Спряха още две далавери във ВМА от времето на ген. Тонев

Частни фирми ползвали техниката ѝ, но взимали пари от пациентите
6 мар 2015 07:00,
73
Спряха още две далавери във ВМА от времето на ген. Тонев
Снимка: Reuters, архив

Още две далавери от времето на ген. Стоян Тонев във ВМА са спрени от новото ръководство на болницата, пише вестник „Труд“.

Още по темата

Единият от договорите е сключен с Клиниката по образна диагностика, където рентгенът и скенерът са използвани от частна фирма. Неясно и без фиксирани часове за платени изследвания, но с държавна апаратура, частната структура е взимала пари от болни българи, коментират лекари пред всекидневника. Това е и причината договорът да бъде прекратен.

По сходна схема действали и в Клиниката по физеотерапия. Частно дружество е ползвало стаи и е взимало пари от пациентите без никакви ползи за ВМА. По този начин болничната структура е ползвана за частни цели, обясняват лекари.

Третият прекратен договор пък е с фирмата на проф. Мирослава Кадурина, „Дерма прим“, която стана причина за оттеглянето на ген. Тонев и снемането на политическото доверие на премиера Бойко Борисов към бившия шеф на ВМА. В края на миналия месец стана ясно, че само заради дейността на „Дерма прим“ болницата е генерирала загуби от 10 млн. лв.

Проф. Мирослава Кадурина е и началник на Клиниката по дерматология във ВМА. Именно там тя е развивала своята частна дейност.

Очаква се до 2 седмици вътрешна комисия на болничното заведение да даде предложение за наказание на Кадурина. Според Кодекса на труда възможностите са три – забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Източници на „Труд“ обаче са категорични, че ръководството на ВМА няма да наложи най-тежкото наказание.

Вчера военно-окръжната прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. Срещу него е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за болницата договори, съобщиха от прокуратурата.

Самият Тонев поиска прокуратурата и Сметната палата да направят проверки, които да установят законността на управлението и начина, по който са сключвани договорите на ВМА по време на неговото управление.

Според вчерашното изявления на прокуратурата ген. Тонев е обвинен за това, че от 29 ноември 2004 до 1 декември 2007 г. в качеството си на длъжностно лице умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв., което е престъпление по чл. 219 от НК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: болницаВМАген Тонев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
работещ преди 9 години
Ако л.лекар те прегледа и трябва снимка,за да те лекува или прати на специалист вече не може с направление. На касата 60 л. за синуси,65за бял дроб,86за кръста и т.н. Това ли е спряна "далавера" или е рекет за покриване на дългове. Пац.да плати това което някои са крали години наред. Това ли искаме?! Но кой от шефовете мисли за пациентите. Виждат ги не като болни с права,а като банкноти.Всички лекари от тази фирма ли са на "двойна езда" Защо не ги санкционира дир.а си мълчи?!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видяли ли ств частна бол. в която да ви вземат кеш? В държавните е масова практика. Раждане- п.такса и 1000 в джоба.В частната- на каса,а разликата в отношение,грижи,условия огромна. Държ.сл.искат да зап. това-кеш без данъци и"чист"образ в обществото.това е своеобразен рекет. Искаме запазване на държ.не защ.е по добро,а защото се печели в работно време е си получаваме заплата кат бонус.
47
0
 
1
 
! Отговори
@специалит50 преди 9 години
Поддръжката е от големит сделки.От там идват гол. пари. Тя ще си остане заедно с комисионните.И пак ще се работи час-мак в работно време,както във всички болници,просто който може да плаща ще се лекува. Така здр.каса ще е по доволна,че няма да дава това което е длъжна да прави за осигурените пац.
46
0
 
3
 
! Отговори
@49 преди 9 години
До АнонименТова ръководство на ВМА не е от луната. Всички са си били началници. Знае се и за зам.дир. като хирург срещу колко е оперирал.Ако има фирма която плаща реално определен наем не е ли по добре от това само в джоба? Или ние предпочитаме всичко да си остане на тъмно? Защо няма наказани персонално за това? Тонев и К са ясни.Но големите пари са от големи сделки,а не само от "бръчки". Сега се спира достъп с направление и остава само платения, а всички знаем как се заобикаля" касовия бон.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАми това означава че Петров вече трябваше да ги е наказал.Ако това са негови служители защо си трае? Кой търпи такива подчинени? Медиите ли ще му решават проблемите?
44
2
 
