Кошмар в интернатите ни - побоища и психическо насилие

БХК : Децата живеят при лоши условия и нямат достатъчно храна
29
Кошмар в интернатите ни - побоища и психическо насилие
Снимка: Булфото, архив

Масово наличие на пряко и косвено физическо насилие над деца във възпитателните училища и интернатите е установила проверка на Българския хелзинкски комитет /БХК/.

Още по темата
Физическото посегателство се причинява скришом, в изолирани помещения или извън сградите на институциите, обясни Жени Иванова от организацията, цитирана от БТА.

Тя посочи, че най-мащабният случай на насилие е установен в Социално-педагогическия интернат в Стралджа.

Там децата са били подлагани демонстративно на жестоки групови побоища от персонала.

Проверката на БХК установява насилие както на персонала върху настанените, така и между самите деца.

По думите на Иванова сред най-фрапиращите примери за психическо насилие са тези в интернатите, където деца са били заставяни да крадат.

Сред най-открояващите се примери е с момиче от ВУИ-Подем, което е било принудено да обикаля сградата по бельо.

Момче от СПИ-Стралджа пък е стояло вързано на пейка цял ден. И двата случая са наказания за опит за бягство.

Проверката установява също, че децата често са настанявани при неприемливи материални условия, ограничен достъп до храна, а в част от институциите не се осигурява никакъв достъп до образование.

Децата нямат достъп и до адекватна медицинска помощ, защото повечето от институциите не разполагат с щатни медицински специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
пешо преди 9 години
хора, много сте ***!! бхк ви казва колко е зле в интернатите, вие плюете против бхк! това ли е целият извод, който си направихте от статията - колко антибългарски е бхк?? нямам думи колко сте прости и колко безполезен е псевдопатриотизмът ви в случая!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички останали коментари да излишни
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека всички родители на тези децa да ги заклеимят,да ги бележат за цял живот.Не може никой нормален човек да си остави детето по никаква причина.Имат 3 месеца да реагират ,ако не го искaт ,никой няма право да причинява това на детето си.
15
2
 
3
 
! Отговори
Нямам преди 9 години
Какъв по-голям срам за една държава от този - децата и животните да бъдат малтретирани.Третокласници да се бият, а съучениците им да насърчават единия от тях с възгласите: - Убий го! Срам! И хората, от които зависят тези неща, навярно спокойно спят и открито гледат другите в очите! И навярно са щастливи хора ...
14
0
 
5
 
! Отговори
И друг въпрос преди 9 години
Колко от децата, настанени в соц. домове, всъщност си имат родители?Защо няма закон, който да заставя подобни родители да взимат за обработване толкова земеделска земя, колкото е нужна, за да изхранят децата си?! Длъжни ли сме ние да ги храним (покрай тях и крадливия персонал на тези соц. домове), а тези деца, които изобщо не са сираци, да натрапват на останалите деца културните особености на своя етнос - кражби, просия, издевателства, древен занаят?За персонала - безмилостни наказания!
13
0
 
7
 
! Отговори
ПерсоналътБие-Затвор преди 9 години
1. Не ми е ясно,как така "нямат абсолютно никакъв достъп до образование"? И в най-отдалечените махали, ако има деца, минава училищен превоз, за да ги взима!2. Как е възможно да нямат достъп до медицинска помощ? За тях не важат ли законите на България? Друг е въпросът, ако някой е допуснал в соц.дом за деца да няма поне медицинска сестра!Ако някой соц.дом наистина отговаря на горните две критики, виновните са директно за затвора!БХК обаче да установи: Питомците от кой етнос тормозят другите
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност не върви БХК да се съкрати на БЦК, за да не накърнят правата на съкращаващите се с буквата Ц и затова са го измислили на Български Хигански Комитет!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....не навсякъде е така ...който не вярва да отиде в Дом "Незабравка" в Стара Загора - пример за цялата страна!!!
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че положението в тия домове е лошо, това си е вярно, ама някой замислял ли се е колко от децата там изобщо не са сирачета? И че Айше ги е зарязала там защото не и се занимава да ги гледа, обаче не се отказва от родителските права ,че като стане *** по-голямо идва, прибира си го и го праща да проси и да краде. Или го продава за булка ако е момиче. Обаче докато е още малко и не носи печалба да го гледат в дома. Та когато в домовете има само истински сираци без роднини, тогава нещата ще са ок.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да не се заблуждаваме, че БХК са се загрижили за децата, целта е да се покаже колко са лоши интернатите. Следваща стъпка ще е прокарването на приемните семейства като единствен начин за грижа за децата без родители, а още по-следваща-отнемането на деца от родителите им и настаняването им в приемни семейства. Само че, този път целта вече няма да са ***. Така че, хора, поинтересувайте се относно законите за "защита" на децата.Такива схеми има доста в Европа.И това НЕ Е теория на конспирация
8
1
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Аз като напиша ,че проблемите в нашата държава не трябва да се търсят изцяло в *** ,то 100 форумци наскачат против мен или *** веднага ме изтрива . Промблема е в државата и институциите у нас които не работят ефективно ,а защо -е има "умни форумци " нека те кажат ,а не само лозунги да веят " *** ... това па онова " . Мечката играе според тоягата .
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Положението на децата в тези домове не е добро, но БХК като се намеси и се получава обратният ефект, сега всички ще се настроят против, просто защото мразят БХК.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК съвсем откровено взима позиция, кято не е обектовна и безпристрастна.Винаги е на страната на тези, които не трябва.Това не е случайно.Айде веднъж да защитаваш ***, два пъти.Ама всеки път да си на страната на ***... Никак не е случайно.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако българи набият *** лекарка, когато ги лекува, познайте БХК дали ще мълчи и на чия страна ще е.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Позицията на БХК е такава, защото огромното мнозинство от децата в тези домове е ***.Ако бяха българчета на БХК нямаше да им пука.За жалост БХК се намесва само, когато са нарушени правата на ***,гейове,ислямисти ("сирийски" бежанци),престъпници.Но когато са нарушени правата на българи БХК мълчи.Защото примерно да биеш лекар,когато той си изпълнява дълга е престъпление,но БХК мълчи.Да не плащаш ток,вода,данъци на държавата е престъпление,но БХК мълчи.Много избирателно подхождат БХК.
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На БХК да се смени името на АБХК-антибългарски хелзингски комитет.
2
3
 
22
 
! Отговори
БХК - турци преди 9 години
Благодарим ви за загрижеността, но България няма нужда от нея и от вас!
1
2
 
35
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Четейки статията от една страна оценявам факта, че се проявява загриженост към положението на тези деца от друга страна като видя кой стои зад проучването не мога да не се съмнявам, че пак става въпрос за някакъв пиар и желание да се отчете дейност да барем замъкнем още някой милион от чичко Сорос и сие.