Спряха още две далавери във ВМА от времето на ген. Тонев

Частни фирми ползвали техниката ѝ, но взимали пари от пациентите
6 мар 2015 07:00,
73
Спряха още две далавери във ВМА от времето на ген. Тонев
Снимка: Reuters, архив

Още две далавери от времето на ген. Стоян Тонев във ВМА са спрени от новото ръководство на болницата, пише вестник „Труд“.

Още по темата

Единият от договорите е сключен с Клиниката по образна диагностика, където рентгенът и скенерът са използвани от частна фирма. Неясно и без фиксирани часове за платени изследвания, но с държавна апаратура, частната структура е взимала пари от болни българи, коментират лекари пред всекидневника. Това е и причината договорът да бъде прекратен.

По сходна схема действали и в Клиниката по физеотерапия. Частно дружество е ползвало стаи и е взимало пари от пациентите без никакви ползи за ВМА. По този начин болничната структура е ползвана за частни цели, обясняват лекари.

Третият прекратен договор пък е с фирмата на проф. Мирослава Кадурина, „Дерма прим“, която стана причина за оттеглянето на ген. Тонев и снемането на политическото доверие на премиера Бойко Борисов към бившия шеф на ВМА. В края на миналия месец стана ясно, че само заради дейността на „Дерма прим“ болницата е генерирала загуби от 10 млн. лв.

Проф. Мирослава Кадурина е и началник на Клиниката по дерматология във ВМА. Именно там тя е развивала своята частна дейност.

Очаква се до 2 седмици вътрешна комисия на болничното заведение да даде предложение за наказание на Кадурина. Според Кодекса на труда възможностите са три – забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Източници на „Труд“ обаче са категорични, че ръководството на ВМА няма да наложи най-тежкото наказание.

Вчера военно-окръжната прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. Срещу него е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за болницата договори, съобщиха от прокуратурата.

Самият Тонев поиска прокуратурата и Сметната палата да направят проверки, които да установят законността на управлението и начина, по който са сключвани договорите на ВМА по време на неговото управление.

Според вчерашното изявления на прокуратурата ген. Тонев е обвинен за това, че от 29 ноември 2004 до 1 декември 2007 г. в качеството си на длъжностно лице умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв., което е престъпление по чл. 219 от НК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: болницаВМАген Тонев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 9 години
Много е просто - да имат право на избор, частна ИЛИ държавна дейност и оценка от ВСЕКИ пациент на изхода и нещата ще си дойдат на местата, както е в Турция. А ако ползват техниката без заплащане, а болницата има 12 млн дълг - направо са за затвор всичките!
28
0
 
22
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Кой ще отговаря или пак никой? Съд за съда!
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има и един друг въпрос на който се търси отговор. Ясно е, че тлъстака е гепил заедно с любимата която дереше хорицата с проблеми по 130 лева за преглед. За да гепят безнаказано толкова те са давали и нагоре. Въпроса е на кого. Баце обича паричкити, кметицата мила също взима. Дали на двамката или само на единия поради което проблема цъфна???
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо България стигна до тук навсякъде далавери и кражби?
25
0
 
29
 
! Отговори
АСАН- босия преди 9 години
Най КРАДЛИВИЯТ ГЕНЕРАЛ е Стоян Тонев , защо не се проверят ремонтите на ВМА , на какви цени са вложените материали. Кой назначи Стоян Тонев за началник на ВМА без конкурс?????????? НИКОЛАЙ СВИНАРОВ ....
24
1
 
21
 
! Отговори
А сега де преди 9 години
Интересно наистина. Два цитата от статията:"В края на миналия месец стана ясно, че само заради дейността на Дерма прим болницата е генерирала загуби от 10 млн. лв.""поред вчерашното изявления на прокуратурата ген. Тонев е обвинен за това, че от 29 ноември 2004 до 1 декември 2007 г. в качеството си на длъжностно лице умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв."Нещо май драстично се разминават числата.
23
0
 
25
 
! Отговори
Справедливост преди 9 години
Да вземат на Кадурина всичко, дори и това, което е изкарала с "честен" труд. Пък накрая може и една забележка
22
1
 
