КАТ минава под прикритие - снима тайно и в движение

Джигитите ще бъдат догонвани или докладвани на близък патрул
20 май 2015 07:11,
119
КАТ минава под прикритие - снима тайно и в движение
Снимка: архив Булфото

Катаджиите ще могат да снимат с мобилни камери от движение, като използват необозначени коли и мотори. После или ще догонват нарушителя, който кара с превишена скорост, или ще се обадят на най-близкия патрул, който да го спре и да му напише акт или фиш.

По снимки от движение няма да се издава електронен фиш, пише вестник „Труд”.

Още по темата
Това става ясно от публикуваната вчера Наредба за условията и реда за използване на Автоматизирани технически средства и системи (АТСС) за контрол на движение на пътищата. Документът влиза в сила в събота - 3 дни след обнародването му в “Държавен вестник”.

От КАТ обясниха, че е почти изключено при снимане в движение да се стигне до гонки по пътищата, тъй като методът ще се използва главно в населени места, където ще дежурят подсигуряващи екипи за спиране на нарушителите.

Мярката е взета заради категоричното изискване в електронния фиш да са посочени географските координати на мястото, на което е засечен автомобилът с превишена скорост. Това е невъзможно без подсигуряващи екипи, ако снимката е направена от движение.

В наредбата е указано само, че мобилните камери трябва да се монтират в служебни коли на МВР, но не и че на тези автомобили е нужно да има надписи “Полиция” и стикери, че вътре има АТСС. Подобни стикери ще останат само на патрулните автомобили, в които има камери и микрофони за заснемане на проверките на пътя.

Електронни фишове ще могат да се издават само за превишена скорост. За всички останали нарушения, заснети от мобилни камери – минаване на червено, говорене по мобилен телефон, отнемане предимство на пешеходна пътека и др., катаджиите трябва да спират шофьора и да му пишат акт или фиш.

Местата за контрол с АТСС ще се определят след анализ на основните причини за катастрофи в даден участък, честотата на извършваните нарушения там, статистиката за броя на убитите и ранените, има ли уязвими участници в движението – деца, пенсионери, велосипедисти и т.н. Областни управители, кметове, организации и дори отделни граждани могат да предлагат къде да дежурят камерите.

За да се издаде електронен фиш - местата за контрол трябва да имат знак и да са обявени в интернет
изисква наредбата. Задължително преди навлизане в зоната за засичане е необходимо да се монтира пътен знак Е24. Табелите ще бъдат стационарни и преносими.

Към знака ще бъде прикрепена и табелка, указваща дължината на контролираната отсечка – например 1000 метра. Но това не е задължително и ще се прави само в два случая – ако има няколко места за контрол в рамките на един участък или ако в даден район са пуснати мобилни камери за снимане в движение.

Наредбата изисква всички места на стационарни и мобилни радари да се оповестяват в медиите или на интернет страницата на МВР. Но шофьорите, които искат да си направят справка, ще се сблъскат с проблем. Когато изберат маршрут, те трябва да отварят последователно сайтовете на съответните областни дирекции на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
do 110 преди 8 години
Като включиш късите светлини синхронно с това се включват габаритните и осветлението на таблото.Което е към 200-300 вата мощност най малко.Ако кпд на генератора е 50 % значи около 1 конска сила(735 вата) отива за осветление,а не за движение!В България има около 3 милиона автомобила.Така,че загубите в национален мащаб са големи.Разбира се хора като Иван Вълков си нямат никакво понятие от това.В Европа автомобилите имат DRL-светлини за дневно каране които са светодиодни и харчат 1 ват.
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иван Вълков-така се казва човекът заради когото караме през лятото с къси светлини.Той бил инженер и твърди,че разходът на гориво се качва с 15 грама на час заради включените къси светлини.Той е толкова инженер колкото аз японски дипломат!Има ли кой да спре това безумие?През лятото в слънчев ден като пуснеш габаритите и после фаровете ако не се наведеш не усещаш разлика. Аман от безумци и безумните им закони!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тъпВ закона не пише " говори по телефон" а използва мобилен телефон. Верно си ***.
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой знае ли какво стана с патрулките от картон, дето седяха по пътищата само да плашат хората? И колко струваше тази тъпотия на държавата?
96
0
 
