Без(опасно) по празниците

Или как да избегнете неприятности, които могат да съсипят настроението
8
Без(опасно) по празниците
Снимка: архив, БулФото

Какво ли не може да съсипе празничното настроение и да направи на пух и прах замислите за добре прекарано време.

Дългите пътувания са неотменна част от почивните дни, а празничният трафик често дава поводи за опънати нерви. За да си спестите висенето в задръствания, изберете подходящо време за пътуване, за предпочитане през светлата част на денонощието. Няма да ви е излишна и информацията за пътната обстановка и прогнозата за времето.

От полицията съветват да отложим пътуване или гостуване, ако условията за движение са усложнени, при липса на достатъчен опит за шофиране при зимни условия и ако автомобилът не е подготвен и оборудван.

Не потегляйте с износени гуми и носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

Не правете рискови опити за изпреварване при движение зад по-бавни превозни средства и интензивно насрещно движение. В колона е далеч по-безопасно да поддържате скоростта й, движейки се на подходяща по-голяма дистанция.

Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Проблем с всяко от тези неща може да направи пътуването не толкова удобно.

Логично зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството или компанията. Високата скорост не е добър съветник, а сядането зад волана „на градус“ трябва да е напълно изключено.

В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат пешеходци в тъмни дрехи, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства. Опасно е рязкото използване на спирачките, особено по заснежени и заледени участъци.

Скрийте ключове на автомобила, ако има опасност неправоспособният син или дъщеря да го подкарат без разрешение, за да повозят свои приятели например.

За безопасни празници е добре да се погрижим и у дома. Внимавайте с фойерверките и следвайте инструкциите им за употреба. Експертите съветват сигналните ракети и други подобни изделия да се изстрелват на подходящи места вертикално нагоре, а не косо от балкони и прозорци. Добре е наоколо да няма складирани горими вещи и съдове с леснозапалими течности.

Не правете и опити за повторно запалване на незадействали пиротехнически изделия.

У дома елхата трябва да е далеч от пердетата и други горими материали, а електрическата украса да е в добро техническо състояние, за да се избегне рискът от възникване на огън. Важно правило за безопасност е да не се оставят включени без наблюдение всякакъв вид електроуреди, включително и коледна украса.

За пожарна безопасност в увеселителните заведения препоръката е да се запознаете с плана за евакуация и разположението на най-близкия изход. При пожар не се поддавайте на паника и помогнете на останалите да се насочат към изходите.

Дългите празнични дни могат да се окажат идеално време за крадците, докато ви няма. За да избегнете подобни неприятни изненади, заложете на сигурна външна врата от метал или масивно дърво с най-малко три окачвания в пантите. Обърнете особено внимание на бравите и на здравината на пантите.

За да предпазите дома си от набези, от полицията съветват още да осигурите осветление пред вратата си, да укрепите балконските врати и да поставите решетки, особено ако живеете на партерен, надпартерен или най-горен етаж.

Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително. Вземете мерки, ако все пак ви „посетят“, крадците да не намерят нищо ценно в дома ви, като преместите преносимата скъпа техника, ценни бижута, големи суми пари при ваши близки и в банки.

Обикновено престъпниците проучват предварително района и живеещите там. За да извършат обира в дома ви, им е необходима информация, затова внимавайте кого пускате в дома си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
10
 
! Отговори
Трактора преди 9 години
Карайте спокойно и спазвайте дистанция. Все пак за никъде не бързате. Нито масата ще избяга, нито свинското, нито ракията, нито виното, нито приятелите.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано междуселските автобуси да пътуват редовно по празниците
1
2
 
18
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
Не трябва ли "без" да е в скоби, а не "опасно" ?