Най-високата оценка на ЕК е 4.50, няма отличници, рече Цацаров

С обвинения за провокация във ВСС започна изборът за председател на ВКС
Обновена: 29 яну 2015 10:49 | 29 яну 2015 10:47, Веселина Йорданова
37
Най-високата оценка на ЕК е 4.50, няма отличници, рече Цацаров
Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че според заключенията от доклада на ЕК за правосъдието няма отличници. Най-високата оценка в доклада на ЕК е 4.50, коментира Цацаров публикувания вчера документ.

Според него констатациите на Комисията са обективни. Той обяви още, че е удовлетворен от написаното в документа, предаде БТА.

Още по темата
Преди избора на председател на ВКС днес Цацаров коментира още, че не участва в слуховете за предрешеност на избора. Кандидати за поста са Лозан Панов и Павлина Панова.

Главният прокурор обяви, че следващата седмица ще бъде представен експертен проект за специализирана структура за противодействие на корупцията на вниманието на партиите в НС и на премиера. Той съобщи, че предложенията за минимални промени в НПК, които ще направи прокуратурата, ще бъдат насочени най-вече към „превенция на масовото явление за осуетяване на влезлите в сила присъди“.

По-рано в съобщение от прокуратурата обявиха, че оценяват мониторинговия доклад на ЕК като максимално реалистичен и обективен, включително за постигнатото от българската прокуратура. Неоспорим е обаче общият извод за бавен напредък и недостатъчна решителност за реформи.

Противодействието на корупцията като държавна политика, а и като работа на прокурорските органи, търпи основателни критики, а организираната престъпност действително „продължава да бъде проблем” у нас, изтъкват още от прокуратурата.

Според държавното обвинение прехвърлянето на отговорност или омаловажаването на проблемите е толкова вредно, колкото и самоцелните критики, както и опитите полезните решения да бъдат блокирани с конюнктурна политическа риторика.

Макар изборът за председател на ВКС днес да се следи с особено внимание заради вчерашния доклад на ЕК, членовете на ВСС си размениха обвинения за провокация в началото на заседанието.

Това стана, след като Юлия Ковачева предложи все пак да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини. Поводът - многото критики срещу системата за гласуване, която използва ВСС.

Колегата й Ясен Тодоров обаче видя провокация в това изказване. "Не мога да разбера защо трябва да се внася напрежение. Има членове на ВСС, които работят против интересите на съвета и интересите на България. Те имат специална цел. Някои членове умишлено гласуваха повече от един път при даден избор", коментира Тодоров.

След него Галина Карагьозова заяви, че не е съгласна с репликата на Тодоров, това според нея е нескрито обвинение. Калин Калпакчиев все пак предложи да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини. Петима членове на съвета подкрепиха идеята, 16 бяха против, двама се въздържаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: ВСССотир Цацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само като знам как работи прокуратурата+разследващите полицаи и викам с пълно гърло: ОЛЕЛЕ-МАЛЕЛЕ.Ако прокуратурата е най-добре от всички, не искам да си представям на какво ниво са останалите.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поредната лъжлива крадлива ***
9
0
 
5
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
Искaм дa попитaм другaркaтa Пръмовa въз основa кaкви рaзчети нaпрaви зaключението, че средствa в бюджетa зa нов aнти-корупционен оргaн нямa, но зa издръжкaтa нa нелегaлни имигрaнти(100ци милиони левове) имa?Товa ли сa реформите нa РБ?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато не видим осъдени Р.Овчаров, Станишев, Масларова и т.н. - в България няма никакво правосъдие, никакви цаци, никакви долади на ЕК! Всичко е лъже-маже!
7
0
 
8
 
! Отговори
Виждам преди 9 години
До Анонимен 10Чрез цената на парите контролират умните!Българите са бедни, защото този който определя цената на парите, я държи винаги висока за нас, ЗАЩОТО СМЕ УМНИ!!!От това че ти си българин и се смяташ са ***, не следва че всички българи са ***!А ти си *** не защото си *** и не разбираш горното, а защото въпреки че не го разбираш, обиждаш, нападаш и имаш наглостта изобщо да пишеш! Което показва че си платена ***!
6
0
 
1
 
! Отговори
mp преди 9 години
Тук има много духовити хора и страхотни коментари. Смял съм се от сърце с вас.Беше удоволствие да ви чета, благодаря ви, но това е последният път, който отварям този сайт.Почвам да чета само Die Welt, да уча немски и емигрирам за Германия.На всички желая здраве и успех.
5
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацата е пич, ама трябва да пипа малко по-твърдо.
4
0
 
12
 
! Отговори
г-н Вежлив лос преди 9 години
A бе варел, ти си български прокурор, а българите не сме доволни от теб.
3
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мачкай Цаца!
2
0
 
12
 
! Отговори
Виждащ преди 9 години
Едните хвалят другите, и крадат общо!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, Цацка, я кажи защо не си пратил банковата информация на Швейцария, а? Не ми говори за оженки, защото нашата е една голяма двойка. Дай да си говорим за прикриване на престъпници, които се разследват в Швейцария, да си говорим за Бисеров, Василев. Доган-консултантът също е интересна тема. Избегалеви пращат ли ти картички от ЮАР или някое друго южно местенце, а?