Бунтът на тенора: "Йоан Кукузел" или Азис е по-ценен?

30 години ансамбълът тръгва на турне с котлони и суха храна
Обновена: 16 апр 2015 14:03 | 16 апр 2015 11:54,
49
Бунтът на тенора: "Йоан Кукузел" или Азис е по-ценен?
Ансамбъл „Йоан Кукузел Ангелогласният“, снимка: Facebook

Концерт на Азис или на ансамбъла "Йоан Кукузел Ангелогласният" струва повече и чий труд е по-ценен?

Този въпрос прозвуча от тенора Георги Петров, който беше уволнен от хора преди дни, защото разкритикува Министерство на културата за малкото средства, които дава на творците.

Ансамбълът "Йоан Кукузел" ще има днес концерт в прочутата френска катедрала "Нотр Дам дьо Пари", а изпълнението им е част от събитията, които съпътстват изложбата на български съкровища в Лувъра. За откриването във френската столица бе и премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

Преди дни Георги Петров написа в профила си във Facebook, че хористите ще получат за изпълнението си в Париж само 35 евро командировъчни.

"Около 200 евро хонорар на човек е нормална сума за самостоятелен концерт във френската катедрала "Нотр Дам дьо Пари". Ако Азис струва 5 000 или 10 000 лева на вечер, не виждам причина хорът "Йоан Кукузел Ангелогласният" да струва по-малко", настоя днес Петров пред "Дарик".

Творецът обясни и че имал информация, че за концерта в Париж се продавали билети. Той обаче не знаел къде ще отидат средствата от тях. "Билети има, тъй като мои приятели са си купили такива преди 3-4 седмици. Цената е може би около 20-30 евро, но не съм сигурен, защото не съм попитал", обясни още Петров.

Тенорът беше категоричен, че трудът му трябва да бъде оценен по достойнство, а Министерството на културата не може да очаква да ходи да им се моли за пари.

"Много е лесно да се ръкопляска, но този труд е вследствие на дълги години работа. Аз заставам зад каузата "Йоан Кукузел". За мен е важна идеята "Йоан Кукузел", но аз живея в 21 век и храня семейство", каза още хористът.

Той разказа и че работи в ансамбъла от 18 години. "Ние успяваме да работим, защото всеки от нас си мълчи. Взима между 50-100 лева хонорар на участие, а те са редки, и всеки от нас мълчи от страх да каже каквото и да било", добави още Петров.

Той разказа и че от 30 години ансамбълът пътува с големи куфари, с руски котлони и суха храна. "Прави се супа в едни хотели, които имат мощност на тока 12 волта. И гасим тока на целия френски хотел и французите са в шок, защото някой си е направил супичка. Това е битието и житието на българския певец. Ние искаме качество от този човек, че той е побит в земята", изля мъката си тенорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Трратата преди 9 години
До ТракторАма тук не се изказваш за трактора, а за църковното пеене.Ще те имаме за компетентен, когато започнеш да се изказваш за трактори.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тракторът наистина ли не разбира?!Средновековна църковна музика не се слуша ежедневно и непрестанно - за удоволствие. Това е съвсем друг вид изкуство.Ако някой не може да разбере това, излишно е човек да се опитва да му го обясни!
32
17
 
0
 
! Отговори
Чалгия преди 9 години
Kви са тия кукузели? Слуша ли ги някой освен по погребения?
31
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Чета коментарите и си мисля-заслужаваме си дереджето.Докато не се присъединим към тези които имат смелостта да кажат истината,а си мислим,че до нас няма да стигне така ще бъде.Те и управниците ни затова са толкова нагли защото знаят,че народа не е единен-всеки гледа себе си.Сега плюете този човек посмял да каже неговата си истина,утре вас ще ви плюят ако кажете вашата истина -това е положението в нашата мила Родина-егоисти и единаци самовлюбени в идола си и в себе си-но утре какво ще стане ?
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
комунистическите уруди са виновни за всичко бе.. кадето видите комунист убивайте го !
29
12
 
1
 
! Отговори
Азис Фурцев преди 9 години
Прави се супа в едни хотели, които имат мощност на тока 12 волта. 12 волта ? Това момче ходило ли е на училище ?
28
1
 