22
 
! Отговори
Будали сме отново преди 9 години
Прочетохте ли статията? Забелязахте ли колко са загубите от невежеството на г-н Тонев?"...в качеството си на длъжностно лице умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв."96 000? Браво, управляващите отново успяха да замажат набързо нещата. На всички ни е ясно, че Дерма прим е източвала всеки месец по близо 100 000лв в продължение на 10 години. Отново ни изиграха, не мислите ли?
21
2
 
7
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Дарлаверите в България са от Тодор Живковво време и дори по назад във времето ако не от Арабаконашкия Обир 1872 , нужна на България е Комисията съдила апашите от Арабаконашкия Обир с Дело завършено с УСПЕХ а не като сегашната Съдебна Система модел Галеви
20
5
 
1
 
! Отговори
Хрантутника преди 9 години
Аз ще си лапкам, пък вие си пишете тука как виновните никога ни били наказвани. И не гледайте много-много из чуждите паници - кой каквото е успял да си задели си е негово и никой няма право да му го взима. Аз ще си лапкам, пък вие си псувайте тука из форумите. Само не ме притеснявайте, ако обичате.
19
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПинокиоА кой е доказал че са 10 милиона ? Продажните журналисти които пишат и излъчват това за което им е платено. В България няма разследваща журналистика. Така обичаща да се хвали с морала г-жа Валерия Велева навремето от в."Труд" - писа такива хвалебствени статии за Живко Томов-Фашиста (мутра от Петрич)щото бе една седмица на издръжка от него.За нея Агов казваше че журналистите вървят след победителите,и че да ти направи интервю в което да те хвали такса 10 лева.
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди години бях толкова наивен, че смятах, че големите професионалисти, доказалите се хора имат някакво достойнство. А Тонев уж лекар от най-висока класа, постигнал е нещата, за които много хора само могат да завиждат (нямам предвид 10-те откраднати милиона, а професионалните му умения). И какво от това - един най-обикновен крадец, който сега се прави на "не лук ял, ни лук мирисал". Който е гледал репортажа по БТВ знае как Тонев постоянно увърташе - не, аз не съм, то не аз, а сина ми и подобни.
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато един крадец е хванат на местопрестъплението, не се интересуваш от коя партия е и кой стой зад него. Виновният трябва да си понесе наказанието, независимо дали от Герб, БСП, ДПС или която и да било друга политическа сила.
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вървим напред, каза един глупав и малко набит наш баксьор. Да, вървим по пътя на бедността и отчаянието. А такива бидони като миличкия и хрисим генерал има навсякъде. Те смучат заедно с либовниците си народни пари, стават милионери, децата им учат в елитни университети а България се затрива. И в основата е винаги печелещата избори партия ГЕРБ - гражданско единство за разрехата на България.
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще спрат далаверите на политиците,които източиха и унищожиха не някаква си болница а ЦЯЛА ДЪРЖАВА ?????
14
0
 
31
 
! Отговори
Крадлив булгарин преди 9 години
Ха ха, че то по тази схема мина цялата крадлива приватизация в българия.Във всяко работещо и печелившо държавно предприяти в българия се загнездва една частна фирмичка и почва да смуче като кърлеж.Примери колкото искаш.
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко във всички болници е така.
12
0
 
34
 
! Отговори
Честно ли преди 9 години
За кражба на милиони- забележка? Брей, силни наказания. Доста запаметяващо, сигурно ще се засрами и ще ги върне, че и лихви ще добави :)
11
0
 
57
 
! Отговори
Пинокио преди 9 години
Какво значи да се възползваш злоупотребно с 10 милиона лева и да те накажат със ЗАБЕЛЕЖКА..?Колко ще отлежиш в Германия или САЩ за това ? Преди месеци един гладен българин го затвориха за 8 месеца за открадната тарелка с кебапчета... колко ще лежи Кадурина в Сливен е въпросът?ЗАБЕЛЕЖКА ЗА 10 МИЛИОНА... това не е държава с граждани и закони, а територия с население в безвластие.
10
1
 
41
 
! Отговори
Елена преди 9 години
За откраднати 15 милиона - ЗАБЕЛЕЖКА???????