Признаваме масово изтребление на арменците, а не геноцид

НС реши: 24 април ще е ден за отдаване на почит на жертвите
Обновена: 24 апр 2015 13:56 | 24 апр 2015 12:50, Камелия Цветанова
118
Признаваме масово изтребление на арменците, а не геноцид
Снимка: архив, БулФото

След три часа дебати и личната намеса на премиера Бойко Борисов, парламентът прие решение във връзка с арменския геноцид, макар че редактира първоначалното предложение за решение на "Атака". Само депутатите от ДПС гласуваха "против" и дори напуснаха пленарна зала, след като останалите им колеги станаха на крака, за да почетат с една минута мълчание паметта на жертвите.

Искането на националистите беше то да е за признаване на арменския геноцид, но по настояване на ГЕРБ в крайна сметка с приетото решение се признава "масовото изтребление над арменците в Османската империя и се обявява 24 април за ден за отдаване на почит към жертвите".

Още по темата

Очаквано "Атака" настояваше да остане думата геноцид, но депутатите от останалите политически сили изразиха опасение да не би това да се отрази негативно на отношенията ни с Турция.

Националистът Станислав Станилов обаче подчерта, че днес Турция, наследник на Османската империя, е чиста етническа държава, защото там не са останали християни.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отрече думите му и като пример посочи българската общност в Истанбул.

"Човешката история е безкраен низ от мащабни трагедии, отнели живота на милиони човешки същества и днес ние дължим състрадание и съчувствие към жертвите, но съвременната политика следва да се въздържи от избирателен подход, защото няма право на избирателен подход спрямо историческите събития. Проява на политическа мъдрост е в сложното историческо наследство да не се търсят съзнателно теми, които да противопоставят отделните народи", предупреди той.

Местан смята, че българският парламент е единственият, който обсъжда проекторешение, а по силата на Конституцията решенията на НС имат силата на закон.

"По отношение на миналото не може да се законодателства. България не може да бъде първата страна, която с решение ще оцени тези събития, което ще доведе до трайно влошаване на отношенията с една стратегически важна съседна страна", предупреди още той.

Според него европейските парламенти, които имат някакво решение, дават политическа оценка, но избягват думата геноцид.

След изказването на лидера на ДПС думата взе Цвета Караянчева от ГЕРБ, която предложи думата "геноцид" да бъде заменена с "масовото изтребление на арменците в Османската империя".

Магладена Ташева от "Атака" обаче й отговори, че това, което се нарича масово изтребване преди 80 години, е било обозначавано с понятието "геноцид" и ООН го е определило като геноцид.

"Каквото и да решим днес, Европа вече призна арменския геноцид, ние можем да решим дали да следваме европейското поведение, решението е за нашата европейска идентичност, европейския морал и европейските ценности, а не на политически боричкания. Европейският морал ни казва да помним паметта на жертвите на арменския геноцид, на Холокоста, всичко друго е скатаване по Тодор Живков", коментира Борис Станимиров от РБ.

Той упрекна представителите на ГЕРБ, че не взимат отношение по темата.

"Трябва да гледаме настоящето и бъдещото на страната ни и да знаем къде се намираме. Да избегнем малко от популизма", отговори му обаче лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него цялата политическа отговорност лежи на гърба на ГЕРБ и заради това партията трябва да има отговорно поведение.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев също смята, че в случая не трябва да се прекалява.

"Ако не признаем изтреблението, това би било бягане от историческата истина, но всичко над това би било разкъсване на българската нация, а и ние трябва да знаем къде се намираме на картата и да се съобразим и с геополитическия аспект", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долу БОСТАН ! (БОрисов + меСТАН)
23
3
 
5
 
! Отговори
До Патриот преди 9 години
До Патриот... Кво ще събираш бе??? А оръжие от къде... Недей да спамиш глупости!!! Не си навличай белята!
22
7
 
8
 
! Отговори
И къде е истината преди 9 години
В цялата дандания се чува само едната страна на спора! Защо няма международна комисия, която да изслуша аргументите и на двете страни. И да се стигне до общо заключение за събитията. И накрая защо подхода е дискусията да се води в парламентите, където се взимат политически решения. Разбирайте решения на базата на политически интереси, а не на документирани факти? За българина е ясно, тук властва принципа, щом е против Турция е истина.
21
1
 
