Амадеус по-малък ли е между 2 жени, пита Рашидов

Министърът по повод "Дякон Левски": Да не прекаляваме с патриотизма
Обновена: 27 фев 2015 14:45 | 27 фев 2015 14:25,
48
Амадеус по-малък ли е между 2 жени, пита Рашидов
Вежди Рашидов Снимка: архив, Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов отказа да коментира скандала с игралния филм за Левски, който избухна миналата седмица.

Тогава редица експерти по култура, историци, критици и редови зрители разкритикуваха лентата заради принизяването на Апостола.

Още по темата
Рашидов обаче все пак си позволи да направи няколко изказвания по адрес на филма с уговорката, че като министър няма правото да играе ролята на арткритик.

„Колкото българи има, толкова всеки има отношение към Левски посвоему“, каза Рашидов. След това добави, че въпросът е до каква степен съзнанието на хората е съвременно.

„Защото когато гледате един Милош Форман, „Амадеус“ – както по гръб свири, седи между едни симпатични дами с бели кокове и ги щипва, образът му не го прави по-малък“, каза министърът и допълни: „Трябва да видим какво може да покрием в съзнанието, под кората на всеки за Левски“.

Министърът призова и да не прекаляваме с патриотизма. На въпроса не е ли срамно за 100 години българско кино да имаме два-три големи филма за Левски, Рашидов отвърна: „За Гарибалди колко видяхте? Че е световноизвестен. Айде малко да не прекаляваме с патриотизма“, каза той.

Рашидов се запита кой ли би се наел да разработва образи-икони. „Аз не знам кой, когато един образ е станал в съзнанието на целия народ икона, който ще вземе да разработи това. Много е тежко, видяхте едно творческо начинание какви дискусии събуди“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
18 преди 9 години
Добре ли си?
18
14
 
7
 
! Отговори
юроде преди 9 години
Къде е Рашидов,къде сте вие?Само едно уточнение,вие Рашидов го знаете,а той вас НЕ.Разбирате ли разликата?
17
1
 
16
 
! Отговори
аз съм българче преди 9 години
Моцарт безспорно е гениален, но геният му просто си извира той си композира....Къде ще го сравнявате с труда, дисциплината и самоотвержеността на Левски в името на благородна кауза засягаща цял народ...Не се учудвам, че Веждито защитава филма - двамата с режисьора могат да си обсъждат нещата от живота на чашка - и то със самочувствието на гении кото Моцарт и Левски, на ковачи на ценностите в съвременната българска култура...Такива пиянки в бългърския елит под път и над път...
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левски е българсикят Христос!
15
4
 
9
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До Луди ли стеЕто точно тук си личи, че представата ви за Левски е сбъркана из основи...Левски живее в сърцето на всеки обикновен българин. Дори и най-бедния и с най-скромната професия...Кой си ти да съдиш хората според професията им и да определяш кой трябва да говори за Левски и кой не?... Кой каза, че само свръхбогаташи и политици могат да дават оценка какъв е Левски?Когато ти изтеглиш заем, за да почетеш Дякон Игнатий, тогава съди "козметичката от Дубай"...
14
2
 
20
 
! Отговори
Луди ли сте преди 9 години
Филм за Левски, направен от козметичка от Дубай???хахахах
13
1
 
21
 
! Отговори
1 преди 9 години
Най - важното е, че съзнанието на българите за Левски е живо. Радвам се, че този филм ще отиде в историята като пропиляни сили и средства.
12
3
 
7
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До xffАз мисля, че по-скоро капиталистическо-демократичните *** забогатели чрез кражба от народ и държава, се уплашиха от думите на Левски във филма: "Или сте с нас и народа или ще ви пратим при черните души"...Какво да се прави...Страх за паричките крадени и кътани с толкова усилия...Като едни стотици милиони в една злочеста швейцарска пералня...
11
16
 
27
 
! Отговори
Priest преди 9 години
Турчин да ни учи как точно да бъдем патриоти е малко прекалено, не мислите ли ?
10
9
 
20
 
! Отговори
кк преди 9 години
Пиянде!!!!
9
2
 
7
 
! Отговори
xff преди 9 години
Той Левски не е изгоден на коундетата и русофиистиците. Нали като направят филм за него ще трябва и да го цитират как казва думички от рода:"За противниците на демокрацията - смърт!""Щом има султан за какво ни е цар?" и т.н.Това е простата причина да има толкова млако филми за Левски и само да го честваме без да научаваме за какво е призовавал. Тъжна, родна русофилисична картинка.
8
15
 
6
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Рашидов е прав. Истината е, че се прекали с истеричното нахвърляне върху филма. Особено от БТВ и Нова - доказано антибългарски медии. В някакъв странен синхрон започна оплюването..."Стерилни, импотентни като мумии националните герои трябва да побеждават врага с помощта на евроценности." - КарбовскиНе знам защо толкова се страхувате от човешкия, от мъжкия образ на Левски. Нищо не може да промени факта, че ни е пратен от Бога и че е най-обичаният българин...
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде сега Деу да направят реклама как Амадеус свири на дами за някой грош да си купи лябимата марка и да свири от тавана в движение,а някой да сбръчква вежди като профучат всички модели с дами.
6
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
НЕДЕЙ ДАМИ СРАВНЯВАШ *** АМАДЕУС С ЛЕВСКИ----НАМАЛИ ПИЕНЕТО БЕ АЛКОХОЛИКО---
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E takova Tapo iskasvane i sravnenie moje samo ot Vejdi da islese nali e pomak tur4in ne mu puka sa Levsli ja si pii uiskito i si gledai dalaverite vse li si obratno 2 miliona ot bk i lihvite 13 proz.
4
4
 
21
 
! Отговори
аз преди 9 години
И на какво по-точно е министър?
3
6
 
22
 
! Отговори
кошмар преди 9 години
Вежди и култура...Че и патриотизъм!Това да не е пиячка с мезе?! Божеее,пази ми България!
2
3
 
28
 
! Отговори
цвък преди 9 години
защо престана да ревеш за милионите си в ктб, каква далаверка са ти дали за да си възтановиш милионите?
1
2
 
18
 
! Отговори
Явор преди 9 години
Прав е Веждичката ... а сега му върнете милионите ...