Спряха още две далавери във ВМА от времето на ген. Тонев

Частни фирми ползвали техниката ѝ, но взимали пари от пациентите
6 мар 2015 07:00,
73
Спряха още две далавери във ВМА от времето на ген. Тонев
Снимка: Reuters, архив

Още две далавери от времето на ген. Стоян Тонев във ВМА са спрени от новото ръководство на болницата, пише вестник „Труд“.

Още по темата

Единият от договорите е сключен с Клиниката по образна диагностика, където рентгенът и скенерът са използвани от частна фирма. Неясно и без фиксирани часове за платени изследвания, но с държавна апаратура, частната структура е взимала пари от болни българи, коментират лекари пред всекидневника. Това е и причината договорът да бъде прекратен.

По сходна схема действали и в Клиниката по физеотерапия. Частно дружество е ползвало стаи и е взимало пари от пациентите без никакви ползи за ВМА. По този начин болничната структура е ползвана за частни цели, обясняват лекари.

Третият прекратен договор пък е с фирмата на проф. Мирослава Кадурина, „Дерма прим“, която стана причина за оттеглянето на ген. Тонев и снемането на политическото доверие на премиера Бойко Борисов към бившия шеф на ВМА. В края на миналия месец стана ясно, че само заради дейността на „Дерма прим“ болницата е генерирала загуби от 10 млн. лв.

Проф. Мирослава Кадурина е и началник на Клиниката по дерматология във ВМА. Именно там тя е развивала своята частна дейност.

Очаква се до 2 седмици вътрешна комисия на болничното заведение да даде предложение за наказание на Кадурина. Според Кодекса на труда възможностите са три – забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Източници на „Труд“ обаче са категорични, че ръководството на ВМА няма да наложи най-тежкото наказание.

Вчера военно-окръжната прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. Срещу него е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за болницата договори, съобщиха от прокуратурата.

Самият Тонев поиска прокуратурата и Сметната палата да направят проверки, които да установят законността на управлението и начина, по който са сключвани договорите на ВМА по време на неговото управление.

Според вчерашното изявления на прокуратурата ген. Тонев е обвинен за това, че от 29 ноември 2004 до 1 декември 2007 г. в качеството си на длъжностно лице умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв., което е престъпление по чл. 219 от НК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: болницаВМАген Тонев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
забележете какви са наказанията....забележка ,предупреждение за уволнение,уволнение.....а те крали милиони........
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всъщност кражбите са почнали много преди създаването на герб, когато на власт са били бсп, дпс и с огромното помагане на дпс2, тоест атака!
7
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тежката артилерия на ГЕРБ е това брей, най-верните, най-умните и....най-крадливите. И те ни управляват сега....начело с най-великия и незаменим генерал, крадливец, лъжец и страхливец....Боко Тиквата. Чакайте нормален живот....на Кукуво лято.
6
17
 
35
 
! Отговори
Мили деца преди 9 години
Този чичко Тонев е лицето на партията ГЕРБ. Но не успя да открадне много. Фанаха го. Виж, председателя на ГЕРБ, Бойко Методиев Борисов е друго. Краде от българския народ като за умряло. И вижте какъв честен се изкарва, ейййй????Гласувайте пак за ГЕРБ. Все още имате *** на дупето си.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Chestta generale,chestta....
4
1
 
57
 
! Отговори
Доктор преди 9 години
Е, как може , Тонев да обере пешкира, а дъртата брантия да остане да работи в болницата! Долната К.рвадурина подпали чергата на генерала! Тази безсрамница ако има малко достонство досега трябваше да си подаде оставката! Но къде такива добродетели в това нищожество!
3
0
 
37
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 9 години
Къде са хората с морал в тази България? Къде? Защо ги пропъдихте? Защо когато някой е честен и почтен го тъпчете и мачкате, а позволявате на наглеците и подлеците да правят каквото си искат, без да има никакви последствия за тях.Може би когато отношението към съвестните хора ни се промени, тогава и техният брой ще стане по-голям. Но докато издигаме на пиедестал простащината, глупостта, некадърността и пошлостта, нещата няма как да вървят в правилна посока
2
1
 
34
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 9 години
Леле, стига сте човъркали из делата на д-р Тонев, че така смърди... направо нетърпимо.Но най-тъжното е, че човек с добро образование, доказан специалист, се забърква в такива каши.
1
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и ся кво? тонев за 96 000 уволнение и съд, а кадурина за над 10 000 000 само мъмрене?!