Колаж на седмицата

Ако сте пропуснали нещо през изминалите дни
24 яну 2015 10:05, Екип на Dnes.bg
17
Колаж на седмицата

Ще има ли България жена за президент? Коментарите около темата, повдигната от премиера Бойко Борисов,  оставиха отпечатък през изминалите дни. Думите му, изречени на форум на Жени-ГЕРБ, разбуниха духовете в държавата. Едни харесаха идеята, други я подминаха без коментар. В дискусията се включиха анализатори, които я определиха като показване на жълт картон за настоящия президент Росен Плевнелиев, издигнат от партията на Борисов.

Ден след предложението си премиерът обаче обясни, че всичко било шега. „В една подобна аудитория само жени, какво да им кажеш“, разясни Борисов и допълни, че в приповдигнатата обстановка на форума на човек от само себе си му идвало да постави жена на такъв ключов пост. Заради реакциите около думите му той предупреди и министрите си да внимават с шегите и им препоръча да гледат постановката "Език мой - враг мой".

Въпреки шегата идеята допадна на БСП, но лидерът й Михаил Миков предупреди, че темата подменя важни въпроси от ежедневието.

Пряко засегнатият от идеята Росен Плевнелиев подмина премиерската шега и даде висока оценка на настоящия кабинет, отчитайки тригодишен мандат. С думите, че е рано, президентът не отговори нито дали ще се кандидатира за втори път, нито какво ще прави, ако Борисов все пак е кандидат за стола му.

Плевнелиев акцентира на това, че 2015 година трябва да е година на реформи и предупреди политиците да не си правят сметки, за да не ги накаже народът.

Президентът обеща да следи ще има ли осъден за казуса КТБ и дали ще бъдат върнати откраднатите от банката пари. Тепърва ще набира скорост и идеята му за референдум, от която той не се е отказал – в предстоящия месец на политическите консултации.

През седмицата ДПС поиска оставката на здравния министър Петър Москов и заплаши с вот на недоверие, ако това не стане. Лидерът Лютви Местан разясни, че искането не е заради политиката в сектор здравеопазване, а заради „непригодността“ на Москов да е министър и ксенофобските му изявления.

Самият министър определи искането на ДПС като фарсово. Премиерът Бойко Борисов защити министъра си и заяви, че стои зад професионалните му  действия. В парламента се оказа, че искането на ДПС засега не среща подкрепа, като депутати от БСП, БДЦ и „Атака“ няма да го подкрепят с подписите си. Реформаторите пък заявиха, че ако има вот на недоверие, кабинетът може да увеличи парламентарната си подкрепа.

Сред международните събития през седмицата се открои годишната реч на американския президент Барак Обама пред Конгреса. В нея той заяви, че Америка е в нов етап от икономическото си възстановяване - тя е силна и единна със съюзниците си, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах.

Обама обърна внимание на наболелите проблеми на Съединените щати и техните партньори, засегна темата за тероризма и заяви увереността си, че “Ислямска държава” ще бъде победена. Американският президент призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба и не пропусна да спомене казуса Украйна.

И през тази седмица продължават да ни радват добрите игри на  първата ни тенис ракета Григор Димитров. Хасковлията се класира на 1/8 финал на първия турнир от Големия шлем за годината – Australian open, където ще се изправи срещу Анди Мъри.

В първия кръг Гришо прегази германеца с ямайски корени Дъстин Браун, 89-и в световната ранглиста, след 6:2, 6:3, 6:2. Последва победа над словака Лукас Лацко след 6:3, 6:7(10), 6:3. 6:3, преди в третия кръг Димитров да победи трудно кипъреца Маркос Багдатис с 3:2 сета - 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:4.

При победа над Мъри пред Григор Димитров се отваря отлична възможност за място на полуфиналите, след като един от фаворитите в турнира - Роджър Федерер, сензационно отпадна от 46-ия в света - италианеца Андреас Сепи. Швейцарецът можеше да се изправи срещу победителя от мача Григор Димитров-Анди Мъри на 1/4 финалите, но отстъпи безславно пред италианеца и напусна надпреварата.

При жените Цветана Пиронкова приключи участието си във втория кръг след загуба от словачката Доминика Цибулкова с 0:2 сета – 6:2, 6:0. В първия кръг Цвети започна повече от добре, след като надделя с 6:4, 6:0 срещу намиращата се на 38-ото място в света британка Хедър Уотсън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Колаж на седмицата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 9 години
Какво прави сред тези никавци момче като Григор Димитров? Вероятно е поставен там да им гледа сеира!
11
1
 
0
 
! Отговори
гого преди 9 години
След 2017-18 година в държавното управление ще влезе жена. Която ще измие срама на мъжете, които не са постъпвали мъжки. И тогава също ще има подем в страната. Тази жена ще мобилизира силите и ресурсите на цялата нация. Когато Слава Севрюкова е питана кога това ще се случи, тя е казвала: ...някъде след 2017-18 година..
10
0
 
1
 
! Отговори
spa hi преди 9 години
bg asker ministerstvo sakrastavame ot 19 fervuari.ste imame malka i mnogo efektivna bg armia - 240 bg deputati ste pazyat bg narod, bg trezor, bg sinori s mercedes, volvo, toyota, bmv, jeep, renta car, skapi kostumcheta, obuvki, chantichki i zakoncheta - imat i drugi taini orajia. askerite na gr i tr im varshat rabotata po ujnite sinori za bratska internationalna solidarnost.
9
1
 
1
 
! Отговори
До хоремак преди 9 години
Кефиш ме, човече! Продължавай с коментарите :)
8
1
 
4
 
! Отговори
На снимката горе преди 9 години
1 спортен Пич и 4 политически пундяка!
7
0
 
5
 
! Отговори
WED преди 9 години
Започна освобождаването на Мариупол, киевските фашисти отстъпват.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕИ МНОГО ПОЛИТИЦИ И МЕДИИ СЕ ОТЧИТАТ НА ХАМЕРИ...ПОСОЛСТВО КАКВО ПИШАТ ХОРАТА ЗА ТЯХ НАВРЕМЕТО ИМАШЕ СТИХОТВОРЕНИЕ АЗ СЪ БЪЛГАРЧЕ И ОБИЧАМ А СЕГА Е АЗ СЪМ ЕНИЧАРЧЕ
5
0
 
6
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Обама;- О -Хо-Хо...! На гия пак им го намлатих!
4
1
 
8
 
! Отговори
хоремак преди 9 години
На снимката се вижда как Местан иска да опъне Обама. Бойко вика-оправяйте се сами. Плевналиев е възмутен от тази еротика, но мирува. Г.Димитров: добре,че избягах от блатото
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излагате се като слагате селянина от АскувУ по разни места които се неуместни за това недоразумение.
2
1
 
13
 
! Отговори
666 преди 9 години
Как пък точно сложихте това момче сред *** от...не знам, как най-точно да ги опрелича. Онези нелицеприятните, като е мнооооого меко казано.
1
1
 
7
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 9 години
и 4 НЕ БЪЛГАРИ. КОЙ е ТОЙ? СЛАВА НА ХАСКОВО! / Подсказка/