Калфин не е съгласен да се облагат пенсиите на работещите пенсионери

Вицепремиерът призова левицата да дава идеи за промяна на пенсиите
Обновена: 6 мар 2015 14:27 | 6 мар 2015 14:27,
15
Калфин не е съгласен да се облагат пенсиите на работещите пенсионери
Снимка: архив Булфото

Въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери не е моя идея и не я подкрепям. Това каза в рамките на днешния парламентарен контрол вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в отговор на питане на депутата от БСП Мая Манолова.

„Не поддържам идеята доходите на хората с ниски пенсии и ниски заплати да бъдат облагани с данък“, каза Калфин.

Въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери бе предложено от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) преди две седмици на Съвета по пенсионната реформа към социалния министър.

"Предложението не е мое. Не мисля, че хората с ниски пенсии и заплати трябва да се облагат допълнително", повтори той.

По думите на вицепремиера това, че има предложение на един от участниците в дискусията по промените на пенсионната система, не означава, че то ще бъде прието. „Моя ще е отговорността тогава, когато внеса пакет от предложения в Народното събрание", коментира социалният министър.

Той уточни, че е хубаво, че има дискусии по различни предложения, които ще се изгладят до края на месеца.

Калфин коментира още, че в момента пенсионната система е такава, че гарантира ниски пенсии и призова Манолова от левицата да дават предложения в тази посока.

В коментар на гласувания от парламента нов заем от 8 милиарда евро, отново в отговор на питане на Манолова, Калфин посочи, че решението е взето още със закона за държавния бюджет за тази година. Той повтори, че половината от тези пари ще отидат за покриване на стари задължения, от които над 2 милиарда лева са наследени от кабинета на Пламен Орешарски.

От своя страна Мая Манолова каза, че дългът удря всички пенсионери и български граждани и е абсурдно, че социалният министър е подкрепил това обременяване на държавата.

Част от този дълг сега е натрупан от вас, каза Калфин, обръщайки се към Манолова и визирайки управлението на левицата по времето на Орешарски. „Откъде да се покрие дългът, който сте оставили в наследство“, попита той.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
:))))))))) преди 9 години
Анонимко Анонимко колко си жалък и смешен:)))))))))))) .Бивш военен без капка пот :)))))))))) с мах пенсия ......................извода е на другите
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AЗЗЗЧастника приятел не се интересува от това дали си млад или стар,а от това какво можеш!Аз съм работещ пенсионер с 720 лв. пенсия и 900 лв. заплата.На интервюто за работа бяхме десетина човека,но предпочетоха мен-най-въдрастния! Помисли си защо! А ако започнат да ми удържат 10% заради това че работя,минавам веднага в сивия сектор.Чорбаджията спестява 100 лв.,а моята заплата се повишава с толкова.А да видим кой ще е на кяр?!
10
1
 
0
 
! Отговори
Коце преди 9 години
След комунист трева не расте.
9
1
 
3
 
! Отговори
Орехаров преди 9 години
Ех това Майче бе! Пак излиза с номера с дълга! Хората обясниха че с дефицита заложен от мен ще трябва по-голям дълг, а и ние щяхме да поддържаме дефицита на допустимия ръб за подхвърляме по някой къшей отгоре на социалните слабаци и дълга щеше да стане още по-голям.
8
0
 
6
 
! Отговори
някой не е в час преди 9 години
Какво общо имат пенсиите със заплатите,та се подхожда еднакво към тях?За пенсиите данъка е платен още от едно време,а заплатата естествено се облага!Съвсем друг въпрос е,че пенсионер не трябва да работи държавна работа,а и на всичкото отгоре да взима и пенсия!Има си частен бизнес,там работи колкото си искаш,и взимай колкото можеш!А пенсията е съвсем друга бира,и не бива да се смесва с работата!
7
1
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Леле, Бойко ти ли си? Откъде да се покрие дългът, който сте оставили в наследство Тоя все едно е от ГЕРБ! Тъжна работа!
6
3
 
6
 
! Отговори
илза преди 9 години
Няма защо да се облагат пенсиите. Да се въведе закон - когато пенсионер работи да избере да получава или пенсията или заплата. При това условие едва ли човек на 50 години ще иска да се пенсионира.
5
3
 
12
 
! Отговори
AЗЗЗ преди 9 години
Облагайте тогава тези с високите пенсии. Честно ли е 65 годишни пенсионери където не са на себе си .....поради обясняеми причини /акъла е изпилен, заядливи, надменни, миризливи /да получават 770лв пенсия, 1000 лв. заплата и отделно да си правят час маг, а младите да няма къде да натрупат стаж и да мизерстват .Забранете на тези с високите пенсии като цяло да работят.Нека имат право на работа хората с по малки пенсии без да бъдат облагани пенсиите!!!
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли нещо, на което Калфин да не е съгласен?Да, нека ги облагат, защото само ченгетата работят след пенсия.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Облагайте , облагайте идва обаче видовден
2
5
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
Еми правилно го е казал тоя път . Не съгласен да се облагат данък работещите пенционери с малки пенции.. Само тея с вицоките пенции..... И краино време е да въведат подоходното корпоративно облагане ...
1
1
 
13
 
! Отговори
Homer Simpson преди 9 години
Този започва да ме кефи.

Спонсорирани публикации