Цял випуск акушерки отиват да работят в чужбина

90% от останалите у нас работят на две места
6 май 2015 08:09, Елка Василева
131
Цял випуск акушерки отиват да работят в чужбина
Снимка: архив, Reuters

Между 400-500 акушерки заминават годишно в чужбина, за да търсят по-добра реализация в Европа. Приблизително толкова е и един випуск медицински специалисти, които завършват акушерство. Това съобщи председателят  на Алианса на акушерките Емилия Казълова, пише „Монитор“.

„Младите колеги имат голяма възможност да се реализират. Отиват към Германия и Великобритания. В Англия заплатата е около 1600 паунда, а средните заплати у нас са около 600 лева”, коментира тя и допълни, че освен по-високото заплащане акушерките в чужбина получават и по-добро кариерно развитие.

Казълова добави, че болшинството от акушерките останали у нас - 90% се трудят на по две места и често им се налага да карат дълги смени. Причините са  липсата на кадри и ниското заплащане.

„Възможно е  акушерките да карат 24-часови дежурства, което е провокирано не само от недостига на специалисти, но е продиктувано от финансови проблеми”, признава Казълова.

Тя отчете, че у нас има недостиг на акушерки. В момента те са  около  3700-3800, което е крайно недостатъчно, защото са ни необходими около 5000.

Акушерското съсловие  поиска законови промени, които да позволят на медицинските специалисти да работят самостоятелно.

От съсловната организация смятат за нужна и промяна в образователните  и изследователските програми на акушерките, така че и у нас да се придобиват необходимите знания и умения за обучение на родителите в практики, основани на медицински доказателства при зачитане на техните права.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
6
 
! Отговори
ivanka преди 8 години
До АзNe e to4no taka i az sam navan i sam dovolna,a i zasega ne mislia da se vrashtam.
36
9
 
32
 
! Отговори
Joko преди 8 години
В България над 70% от работещите са РОБИ. Бъхтят по 10 ч. за 350 лв. месечно. Нямам нищо против завършилите да си търсят щастието в чужбина, НО нека да ВЪРНАТ ПАРИТЕ от държавната им издръжка на обучението ! ! ! !
35
6
 
27
 
! Отговори
пацо преди 8 години
Странно, лекарите напускат, акушерките напускат, програмистите, инженерите. А Полицаите си кесат тука. Даже не искали да работят, много им е тежка работата, ей на в Драгалевци се измъчиха из онези дни да отговарят на въпроси защо немогат да вземат мерки срещу крадците, а най много се измъчиха като се стовариха 40 коли пред тв7. Мъкаааа. Още си носим кръста наследен от комунизма, Другаре, 8-ми в света поброй на полиция на глава, пък ефект нулев, линейки няма, но има правителствени лимузини. Чести
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търтеи от държавната машина--спрете да крадете.Направете нещо за народа си.Жизнено важни кадри бягат.Държавата загива.Нямате ли капчица морал и патриотизъм.
33
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да добавя - и цели випуски лекари. Разрухата е пълна и повсеместна.
32
2
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Не става само с бачкане - трябва и акъл!
31
6
 
12
 
! Отговори
, преди 8 години
До АзТи си "гений" на сметките. Как ги смяташ...? Мизерия, а *** британска "мизерия".
30
26
 
17
 
! Отговори
Аз преди 8 години
С 1600 паунда в Англия ще водят същият живот като в България. Като си платят наема, режиините, транспорта до и от работа, храна .... Отново мизерия!
29
20
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
А-аа търсят се търсят се на Запат много ги търсят българските акошерки, .. Знаят с какво да удрят.
28
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
заминаващите поне ще се допрат до стандартите на деня, а може да научат и запомнят нещо.Турските гастарбайтери трябваше да отгледат едно свое поколение в Германия, мнозина от които се завръщат в Турция със знания, идеи и пари. До голяма степен затова турската икономика дърпа доста здраво напред.Шо се отнася до БГ-то, щом не умеем да подготвим и задържим собствените си хора, ще наемаме и ще плащаме на чужденци за всяко нещо.
27
4
 
27
 
! Отговори
TS преди 8 години
Да не си оплакваме, акушерки и сестри може да нямаме но за сметка на това живеем сигурни. Имаме си полиция и служби за сигурност най-много от всички. Кво мрънкате.... бъдете щастливи!
26
1
 
22
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
А за граничен полицай колко бяха вчера кандидати,за колко места?Спомняте ли си вчерашната статия? Ахахахахаха
25
7
 
52
 
! Отговори
Вълчо преди 8 години
Лекарите ламтейки за пари навряха персонала, който им върши голяма част от работата в ъгъла - мед. сестри, акушерки със свръх мизерни заплати. Майка ми получава като мед. сестра 350 лв. - продавачката в магазина 500 ... на това му се вика мизерия. Пожелавам 100% на всички завършващи да се уредят веднага в чужбина.
24
2
 
42
 
! Отговори
от 17 до Киао преди 8 години
Именно. Никой няма нужда от "качествен контрол" защото така кранчето ще секне и паричките ще спрат да си ги прибират едни определени хора. За това контрол няма и да има. За това акушерките ще изперкулясват от по 24 часови дежурстрва, защото шефа на болницата си е гушнал паричките, които е трябвало примерно да отидат за бонуси на мед сестрите или лекарите. Сега разбираш ли, защо "качествен контрол" няма никога да има? И защо толкова хора емигрират? Не е проблема в парите - просто много се краде.
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е лесен за решаване, но няма политик със здрави ***! Да каже на собствениците на болници създавайте и вие кадри, в момента всеки *** решил да отвори болница почва да примамва работещите в държавните болници, вместо да създаде поне един кадър. Ей Софиямед от тия пари, които ще вземат ще върнат някой лев на банките, с другите шефовете ще си купят мерцедеси, ще ги похарчат за какво ли не, но няма да инвестира в един кадър.
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой може ли даде смислено обяснение във форума защо се откриват нови 85 щатни длъжности в Министерство на здравеопазването?Докато в същото време се тръби за "реформа" със сливания и закриване на болници?
21
4
 
26
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Нали сме голяма работа тука,защо бягат.Бягат от глада и мизерията,това е истината,Дами и Господа патриотчета
20
9
 
1
 
! Отговори
БАШ ГЕРОЙ с БМВ М5 E преди 8 години
аде бе толкова ли няма нормални мъже за отвороклиторовиждаща работа тясни млади е не съвсем всички нооо котьоооо
19
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русия ли отиват да работят, или в западна Европа?
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига бе, нали човешкия живот е безценен, как така тия дет работят с най малките хора вземат малко пари ???