След 4 часа на Тристранката - без яснота за пенсионирането

МС ще обсъжда предложенията следващата седмица
34
След 4 часа на Тристранката - без яснота за пенсионирането
Снимка: БТА

Въпросът как ще се пенсионираме остава отворен през следващата седмица до заседанието на Министерския съвет, когато предложенията за пенсионна реформа ще се обсъждат от кабинета.

След четиричасово заседание на Тристранния съвет днес правителство, работодатели и синдикати си благодариха взаимно за усилията, но всеки остана на позицията си. Премиерът Бойко Борисов също дойде на заседанието, като обяви, че плавното увеличаване на възрастта за пенсиониране не подлежи на обсъждане.

Още по темата

"Там, където може нещо да се доусъвършенства преди заседанието на МС, ще бъде направено“, обеща вицепремиерът Ивайло Калфин.

Като цяло социалните партньори се съгласиха, че е необходима промяна на сегашната система, защото не е добра и стабилна. В следващите месеци ще продължи работата по промени при отпускането на инвалидни пенсии и за изработването на обективни критерии при определяне на минимална работна заплата и минимален осигурителен доход.

Калфин обобщи острите несъгласия, които бяха изразени днес – за повишаване на осигуровките от страна на бизнеса, и от страна на синдикатите за увеличаване на възрастта за пенсиониране особено на категорийните работници. По тази тема пък работодателите смятат, че темпът на нарастване, който се предлага, е доста бавен.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът държи на справедливостта и затова иска съпоставимост на условията, при които се пенсионират работещите в сектора за сигурност, в индустриалната сфера, в сферата на културата. „Всичко това трябва да води усещането, че няма тарикати“, изтъкна той. Димитров допълни, че ако управляващите не отчетат „най-тежките“ притеснения по отношения на пенсионната възраст, след 20 май заедно с „Подкрепа“ ще организират действия, за да защитят работещите в най-тежките сфери.

Божидар Данев от БСК уточни, че се предвижда до края на годината да се реши ключовият въпрос за инвалидните пенсии. 1.3 млрд. лева всяка година, над 500 хил. инвалидизирани, което е далеч над средните норми на ЕС, проблем, по който не сме намерили решение, изтъкна той.

По темата за еднодневните трудови договори също нямаше съгласие. Димитър Манолов заяви, че от КТ"Подкрепа“ смятат, че те ще създадат повече проблеми, отколкото ще решат. По-рано по време на заседанието за възможни проблеми намекнаха и работодателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Производство трябва да има!Толкова ли не го проумяха!Заводи,земеделие,стимулиране на средния и малкия бизнес,стажове и шанс за завършилите образование!Работни места,а не робски вериги,защото работодателите днес са робовладелци!Все мързиливи сме били!Да ги питам тези , които го повтарят това, каква мотивация ще имат за работа, като работиш и за нищо не стигат!Да не говорим , че те правят на луд, няма почивни дни и накрая пак мизерия!Не ги е срам!Души нямат, съвест нямат!
18
0
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Няма как да има яснота. Продължителността на живот намалява, сребърния фонд го ограбиха при предното управление Борисов,Дянков и компания, безработицата расте, не се внасят осигуровки. Целта е ясна- българите да не получават пенсии, защото няма от къде да се плащат
17
0
 
0
 
! Отговори
1878 преди 8 години
referendum za majoritarni bg izbor. bg central admin e goliam karlej.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
oo чудо на чудесата...НАМЕРЕТЕ РАБОТА НА ХОРАТА !!!Населението остана без поминък и препитание!...Влейте пари в икономиката, задействайте някакъв международен проект, стартирайте ударно против младежката безработица.Изпискаме квалифицирани кадри, заради алчни политици и собственици... АМАН...
15
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А като искаш европейски заплати работиш ли по европейски?Аман от търтей на хранилка от Позитано 20!
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Профсъюзите се селяндурски ***.Мачка, Бойко!
13
6
 
5
 
! Отговори
NORM преди 8 години
Маргарег Тачър отсвири навремето профсъюзите и направи от относително изостаналата Англия богата супертехнологична страна,последвайте примера и.
12
2
 
2
 
! Отговори
европеец преди 8 години
Ще бачкаш ми, ако искаш аз да ти бачкам?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 15Ами направи си една просто сметка! Били са по-умни,по-образовани,по-кадърни и по-пестеливи от тебе,за това имат някой лев в повече!
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам референдум дали ние работещите трябва да хрантутим "бедни" пенсионери, които дават по 20 - 30 000 лв всеки ден на разни измамници.Откъде тези имат такива пари спестени?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6човек,може и важни неща да си написал,но като нямаш запетайки и точки,твоята мисъл заминава на вятъра и се получава една мешавица от думи. как-то и горната тристранка е една мешавица от ***. тук е невъзможно такива твари и *** от управление да бъдат завинаги изметини от управлението и ако може и от държавата или поне да бъдат наказани.
8
3
 
12
 
! Отговори
морски преди 8 години
Оставка на всички от ГЕРБ И РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК!Крадци!
7
2
 
13
 
! Отговори
Путев преди 8 години
Калфин е вреден за България!
6
3
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Отивай тогава да протестираш. Нали уж победихте Олигархията и отворихте врата за светлото бъдеще с Борисов и Психодясното. Защо тогава такива песимистични тонове!?
5
1
 
11
 
! Отговори
Пенсионирането ... преди 8 години
... на някой си е последното, което интересува Борисов, неолибералите, либертарианците и адвокатите от РБ. Още по-малко па тарикатите от ПФ. И без това при масова безработица хората са перманетно "пенсионирани". Важното е да им бачкат за без пари и без права.
4
2
 
13
 
! Отговори
Разбира се! В ... преди 8 години
... това "правителство" цари тотален хаос. Орел, Рак и Щука.
3
3
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Да се приеме ...нов закон.От Боко...нататътк,всички премиери и държавни чиновници,да стоят на поста,докато не могат сами да си сменят...памперсите.Освен това всяка година на поста,след 70,да се броят за...пет;последното да не важи за...дупетатите,защото те ще работят само на ползу...роду,до 100 години..
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма за къде да бързат - техните заплати вървят, социални, осигуровки и най високите пенции- другото е за наивници
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се защо не се заемат с най-важното: Да накарат,принудят или задължат работодателите да осигуряват работещите на реално получаваните доходи,а не на минимална заплата,като остатъка дават "под масата"? Ако не го знаят това нещо,значи и за говедари не стават,ако го знаят и не желаят да го направят,значи подобни типове не ни трябват нито за министри,нито за нищо!