4
 
! Отговори
Специалист преди 9 години
До Анонименфирмата лапка , но лапка и болницата, а сега блницата няма да лапка ,а разходите по подръжката няма да се намалят
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименОсвен одити от тази година има и резултат от прокурорска проверка и н астра и гръбначния ц. Потърси ги. Те не са като на дерма
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКой "лапка" А кой преглжда пациентите.Не всички опъват бръчки.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименОк
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червенобузият "генерал" Тонев не е ли избор на един друг така наречен "генерал", иначе издънка на комунистически род, вляла се по-късно в кримиконтингента и изтикана да ни резили с "управлението" ни? Пътят до властта при наличието на пари е кратък! А и краставите магарета зад девет планини се надушват! "Мениджъри" са и двамата, крадат, харчат и трупат заеми, а будалите, нека плащат!
39
2
 
6
 
! Отговори
лекар преди 9 години
Има компетентни органи.Има прокуратура. Колко е наема,реален и плащан ли е. Нека да кажат точно и всичко. Стига "димки" .Всеки е невинен до доказване на противното. Или е важно само да си говорим за този и онзи,клюки и недомлъвки, за да забравим самите ние как живеем и какво правим.
38
3
 
5
 
! Отговори
аз знам преди 9 години
Това сме ние в България. Някой напише нещо поръчково в един "одит" ,друг клъвне от тук от там само по пикантните неща,раздуха го по медиите,които от това се хранят,нещо като лешояди, и готово. Всички да плюем. Колко пациенти на месц са обслужвани в "Астра" по здравна каса,какво плаща касата за изслеване( по-малко от това което плащатв за подстригване),кой плаща наем,консумативи,заплати на работещит там?- никой не си задава такъв въпрос.Малко хляб и зрелища.
37
1
 
10
 
! Отговори
Ами преди 9 години
ако се разровят старите договори за доставка на консумативи, лекарства и т.н. кой знае какво ще излезе.
36
0
 
17
 
! Отговори
хм преди 9 години
Какъв "директор" на ВМА ??? Той си е командир на поделение защото ВМА е армейска структура... Поделение развива дейност в частна полза. Предлагам военните кораби да се наемат от частни фирми за риболов, военните самолети - за туристически атрации, а танковете - за събаряне на сгради, оран и т.н
35
0
 
27
 
! Отговори
Мимоза преди 9 години
Вече нищо не може да ме очуди, нищо! Отдавна почтените, съвестните и честните работещи българи са притиснати в ъгъла и са заели кръгова отбрана срещу нахалните, крадливи и мързеливи колеги - връзкари! Едно и също почти навсякъде и ежедневно! Само в частните фирми има яко робско бачкане без почивен ден, за жълти стотинки...От абсолютен оптимист, насила всичко около мен ме превърна в краен песимист. АКО БЯХ ПО-МЛАДА, ПРОСТО ЩЯХ ДА НАПУСНА СТРАНАТА и да я забравя. Тук нищо няма да се промени...
34
10
 
4
 
! Отговори
КОМПЕТЕНТЕН преди 9 години
ЗАЩО СТЕ СИ СПЕСТИЛИ ТАЗИ ПОДРОБНОСТ.ЧЕ ЗА ТАЗИ АПАРАТУРА Е ЗАПЛАЩАН НАЕМ И ТО МНОГО ВИСОК.МНОГО СА УДОБНИ ВАШИТЕ ТВЪРДЕНИЯ, НО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ СА ПЪЛНИ ЛЪЖИ.
33
2
 
15
 
! Отговори
Колежка Дерматолог преди 9 години
Мирославчеее, ама къде се скри кукличко? Толкова много обичаше да се показваш по телевизията!
32
0
 
20
 
! Отговори
Пишман гласоподавате преди 9 години
Чудим се защо парите на НЗОК не стигат и през 3 м. се актуализира. Навсякъде болниците са така.Те не са за лечение, а помпи за пари. Докторите /има изключение/ са търговци на здраве. Адм. на болниците са мотора на лечебната мафия.Частните болници не бива да се спонсорират от НЗОК/или50%/ . Нека да лекуват богатите. Че докторите са напускали Б-я - дано не се завърнат никога, а за няс който остане. За ВМА - крадците да възстановят щетите, и без компромис виновните в затвора.Иначе оправяне няма.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стоян Тонев и ГЕРБ МРАЗЯТ БТВ.
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ВМА със сигурност е една от болниците, върху която се опражнява горе-долу някакъв контрол. Представяте ли си какво крадене пада в по-малките населени места, където шуробаджанащината е още по-добре развита и където почти цялото населено място се контролира от 2-3 фамилии?Направо ми става гадно като знам, че данъците ми отиват в милионните сметки на някакви закоравяли престъпници.