Плачът на политици за пенсиите - това не е дясно, отсече Стоянова

"Готвените промени в пенсионната система не променят модела"
Обновена: 19 дек 2014 11:09 | 19 дек 2014 09:47, Надежда Бочева
61
Плачът на политици за пенсиите - това не е дясно, отсече Стоянова
Менда Стоянова. Снимка: архив, БулФото

Готвените промени в пенсионната система не променят модела. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред Нова телевизия.

„Думата „национализация” е спекулация. Ние даваме възможност на всеки един осигурен в достатъчно дълъг срок да прецени къде и по какъв начин да се осигурява”, каза Стоянова.

Още по темата
Припомняме, че във вторник бюджетната комисия гласува промени в КСО. Предлага се хората, които навлизат на пазара на труда, да имат срок от една година, в която да си изберат пенсионен фонд, в противен случай ще бъдат зачислени в НОИ.

Тези, които вече работят и са родени след 1959 г., могат еднократно да си прехвърлят партидата по втория стълб в НОИ, но след това не могат да се върнат към пенсионните фондове. Промяната обаче срещна много критики от страна на бизнеса, включително с аргумента, че се национализират средства от партидите в пенсионните фондове.

„Този плач на така наречените експерти или на десни политици, които казват: „Ние, дами и господа, сме по-умни от вас и сме измислили модел, с който да се осигурявате в този частен пенсионен фонд, защото нямате капацитет да решите къде да изпратите парите си - това не е дясно”, допълни тя.

Менда Стоянова припомни, че сега действащият модел в България е въведен от МВФ в четири страни. „Полша и Унгария вече се отказаха от него. В Чехия ще го отменят, остана само България", заяви председателят на бюджетната комисия.
 
Тя разясни, че промените засягат всички хора, родени след 1959 г., които в момента внасят 12,8% от своя осигурителен доход към НОИ и 5% към частен осигурителен фонд, който те са избрали.

В случаите, в които не са избрали – а това са около 50% от всички, те служебно се разпределят към някой от частните пенсионни фондове. Ако хората не направят нищо, те пак ще бъдат осигурени на две места. С промяната ще е възможно дори година, дори ден преди пенсия да си прехвърлиш личната партида в НОИ, ако виждаш, че иначе по модела с две пенсии ще вземаш по-малка пенсия, категорична бе Стоянова.
 
„Пенсиите в държавното осигуряване се изчисляват по формула, но ако имате партида и в частен фонд, тя ще бъде намалена с около 28%, за да бъде компенсирано от втория стълб. Допълващата пенсия би могла да бъде по-малка от това, което ще получите в НОИ, ако има период, в който не се осигурявате, например по майчинство или безработица. Докато в държавното осигуряване това се признава за стаж и не се изважда като време при определяне на пенсията”, поясни Стоянова.
 
Председателят на „Единна народна партия” Мария Капон от своя страна обвини ГЕРБ, че иска да премине на страната на БСП.
 
По думите ѝ промените, които гласува Народното събрание относно възможността парите от частните пенсионни фондове да се преместят в НОИ, не са пенсионна реформа, а сриване и разруха на пенсионния модел, които имаме. „Ако в солидарния фонд има дефицит, което е видно, някой трябва да каже защо е необходимо да влязат пари там. Другото, което трябва да се каже, е има ли проблем с пенсионните фондове?", каза тя.
 
