Голяма част от парите от КТБ остават в банките

Виолина Маринова: Едва 1-2% са изтеглени в брой от депозантите
Обновена: 5 дек 2014 14:14 | 5 дек 2014 11:13,
9
Голяма част от парите от КТБ остават в банките
Снимка: архив Reuters

Голяма част от средствата по гарантираните депозити от КТБ остават в банковата система. Това коментира главният изпълнителен директор на ДСК Виолина Маринова пред телевизия Bulgaria On Air.

Тя посочи, че около 1 до 2% са изтеглените в кеш суми в първия ден на изплащането на гарантираните влогове. Повечето операции са били свързани с безкасови плащания, като около 99% от средства са останали в банковата система, стана ясно от думите на Маринова. По думите това й е добра новина, че парите остават в банковата система, защото „това означава, че има доверие“.

Тя подчерта, че е хубаво да има разпределение на активите в различни финансови инструменти и допълни, че това е решение, което всеки сам трябва да вземе.

Повишаването на ликвидността в банковата система ще се отрази на лихвените нива, които ще се понижат заради тази голяма ликвидност, коментира още Маринова.

При ниски лихвени проценти по депозитите те ще бъдат ниски и по кредитите, обясни Маринова. Тя подчерта, че и сега лихвените ставки са ниски, а евентуално последващо понижение по кредитите зависи още от изискванията за поддържането на минимален резерв за внасяне на средства във Фонда за гарантиране на влоговете и други.

„При всички положения ще се стремим да има намаление на лихвите по кредитите“, обобщи Маринова.

Според нея не е необходимо да има увеличение на премийните вноски към Фонда за гарантиране на влоговете. Подобна стъпка според нея неминуемо ще доведе до повишаване на лихвите по финансирането на фирми и граждани. По думите й набирането на средствата ще стане постепенно през годините. Маринова посочи, че не очаква повторение на сценария като този с КТБ в коментар, че след плащането на гарантираните депозити от КТБ фондът ще е на минус.

По нейно мнение риск винаги съществува, но и регулациите у нас са много стриктни. В тази връзка тя подчерта, че не се притеснява от предприемането на стъпки към присъединяването към Единния европейски банков съюз.
На въпрос какво следва да се подобри по отношение на регулациите, тя подчерта, че според нея трябва да се засили контролът.

Тя подчерта, че българската банкова система е стабилна, добре капитализирана, високо ликвидна, като това показват и оценките на признати международни експерти.

„За 2015 казвам отговорно, че банковата система е готова да финансира проекти, да финансира хората, нека бъдат спокойни. Ние сме готови да съдействаме да се оживи икономическата среда в България и с това смятаме, че ще се подобри и състоянието на българина“, заяви още Маринова.

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не си е мислил такова нещо, номер 2, само го приказваха - на брокерите на недвижими иноти това им се искаше, но дори и да не станеше, щяха да обработят няколко балъка да платят увеличени цени на имоти и да се облажат от комисионите. Тъпакът банкер онзи ден просто явно работи с няколко такива брокера - ако изказването му увеличеше броя на балъците, щеше да дава по-големи кредити и с по-голям рушвет, разбира се...А и сто човека с по 100 000 евра как щяха да купят 70-те хиляди празни имота?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Губят от данъка на ГЕРБ, банките режат лихвите, а риска от фалит на държавата расте.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те си мислеха, че хората са толкова глупави и ще се щурнат да купуват жилища. Да, ама не.
1
9
 
18
 
! Отговори
вложител преди 9 години
не бъдете наивници КТБ беше сигнална лампичка какво ще се случи с банките

Спонсорирани публикации