5 000 станали чиновници без конкурс за 3 години

Ще затворим вратичките в закона, канят се Реформаторите
17
5 000 станали чиновници без конкурс за 3 години
Снимка: архив, Ройтерс

Над 5 000 души са назначени в държавната администрация без конкурс в последните три години. Назначенията на РБ са изключително малко и в пъти по-малко от това, което е правено през годините, коментира депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев пред БНР.

Той е един от вносителите на проекта за промени в Закона за държавния служител, а данните са от справка, предложена с внасянето на закона.

По думите му само за последната година без конкурс и със заобикаляне на закона са назначени над 1700 души.

Депутатът обясни, че в закона "има две вратички", които съществуват повече от 10 години и всички политически партии, които са управлявали, са се възползвали от тях.

"Става въпрос за назначаване на служители на непълно работно време – примерно 7 часа или 7 часа и половина. Това назначаване е без конкурс. След известен период от време, той би могъл да бъде месец, а може и 3 дни, тези служители се прехвърлят на други свободни длъжности в администрацията. Тоест има хоризонтална проводимост и много тежка корупция. Вторият начин за влизане в държавната администрация без конкурс е когато служител бива назначен на място, където служителят отсъства дългосрочно. Половината от администрацията, която е новоназначена, минава през тези две вратички", обясни Танев.

Той допълни, че се водят разговори с администрацията на МС и за конкурсните правила.

Между първо и второ четене ще бъдат предложени допълнителни мерки за затягане на правилата чрез въвеждане на т.нар. "централизирани конкурси", чрез които процедурата ще бъде отделена от органа по назначаване.

"Ние сме в управлението повече от 3 месеца. Всички, които са назначени по този начин и заемат места на намалено работно време, или са били назначавани по заместване, ще минат през конкурси. Убеден съм, че всички политически партии ще подкрепят тези текстове, макар и неохотно, тъй като затваряме тези вратички, но струва ми се, че това вече не може да продължава", коментира депутатът.

Предвиждат се и мерки за служителите, влезли в държавната администрация през годините. Назначените ще трябва да преминат през тестове, които да оценят тяхната степен на подготовка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Още един проблем с конкурсите, за който си струва да се помисли: има вратичка в закона, който позволява да се възлагат обществени поръчки без конкурс - при т.н. неотложна сила, т.е. когато има по-малко от три месеца от датата, в която обязателно да започне да се изпълнява съответната дейност. Схемата за заобикаляне на конкурса е проста: Отлага се датата на конкурса, докато останат по-малко от три месеца, и след това без конкурс (през вратичката) поръчката се възлага на този, който даде рушвет.
10
0
 
7
 
! Отговори
Правене на нищо преди 9 години
Никакви конкурси няма да решат проблема с назначаването на наши хора, докато това не започне да става с решение на служителите. Те трябва да предлагат и излъчват най-достойните и отговарящи на критериите за израстване. Така трябва да бъде във всички държавни учреждения и ведомства, за да се спре назначаването на "парашутисти" и послушковци, които в 99 % нямат и хал-хабер от службата, в която ги "спускат" да ръководят. За частните дружества е друга бира - там собственикът може да прави каквото си
9
0
 
5
 
! Отговори
Как да проверим? преди 9 години
Хвърлят се едни числа от трибуните. Докато този Танев развива теории, реформаторите си назначиха активистите. И сега естествено, понеже предишните са били лоши, ние ще въведем ред.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много съм ***...Толкова години минаха, а така е не разбрах защо при соца партийните назначения водят до разруха, а при капа партийните назначения водят до разцвет...И защо партийните назначения при соца са укорими, а при капа са връхта на демократичните ценности...
7
0
 
17
 
! Отговори
промяна? преди 9 години
Това което пише в статията е хвърляне на прах в очите....Знаете ли как става вече по новому?Действително има конкурс, но той е неизвестен за хората---или не се обявява изобщо, или се обявя в последната секунда, и на място на което никой не може да го прочете. Или има само един два дена за подаване на документи и за подготовка на конкурса, на който избраните знаят и темите и отговорите. Нищо няма да се промени.....Докато не започнат да влизат в затворите.Само в ЕС е надеждата и натиска им.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а бивши проституки икомпанионки как ги назначавате , защото има една която е даже заместник областен управител а умственият и багаж е под нулата
5
0
 
13
 
! Отговори
Портиер преди 9 години
Разбира се , че ще затворят вратичките на закона , нали за тази дейност ще бъдат назначени още чиновници !
4
0
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
На това му се казва "след дъжд качулка".Дори и да промените закона какво става с вече некомпетентните роднини назначени на работа?
3
5
 
2
 
! Отговори
HC преди 9 години
zeusСпоред проектозакона чистка ще мине и за вече назначените служители. И да са се възползвали РБ, няма да е за дълго.
2
1
 
14
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Ами РБ са малко, назначиха родата и любовниците, сега реват да променят закона и да ги бетонират. Интересно ми е дали избирателите им не се чувстват излъгани?
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време беше.