседанието.

Борисов предупреждава обаче министрите, че ако подкрепят отварянето на конкурсите „сме много временни, защото с това ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион“.

Премиерът иска от министрите на икономиката и на енергетиката всичко по договорите за концесиите да е юридически издържано и съгласувано между ведомствата.

След нови предупреждения, че „друг не би се осмелил“, Борисов заявява, че още в първите си дни кабинетът на Пламен Орешарски е закрил тези концесии.

„Повярвайте ми, не бих искал на глас да кажа това, което ми е казано, това, което ни носи като риск, но то е гаранция, че България ще бъде много добре в следващите години. Представете си парогазови централи – няма замърсяване, няма вредни емисии, газта си е от нашата газ. Колко ще струва токът? Няма милиардни инвестиции, няма 20 милиарда за АЕЦ. Дали сме богоугодни с това решение, което взимаме? Дано сме богоугодни! В името на хората, повярвайте ми, това е“, обобщава Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
2
 
18
 
! Отговори
ще търси шистов газ преди 9 години
Отново вкарва заблуда в главите на хората,за да започне дупченето за шистов газ!Жестока подигравка с надеждите на хората!
234
2
 
10
 
! Отговори
рамзито преди 9 години
Ако получим газ от черно море -много е добре,ама до тогава си купете фес и вазелин,ще потрябват.
233
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A PAK NIE TROLOVETE ISKAME SKAP GAZ ,NEKA VI E IAD!
232
1
 
12
 
! Отговори
ee преди 9 години
И МОЯТ ТАТКО КАЗА ЧЕ ЩЕ МИ КУПИ КОЛЕЛО ,АМА ДРУГ ПЪТ..
231
1
 
9
 
! Отговори
sasho преди 9 години
то злато има ама ние ли печелим от него ,ако открият и газ ще дойдат хамериканците да ни 'спасяват'
230
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да намерим, ама никой не е загубил...
229
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А па ако намериме злато и диаманти - тогава предвиждам такъв живот...
228
1
 
7
 
! Отговори
HAHAHAH преди 9 години
Да бе бат Боко ще дадеш всичко както златото на аванта , за 1 процент от всичко за България ,ше надупчиш цяла добруджа с тръби ... Знаем ти номерата ,ама за едно си прав ! Слаб ни е материалу
227
2
 
15
 
! Отговори
Край преди 9 години
Някой трябва да Му обясни че да правиш газова електроцентрала е възможно най-неразумното ползване на ресурса. От газ да правиш ток, който не може да се складира може да си го позволи държава която има само газ. Бай *** прави енергетика.
226
1
 
12
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
Силната страна на България е в местоположението и, а не в измислените и нафантазирани нефтени и газови находища! Силната страна на България е също климата /4-ри сезона/ и природата и! пп. Слаба страна на България е политиците-политиканти!
225
3
 
10
 
! Отговори
Край преди 9 години
Па щом ше ставаме Кувейта на Европа аз от утре спирам работа. Ше и кажа и на жената. Давай Бойко газта, петрола и да си живучкаме. Тоя е голем. Кото е Министър ми е спокойно.
224
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички пушачи да внимават къде си хвърлят фасовете,защото Бойко ще бие сонди с много петролот огромните ни находища
223
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще намери ТИКВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!
222
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
-Тате,тате,искам колело-Ще ти купя ама като пораснеш.....................................................-Тиква,искам евтин ток и парно. -Ако намерим газ,може и да ви дадем евтин ток и парно.Амааа.......
221
2
 
11
 
! Отговори
:))) преди 9 години
То със селско стопанство не е престижно да се занимаваме! Па нека и ние сме кат големите и вадим газ! пп. видела жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак! Завист и нереална преценка - типично по герберски!
220
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак велики и силни думи... Ние и за ШЕНГЕН бяхме готови и трябваше само да кажем и влизаме, бяхме готови и заплатите да прайм европейски, бяхме готови РФ да пляскаме :))) *** само бисери. Сега пък в ОПЕК ще влизаме... Луда работа майка... :))))
219
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе то и поляците щяха да са големите производители и износители на ГАЗ поне за 300-400 год. ,ама нещо ядец. Почти всичко отиде по дяволите и отново се надяват на руската газ . Та и приказките на наш Боко са такива. То за тези газови и нефтени находища ни ги разправяш и преди 2-3 год. Нищо ново под слънцето , ама важно е плебса да се радва и да чака "светлото "Боково "бъдеще".
218
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZDRAVEITE KVICHASHTI TROLOVE!
217
0
 
24
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Боко май- май ни подготвя да ни пързоли с Шеврон! Внимавай Бокооооо, чак тогава ще има гун фу, пфу!
216
0
 
26
 
! Отговори
хахахахаха преди 9 години
айде стига ве.................то бива,бива,ама пък такова оливане и то от премиера.....просто не е сериозно да се говори и пише такова нещо