В пенсия най-рано на 52,10 години. Това е!

За всички работещи вече ще има възраст за пенсиониране
Обновена: 20 май 2015 14:00 | 20 май 2015 11:30, Веселина Йорданова
108
В пенсия най-рано на 52,10 години. Това е!
Снимка: архив, Булфото

Управляващи, синдикати и работодатели се споразумяха по промените в пенсионната система. От казаното стана ясно, че се запазва възможността за по-ранно пенсиониране на работещите в по-тежки категории, но за всички ще има възраст за пенсиониране.

Трите страни се срещнаха днес преди Министерският съвет да обсъди измененията в Кодекса за социално осигуряване.

"Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас", коментира премиерът Бойко Борисов след срещата.

Още по темата

Според него много от проблемите са отлагани и "замитани" във времето и по тази причина компромисът е бил труден, но всички се опитали максимално да направят компромис.

Борисов настоя, че миньорите трябва да продължат да се пенсионират по-рано.

"Няма да допуснем, след като се пенсионират, да отидат пак и да работят като миньори и да получават пенсия и заплата", допълни той и изрази надежда пенсионната реформа да бъде подкрепена в парламента.

1% увеличение на вноските дава 300 млн. лева, изчисли Пламен Димитров от КНСБ. Финансовият министър обаче уверил, че събираемостта ще се увеличава, което ще позволи вноските да не се увеличават рязко.

От думите на Димитров стана ясно, че възраст за пенсиониране за всички работещи все пак ще има. Каква да бъде тя, все още се коментира.

"52 години и 10 месеца е възрастта, която се въвежда за всички категории работещи, но според нас има нужда от диференциация за най-тежките категории и по-леките, които са на бюро в сектор "Сигурност", каза той.

По думите му голямо постижение е, че възрастта ще спре да расте на 55 години за първа категория и на 60 години – за втора. Ранното пенсиониране на учителите също е гарантирано, допълни синдикалистът.

Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че всички работещи в сектор "Сигурност" ще са първа категория труд. Възрастта, която се въвежда от 52,10 години, ще расте до 55 години.

Все пак той уточни, че се изисква от ръководителите в сектора да дадат разбивка по различните видове длъжности и тяхната натовареност, след което ще има допълнителни разговори.

Калфин съобщи, че осигурителните вноски се увеличават през 2017 година с 1%, 2018 година също с толкова и приходите ще отиват във фонд "Пенсии" на НОИ.

При закриване или съкращаване в мина работниците ще могат да се пенсионират по-рано – на 45 години, тази възраст също обаче ще расте, обясни още вицепремиерът.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев също коментира, че преговорите не са били лесни и всички са направили компромиси.

От Българската търговско-промишлена палата също изразиха подкрепа за промените, но заявиха, че след първата сериозна крачка очакват и втората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
22
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
До 8-Демокрацията е най-справедливото обществено устройство. Да, ама както Хегел беше казал, демокрацията е диктатура на добре организираното8 богато/ малцинство над неорганизираното мнозинство....Както и да е, мисля, че на много хора не им е ясна "реформата"- пенсия на 65 САМО И САМО ако имаш 40 години осигурителен стаж...ако нямаш 40 години-пенсия на куково лято
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 8 наистина е вярно но проблема е че *** в бг с лопата да ги ринеш
9
4
 
39
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Ей кратуно, според теб 90% от българите ги изкара мързеливи и некадърни! Изглежда работни сте само герберските ***.
8
2
 
28
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
1% увеличение на вноските дава 300 млн. лева...Пламене, 30 милиарда лева ли са осигурителните вноски годишно??????Това означава, че на всеки работещ се падат по 12 000 лева осигуровки, тоест средната заплата трябва да е някъде около 2600 лева.
7
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че Боко вече е навършил години за пенсия. Да ходи да си полива магнолиите!
6
12
 
30
 
! Отговори
1 преди 8 години
Някой да помни при диктатора ЖИВКОВ НА КОЛКО СЕ ПЕНСИОНИРАХА ХОРАТА??? и как живееха с пенсиите си? Да ви и държавата и управниците ви
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари нЕма. Действайте. Нема пари, защото няма производство, няма работа. В Европа има високи технологии, свръхпроизводство, Европа може да произвежда 10 пъти повече отколкот0 може да потреблява и западните фирми се чудят къде да намерят пазари за да увеличат печалбите си. Българки продукт никога няма да стъпи на европейски пазар - никой няма да се откаже от печалба за да ни пусне нас. Никога няма да има работа в Бългаиря, никога няма да има пари за пенсии.
4
5
 
37
 
! Отговори
аз преди 8 години
Абе нека се пенсионират по-рано първа категория труд , но ако изберат да работят да не получава пения до годините нужни за 3та категория (към 64 май бяха ) , пък след 64 ако им се работи ,тогава и песния и заплата.Не може всички полицаи да се оплакват ,че им е трудно на 50 да гонят престъпници , пък като се пенсионират с 20 заплатки , тичат веднага в СОТ да бачкат.Ако изберат да не работят - пенсийка.
3
6
 
45
 
! Отговори
DA преди 8 години
Работодател=робовладелец в България!Заради това много хора се махнаха от тук!!
2
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ранното пенсиониране на учителите също е гарантирано, допълни синдикалистът"Кое му е гарантираното? Баща ми е на 61 години, още преподава на малките ***(8-12 клас), които освен да се друсат и да пият, за друго не мислят. И още по-якото е, че на родителите им не им пука какво правят децата им. Казват "Вие там научете го на нещо". Как, като той е неадекватен или спи?!? А като го изхвърлят от час, родителите почват да звънят да се молят пак да го върнат.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А може ли на 42?