Калиник нареди: Да не се споменава Симеон II във врачанските храмове

Нямало писмено нареждане от Синода
Обновена: 6 май 2015 19:12 | 6 май 2015 16:15, Веселина Йорданова
162
Калиник нареди: Да не се споменава Симеон II във врачанските храмове
Симеон Сакскобургготски. Снимка: архив, БулФото

Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете. Нареждането на владиката е по повод решението на синода на БПЦ да се споменава в службите името на Симеон Втори като цар на българите, пише "24 часа".

Още по темата
"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си", обясни викарият на Врачанската митрополия епископ Киприян.

Освен това ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на Синода през юни т. г., каза още той.

Владиката Калиник и епископ Киприян не присъстваха в Плиска и Варна за тържествата по случай 1150-годишнината от покръстването на българите.

Половината от митрополитите у нас също не бяха на литургията, която отслужи патриарх Неофит в голямата базилика в Плиска. Според осведомени все още не е ясно дали всички владици ще подкрепят окончателното решение за Симеон, след като огромна част от обществото у нас изрази несъгласие с позицията на църквата.

Изчаквателната позиция на Калиник е изненадваща за клира на Врачанската епархия, който си спомня за топлите до неотдавна отношения между владиката и Симеон Сакскобургготски.

Врачанският митрополит неизменно присъстваше на всички служения с него в храмовете след завръщането му от Мадрид и го подкрепи публично за решението му да влезе в политиката. Докато Симеон бе премиер, Калиник неизменно бе до него при всичките му посещения във Врачанско, независимо по чия покана е идвал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: КалиникСимеон ІІ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
31
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Какъв цар бе посмешище ....за 800 дена присвои гори, земи и дворци ..........чисто, просто и ясно ни дръпна 800 дена назад след като излъга нагло нагло ..........но той бог вижда !
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Царското име задължително трябва да се споменава,разбира се придружено и с яко споменаване на майка му,и цялата му женска рода
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРАВИЛНО!Не го искам,а и всеки здраво мислещ човек не може да приема един който изнесе горите от "земите си" и да ги продаде за жълти стотинки да ми е цар!ха-ха.