16
 
! Отговори
Катерина преди 9 години
До ТракторЙоан Кукузел не е артист. Хор е. Сбор от музиканти, певци. Пиша ти бавно, защото знам, че не можеш да четеш бързо.
27
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С цялото ми уважение и с уговорката, че правя огромна разлика между "творчеството" на Азис и на тои хор, но все пак съм на мнение, че финансово сравнение е неуместно.... в крайна сметка Азис (въпреки личното ми негативно мнение за тази личност) си изкарва парите по частен път и не се интересува от министерството на културата... Въпреки труда на хора (който аз много уважавам), смятам, че ще спрат да си носят руските котлончета, когато спрат да се разхождат със социалистическия си манталитет...
26
4
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Всеки човек дръзнал да се опълчи на началници и работодатели в днешна България заслужава уважение,който него разбира си заслужава орисията,дори да си мисли че е добре.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZASHTO BOIKO ILI RASHIDOV NE KAGAT KAKVO E PRAVNOTO OSNOVANIE VALERIA VELEVA DA POLUCI 1500 EVRO,KOGATO TIA SI PREDSTAVIA CASTEN INTERES S PREDSTAVIANETO NA KNIGATAI.TIA TRIABVA DA VARNE 1500 EVRO,KOITO MOGAT DA SE DADAT NA SOZIALNO SLABITE.
24
26
 
8
 
! Отговори
работник преди 9 години
Как си издържал 18 години на тази "тежка" работа ? Като се чувстваш неоценен в БГ защо не си хванал пътя към рая ? Защото си един набеден талант !! Айде чакам те на строежа .
23
3
 
22
 
! Отговори
boc преди 9 години
Тракторе, Трактореее, да говориш за чалгаджии и кадърност, е все едно да сравняваш Бащицата Б. с Айщайн!"Вселената и човешката са безкрайни.За първото не съм сигурен" - Айщайн!!!
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТракторОт такива като тебе сме на това дередже и на моменти ми се иска да си бия камшика в чужбина. После се сещам, че това всъщност ще зарадва теб и тебееподобните и си казвам, че България не бива да се оставя в ръцете на трактористите.
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на г-н Петров, напълно прав е, но защо чак на тридесетата година реагира. Част от трагедията на съвременна Българие е това, че хората на изкуството и културата си траят, а трябва да са водещи в протести и граждански реакции. Иначе го подкрепям, аргументите му са верни до болка.
20
4
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Естествено ,че за властта Азис е безценен,защото носи гласове,пък от интелектуалците нищо добро не можеш да очакваш,само недоволстват
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименNE MOGE VECNO TIA OT KUKUZELA DA GIVEIAT NA GARBA NA AZIS--OT NEGOVITE DANAZI.MNOGO MI PUKA OTKADE IDVA KUKUZELA,NARODA NE GI ISKA.
18
4
 
11
 
! Отговори
citizen преди 9 години
тракторе, нивото ти на мислене е малко под това на ЮМЗ.
17
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпросът "кой е по-ценен?" е много тъпо поставен. Сега не е времето и аз да добавям купчина такива *** сравнения. Мен лично ме погнуси просташкият изказ на този хорист. Моят извод е, че е една много елементарна личност. Ще го посъветвам да постъпи така, както аз съм постъпвал-да напусне и да си потърси друг работодател където желае по широкия свят, който да го оцени по достойнство или да създаде собствен хор. Но само да се вайка и да ръси храчки във всички посоки е просто тъпо!
16
10
 
7
 
! Отговори
Козел преди 9 години
Кат не щеш Кукузел *** свири на вувузел. Те тава е драгари.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ESTRADNITE ZVEZDIGLEDAT V KANCETO NA AZIS,SEGA I OT KUKUZELA POGLEGDAT.GOSPODA HORATA OTVAT NA KONZERT NA AZIS I PLASHTAT ZENATA NA BILETA,OT TEZI PARI EDNA CAST OTIVAT ZA DANAZI ,OT KOITO I HORATA V KUKUZELA SE HRANIAT.SAGALIAVAM CE IZKUSTVOTO VI E NERAZBIRAEMO,NO TOVA E POLOGENIETO