Капон допълни, че е против частните партиди да отиват автоматично в НОИ. Според нея това би било конфискация. „Национализацията на фондовете е по-добрият вариант, защото си дайте сметка какво ще се случи на капиталовия пазар. Ще има и много тежки последствия и за тези, които ще останат в частите фондове", категоричен бе председателят на „Единна народна партия”. Менда Стоянова пък отвърна, че становището ѝ е манипулация на общественото мнение.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
35
 
! Отговори
Ясно като бял ден преди 9 години
През 2007 г. в Гърция фалираха частните осигурителни фондове. Държавните и ведомствените бяха здрави. Тогава правителството извади пари от здравите държавни и ведомствени, увеличи пенсионната възраст и намали с 1/3 пенсионните суми, за да капитализара фалиралите частни фондове.Сега става ясно, че в България в 2014 е фалирал Държавния пенсионен фонд, правителството иска да изземе парите от частните и да капитализира държавния в съчетание с намаляване на пенсионните суми и увеличаване на възраста
43
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
протестите са организиране от фондовете,за да не им секне печалбата и вероятно от тези с големите заплати,които се надяват от частния фонд да им се увеличи още повече и без това голямата пенсия......а защо питам аз,когато се индексират пенсиите....малките пенсии се вдигат с 3 лева ,а големите със 100 примерно и така се получават крайно несправедливи разлики....докато този маханизъм съществува,за мен България е държава собственост на шепа хора....и затова нека се краде и какво ли не още поголовно
42
0
 
35
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Защо, след като допълнителното осигуряване щеше да осигурява допълнителен доход над основната пенсия, сега се оказва че тя ще се намаля с "около 28 процента"? Втората пенсия вече не е допълнителен доход над основната а щяла да я допълва?!?!?! Преди време съвсем друго приказвахте ИЗМАМНИ НАГЛЕЦИ!!! НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ДА НИ ПРАВИТЕ НА ***!!!
41
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама защо плачете толкова форумници...никой не ви е сложил вилата на врата....стойте си в частните фондове като не ви изнася....само да не се случи така,че да ви оберат парите като в КТБ или пък да се случи така примерно ,че при равни условия други условия,този който взема пенсия само от НОИ да вземе по голяма пенсия от този,който си я допълва от частните фондове....при всички случаи фондовете са направени да печелят първо тези ,които са ги създали...а за вложителите там...каквото остане....
40
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заявлението дойде, след като стана ясно, че по време на нейното управление в НАП - Пловдив е имало сигнали за данъчни нарушения от страна на Кирил Рашков, известен в България като Цар Киро, а в Катуница - като Киро ***.Не очаквайте от мен да си спомня за конкретни проверки или ревизии от 90-те години, каза Стоянова, която от 1991 до 2000-та е зам.-шеф на Данъчното в Пловдив.
39
1
 
32
 
! Отговори
Фридман преди 9 години
До Какво казва дяснотоКакво е дясното. Отговорът го е дал идеолога на капитализма и монетаризма- Милтън Фридман.Прехвърлянето на социалното осигуряване върху държавата е дясна политика.Аспектите са много , но ще посоча един от тях. Безработните се конкурират на пазара на труда и така цената на труда пада.Но когато не плащаш за да издържаш безработните , а и по принцип за създаването на човешки ресурс се лишаваш и от това да се появят на пазара на труда и капитализмът рухва.
38
0
 
36
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
На дясното правителство трябва да му се обясни че ролята на държавата е да определя правилата ,а не да национализира здравните ни вноски,пенсионните ни вноски.Не може да има само 1 здр каса.1 пенсионен фонд без лични партиди.При десният модел хората работят за себе си и отделят за държавата данъци ,При левият работят за държавата и да ОТДЕЛЯТ за себе си нещо колкото да не пукнат от глад.Това е комунизъм.Сега държавата харчи по свое усмотрение 40% от БВП.До 01.06 работим за нея.ДОКОГА???
37
0
 
36
 
! Отговори
Путев преди 9 години
Така се плашат фондовете, управлявани от бели фирми. Сега ще видите - по-сериозните от тях ще продадат фонда отново на някаква фиктивна фирмичка с гръмко име, управлявана от социално-слаб я в англия я в люксембург, обаче зад нея ще стои корпулентното тяло на ДП.Ето така се крадат пари.
36
1
 
