ДПС съди Москов заради дискриминация

Подадено е оплакване в Комисията за защита от дискриминация
Обновена: 6 мар 2015 23:05 | 6 мар 2015 23:02, Елка Василева
100
ДПС съди Москов заради дискриминация
Петър Москов. Снимка: архив, Булфото

Група депутати от ДПС са подали оплакване срещу здравния министър д-р Петър Москов в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), пише „Труд”.

Повод за сигнала са станали думите на д-р Москов, че екипи на Спешна помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност.

Изказването беше направено след зачестилите случаи на нападения на медици в ромски квартали.

“Публична личност като министъра няма право на такъв тип изказ, свързан със слово на омразата”, коментира пред „Труд” един от жалбоподателите - д-р Тунчер Кърджалиев, който е зам.-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека в парламента.

Това може да се интерпретира като дискриминация по признак етническа принадлежност, защото по конституция всеки има право на достъп до здравна помощ, смята народният представител.

Той обясни, че по жалбата вече е образувана преписка, а преди ден са изпратили до КЗД и допълнителен доказателствен материал. Под жалбата са се подписали още седем негови колеги, сред които и шефът на социалната комисия Хасан Адемов.

В края на февруари прокуратурата отказа да разследва за дискриминация министъра на здравеопазването, защото в неговото изказване „не се установява целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
26
 
22
 
! Отговори
ЦИРК БЪЛГАРИЯ преди 9 години
ДПС - Долу Пияния СоколГЕРБ - Грабят Енергетиката на Република БългарияАБВ - Авантюристични Бивши ВоенниБСП - Бягай че Столетницата ПропадаСДС - Сътрудници на Държавна СигурностДСБ - Дежурят пред Сграда в БанкяДПС - Доган Пиян СелянинПФ - Пазарлъци по финикийски ББЦ - Боза, Баница и ***--------------------------- Остава ни утеха - АТАКА !
3
2
 
49
 
! Отговори
Sekom преди 9 години
Повод за сигнала са станали думите на д-р Москов, че екипи на Спешна помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност..........Никъде не се казва, че ще се откаже медицинска помощ на хора от малцинствата. Казва се, че се иска сигурност за лекарите
2
1
 
26
 
! Отговори
гняв преди 9 години
Аре чупката на ДПС!!!!!!Вие,турците бийте *** до полукайма за да възпитавате много яко и да научат как да се уважават медиците.
1
2
 
29
 
! Отговори
SS преди 9 години
Аз , ще им ...... ..... на дпс.Скоро ще станем като Ирак и Сирия .