9
 
! Отговори
тъп преди 8 години
До Анонимен 103Всяко нарушение трябва де се докаже по безспорен начин ! Говори по телефон означава провежда телефонен разговор, а не държи предмет до ухото си. Прочем веднъж ме спряха с твърдението, че говоря по телефон. А, аз буквално си бърках в ухото. Накрая просто казах, че нямам телефон, мразя телефони и никога не ползвам такъв. Банана имаше запомнящо се изражение, когато потеглях.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вечерно време, а и през светлата част наа деня трудно можеше да се види КАТ в Мл3.Сега значи ли че съвсем няма да ги има.Всяка сутрин бул.Ал.Малинов е задръстен на макс.И това че няма пътни ченгета е половината беля.60% от шофьорите Не знаят основни правила от ЗДП.
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но ми е много интересно, как ще докажат бананите с пижами нарушението, ако хипотетично наистина говоря по телефон в движение.-----------Щом държиш телефон на ухото си, значи говориш.Пък ти върви обяснявай, че не е телефон ... :)
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как ще те спре необозначена кола? Аз просто няма да спра---------Тя няма и да те спира. Идеята е да те снимат и след малко да те спрат. Абе цял филм ще се разиграе между другото, ще видим как ще го изпълнят това ... :)А пък ако има нужда да те спре веднага, ще сложи буркана отгоре, дето е с магнитче, нали се сещаш ...
92
0
 
18
 
! Отговори
бай груйо преди 8 години
Мъж шофира внимателно, спазва всички знаци, никакви нарушения, скорост 40. Спира го катаджия:-И накъде така внимателно се прокрадваме?
91
0
 
7
 
! Отговори
Teo преди 8 години
Е как ще те спре необозначена кола? Аз просто няма да спра
90
0
 
8
 
! Отговори
тъп преди 8 години
Никога не говоря по телефона когато кормувам, защото това ме разсейва. Но ми е много интересно, как ще докажат бананите с пижами нарушението, ако хипотетично наистина говоря по телефон в движение.
89
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази несъобразена скорост се появява само и единствено след като се случи ПТП, т.е. никой никога не може да шофира с съобразена скорост.-------------Иначе трябва да ти вземат книжката!Нали трябва да има причина за това ПТП.Ако си карал със съобразена скорост и си блъснал някой, трябва да ти вземат книжката, защото си опасен.А така казваш:- Съжалявам, не съобразих скоростта си, няма да се повтори, аде чао
88
9
 
3
 
! Отговори
ivza преди 8 години
Не упреквайте КАТ,те нямат вина.Вината е в идиотщината при приемане на нормативните актове.Ама да се обозначат камерите, на колко метра са и т.н.Като отминем местото и давай пак по нашенската-нарушение след нарушение.За да спрем смъртта по пътищата е крайно време за крути мерки и солени глоби.Не упреквайте катаджиите в корупция-вземат много малко.Я да искаха по хиляда и повече,кой щеше да си го позволи.Време е да се спрат *** и да нямат достъп до пътищата.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 91Ти можеш ли да четеш? Прочети пак статията. НЯМА да се спира на необозначените коли. Те само ще снимат и ще препращат на униформени. Друг е въпросът, че нашенските полицаи пак ще намерят начин да злоупотребяват.
86
3
 
10
 
! Отговори
психолог от МВР преди 8 години
Хората хиляди пъти го казаха. Това чудо наречено КАТ трябва да се закрие. Видяхте какво е на митница Свиленград . За съжаление в КАТ са 100 % корумпета и нищо не става от тях .
85
2
 
2
 
! Отговори
евала преди 8 години
така се прави. само да се помисли как да се следят малките дошочки които ще искат подкупи
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не, не става дума КАТ да вхане един нарушител шофиращ с 200 в бус лентата. Ставва дума КАТ да санкционира всички нарушители--------Е нали тогава всички ще ореват света, че има полицаи в бус лентата рано сутрин.Нали точно за това става дума. Че хората не искат да спазват закона, те искат да спазват само частта, която им харесва.
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Несъобразена с пътните условия скорост - любимата измислица-безмислица на КАТ. По този параграф всеки шофьор винаги е виновен, ако КАТ не измъдри някаква друга причина за ПТП. Тази несъобразена скорост се появява само и единствено след като се случи ПТП, т.е. никой никога не може да шофира с съобразена скорост.
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самата идея как да работи КАТ е особено вредна и резултатите са многото нарушения по пътищата. Пак добре, че шофьорите внимават и заради нарушенията много рядко се стига до ПТП.
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не, не става дума КАТ да вхане един нарушител шофиращ с 200 в бус лентата. Ставва дума КАТ да санкционира всички нарушители, защото само тогава санкциите имат ефект. При сегашното положение, при което КАТ санкционира едно нарушение на няколко милиона нарушения, ефект от санциите няма, колкото и да са строги.