45
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
В частния фонд имам партида.В НОИ не .Искат с моите пари да изплащат инвалидни пенсии.Пенсии на държавни служители които не внасят осигуровки..Докога някои ще паразитира върху нас работещите и ще ни казва че ние сме *** и не можем например да си открием сметка в някоя банка и там да внасяме парите си за старост.Ето това е реформа.Взеха ни парите за здраве,вземат ни парите за старост.Продължението-национализация на влоговете ни защото сме *** и спестяваме.а не ги превеждаме в бюджета
35
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
sashtata gospoja s hilqdite dalaveri v NAP PLOVDIV, sashtata koqto e kriela dalaverite na CIGANINA KIRO OT KATUNICA !! SASHTATA TAZI SHTE MI PRAVI REFORMI !!BALGARI TOVA LI IZBRAHTE ????? KRADEC DA PRAVI REFORMI BRAVO !
34
1
 
36
 
! Отговори
Какво казва дясното преди 9 години
Да има пенсионни осигуровки не е дясно! Какво дясно има в това държавата да ти събира парите, да борави с тях както си иска, а ти да не получиш накрая нищо? Що за дясно е това? Ако искаш да се осигуриш за пенсия, дясното казва осигурявай се ако искаш, ако не искаш недей. При това дясното казва - не в солидарен, а в личен фонд, с лично избрани дружества и в лична партида. Т.е. Менда говори лъжи и глупости.Къде са ни личните партиди? Къде ни е изборът на фондове, правото са се или не се осигурявам
33
1
 
46
 
! Отговори
Мендо са преди 9 години
Кое е дясното?Да вземеш на хората парите от пенсии,здравни осигуровки,от влогове?А пък аз мислех че на това му се вика "обир"...
32
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искат да ни откраднат парите по личите сметки в пенсионните фондове
31
2
 
33
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Чакам решения,чувам само оправдания!
30
0
 
43
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Нещата са прости - в НОИ няма пари, ако не се вземат спешно няма да могат да се разплащат.И ако сега не успеят, то в близко бъдеще ще се пробват пак.
29
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"отсече Стоянова"НЯМА СТРАШНО - НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ !!!НЕ ВСИЧКИ СМЕ *** ЗА ДА НЕ ПРАВИМ РАЗЛИКА МЕЖДУ "ГОВОРИТЕЛИТЕ" И ТЕЗИ КОИТО НАИСТИНА РЕШАВАТ "НЕЩАТА" ...а за тъпанарите - решаващите не ги виждате В телевизора :)
28
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи частния фонд евентуално може да фалира и ти заминават парите на кино, а в НОИ няма лични партиди, всичко отива в общия кюп, откъдето се хранят разни *** ***, които стават все повече и дупката няма дъно... Пак ли трябва да се избира от две злини по-малката и коя е в случая тя?
27
0
 
43
 
! Отговори
още сме в БГ преди 9 години
Ама хора, вие пак ли си мислите, че в България има разлика между частно и държавно и между дясно и ляво??!!Дали са в НОИ или са в частни фондове, резултата ще е един и същ - ще ви оберат!!Да не забравяме, че сме в България!
26
0
 
43
 
! Отговори
мм преди 9 години
тази тетка не се спря да крадне, данък депозит, сега пенсиите в НО, защото съм имал право на демократичен избор. Аз ако имах право на избор, един лев нямаше да дам на държавните ***, да ме краднат ологарси, политици, военни и друга ***.
25
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бай Ставри, Ставри, като не си наясно, защо обиждаш Българите? Обиждай себе си, че не знаеш. Пенсионните фондове нито са частни, нито са на мафията а на вложителите в тях. Тоест на българския народ. Тия фондове носят дивиденти, тоест пари, тия фондове също така се онаследяват. Тоест умрял си, не си доживял за пенсия, но семейството ти ще получи парите. А парите в НОЙ, не носят дивиденти, тях инфлацията ги яде, спонсорират олигархични проекти и ако умреш никой от роднините ти нищо не наследява