3
 
! Отговори
Конгратюлейшънс преди 9 години
Английски да знам, гръцки да знам, латински да знам (геноцид - от гръцки: γενο род, племе и латински: caedo убивам)...
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е стана ли ви ясно кой КОЙ е>?Кой за кого работи/лобира, и кой следва европейския път, кой анадолския?А с това си поведение ДПС доказват, че са етническа и верска партия/ противоконституционна, и поради това да се самосезира, прокуратура, ДАНС, ВСС, и най вече Българските граждани, боло то- Български турци, мюсюлмани, евреи или арменци!!!
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СРАМ И ПОЗОР за България!!!! Срам ме е като българин от действията на Българският Парламент.Позор за дУпетатите.
18
0
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
Тези които искахме - САЩ - Израел -Турция и ВеликобританияНашите нови братя
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мишки! Позор!
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега вече стана ли ви ясно, кой ви управлява, господа заслепени тиквопоклоници. Стана ли ви ясно на кого е слуга вашата Голяма куха тиква ?
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов и ГЕРБ отново отстъпиха пред ДПС.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идва края на ДПС! Да се готви и БКП!
13
5
 
17
 
! Отговори
Атанас преди 9 години
Сега разбрахте ли, защо 500 години сме били под робство?Местан "предупреждава"! Хайде пребройте държавите, които официално признаха масовото избиване на милион и половина арменци за геноцид!Слава на мъжествения, интелигентен и благодарен арменски народ! Те ще се съхранят и ще бъдат и тогава, когато други държави и народи изчезнат! Българите масово сме с тях!
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е геноцид, както и бомбандировката над София не е нищо друго освен братска ласка от братски народ. Нали народе.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Резил ! Шубелии !
10
1
 
20
 
! Отговори
не е лесно преди 9 години
Направиха го луд ББПреди трябваше да се чуди между САщ и Русия на кого да слугува , а сега се ослушва и за Турция и за Ес-то не е лесно да си кукла на конци
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С това гласуване се видя, че явно ДПС командори дебелашкия *** и партията му!!!
8
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Масовото прогонване на турци и мюсюлмани от Балканите какво беше? Няма да има турци на Балканите, няма да има в Анатолия..няма как. Ако арменците не насилваха кюрдите по време на руската окупация нямаше да бъдат клани от кюрдите и депортирани в Сирия която тогава бе част от Османската империя.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тези селски номера и с тоя лакейски манталитет на Тиквите и ужРеформаторите, после се чудим защо не ни уважава нито ЕС,нито САЩ,нито Турция,нито кой да е.Хитри будали,за съжаление.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"масовото изтребление", но не и геноцид над арменците в Османската империя ---------------------------------- Пореден срамен ден за българската ''демокрация'' благодарение на васалния манталитет на Бойко Борисов.
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМА ЗА КАКЪВ ГЕНОЦИД СТАВА ВЪПРОС? ДА УБИЕШ 1 МИЛИОН И ПОЛОВИНА НАРОД ТОВА НЕ Е НИКАКЪВ ГЕНОЦИД!! ТО И ПРИ НАС НЯМА ГЕНОЦИД! ЗА 25 ГОДИНИ НИ СТОПИХТЕ ОТ 9 МИЛИОНА НА ПОД 5 МИЛИОНЧЕТА НО ТОВА СИ Е В РЕДА НА НЕЩАТА!! НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЪЩЕСТВУВА ТАКАВА ДУМА ГЕНОЦИД! ТАЗИ ДУМА Е ИЗМИСЛЕНА ОТ КОМУНИСТИТЕ. ЗА КАПИТАЛИСТИТЕ ТЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА.КАК МОЖЕ ДА КАЖЕТЕ ЧЕ ОСМАНЦИТЕ СА ПРОИЗВЕЛИ ГЕНОЦИД? НЕЕЕЕ!!! ТЕ САМО СА ТРЕПАЛИ И КЛАЛИ А ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО С ГЕНОЦИДА. ДАЖЕ И БАТАШКОТО КЛАНЕ НЕ СЕ Е СЪСТОЯЛО.