Родилките у нас - без права и без гаранции

Друг основен проблем е проследяването на бременността
22 май 2015 09:09,
50
Родилките у нас - без права и без гаранции
Снимка: архив, Reuters

Правата на жените при бременност и раждане не са гарантирани и не се спазват. Това заяви пред "Фокус" Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

"Няма регистър на бременните, няма гаранции за проследяването на бременността. Увеличава се броят на ражданията секцио, а жените не са информирани за рисковете и възможните усложнения", категоричен е Таушанов.

"Основният проблем на жените е проследяването на бременността и този проблем не е решен, независимо от правото на някои изследвания. Много често това, което се появява като усложнения или лекарски грешки, независимо дали е свързано със смърт на детето или на майката, е именно заради липсата на проследяване. Друг проблем е изследването на генетични заболявания в пълен обем. Раждат се много деца с генетични заболявания. Когато настъпи времето за раждане жената трябва да бъде информирана за всички възможни рискове", коментира Пламен Таушанов.

По думите му, жените срещат много проблеми и в самата болница, а здравната грижа за детето и майката след раждането също не е достатъчна. Той уточни, че ражданията секцио у нас са много повече от тези в Европа.

Необходимо е да се създаде регистър на забременяването и да се следят до 1 година след раждането, каза Таушанов. Според него няма реална здравна политика за детското здравеопазване, за бременността и ражданията у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
3
 
! Отговори
do Древно римския га преди 8 години
Съвсем не е така!Не допустимо е родилката да преценява кое е най- правилното за нея.Има си ясни правила наречени показания ,които регламентират поведението на екипа лекар-пациент!Твърде много се тръби за безправни пациенти и в същото време не се отчита същественото - Пациентите решават ,но после негативите са на гърба на съгласилия се лекар.С тази порочна практика трябва да се прекрати!!
46
0
 
2
 
! Отговори
75 преди 8 години
До А гарантирани ли саВсички непълнолетни и пенсионери-българи,*,евреи,масони,рептили,занзибарци са осигурени по принцип.Тук няма неравнопоставеност. Тя е при хората 18-60 г. Ако си българин трябва да плащаш осигуровки, ако си *-може и да не плащаш,но докторите са длъжни да го лекуват. Т.е ти плащаш за лечението му.
45
0
 
1
 
! Отговори
75 преди 8 години
До Древноримски гадател Да. Починаха две жени за пет дни.Бог да ги прости.За тези 5 дни,около 500 жени са родили и са си живи и здрави.Но никой не пише "днес 100 жени родиха,без проблеми" И нормално. Сензацията продава,а журналистите са хора като всички нас-работят за пари.
44
1
 
1
 
! Отговори
А гарантирани ли са преди 8 години
и спазват ли се правата на данъкоплатците, върху чийто гръб ежедневно се покатерва по някоя и друга малолетна ромка, сияеща от щастие, че вече е булка и скоро ще започне да получава суха пара под формата на майчински и детски надбавки и най-различни други помощи, които се полагат на ромката, ако тя вече е станала майка, но е безработна и няма официално сключен граждански брак?!Сега в един глас ще завият всякакви НПО, настояващи за всевъзможни грижи за бременните малки к/ви.А ние ще плащаме!
43
2
 
2
 
! Отговори
Древноримски гадател преди 8 години
Две жени умрели със секцио за една година това се казва, а не се казва колко са умрели от естествено раждане. Защото и такива има и са повече. Всяка жена трябва да си решава за нея а не разни философи да дават акъл кое било природосъобразно и кое православно...
42
0
 
3
 
! Отговори
в интерес на истинат преди 8 години
Двата трагични инцидента трябва щателно да се обследват от компетентни и не предубедени независими едно от друга комисии и да се установи вероятната причина с оглед да се избегнат бъдещи инциденти.И двете болници са елитни - така че некомпетентност е изключена.Остава да се съпоставят двата случай във всички детайли като се започне и от упойките на двете,доставчици -всичко!
41
0
 
3
 
! Отговори
абсолютана истина преди 8 години
75 да - всичко става по искане или със съгласието на родилката. Познавам един единствен съпруг ,кой то еднолично се самообвини за починалото си бебе при *** със секцио и каза "че информирано се е съгласил за предсрочно ***"И не обвини никого!Това е великото изключение и спечели моето уважение завинати!
40
1
 
5
 
! Отговори
75 преди 8 години
До Аза Ти си изключение, потвърждаващо правилото. До 39.Именно! Всичко става по желание на пациентите.Просто гинеколозите се възползват от мисленето на ССКБ/ Средно-статистическата кифла в БГ/.Аз съм ставал неволен слушател и то два пъти на следния разговор."като дойде време за раждане,ще си платя за да е всичко наред" Казано от млади момичета,които не бяха бременни. Истината е,че в повечето случаи и плащането и секциото е по настояване на родилката.
39
1
 
6
 
! Отговори
до 40 преди 8 години
И при кърменето има неспособност да се справи кърмачката със страха да не би бебето й да е гладуващо-Това е проблем ! Един от големите проблеми в здравеопазваното - Страх да не би нещо да стане!!!
38
2
 
6
 
! Отговори
Аза преди 8 години
до 39да секциото е на почит за жалост в България,но аз ще кажа,започнах да раждам естествено и завърших със секцио.А тук в частните клиники,лекарите настояват за секцио защото то е 30 минути,а едно естествено раждане е няколко часа.И нашите уважаеми гинеколози,ни гледат като портмонета и банкови сметки,колкото повече толкова повече.мечо Пух.Аз визирах това ,че някой не желаят да кърмят и че ставали широки,а не секциото.
37
0
 
8
 
! Отговори
до 38 преди 8 години
Подкрепям мнението на 36. Плановите раждания със секцио нарастват лавинообразно и то с безусловното съгласие на самите бременни.Съществува неоправдан страх от физиологично раждане.Според мен най- правилно е да се придържаме към природните закони и при медицински обосновано състояние да се преминава към хирургична интервенция и то едва когато има начало на родова дейност.Повечето раждания със секцио се правят съобразено с гестационна възраст ,но без ад се изчаква начало на родова дейност
36
1
 
5
 
! Отговори
Аза преди 8 години
до 36 извинявай сина си го кърмих до 1г и 2месеца.Циците дали са ми овиснали мъжа ще каже.А относно другото,ами съвсем нормално при раждане мускулатурата да се отпусне.Но един мъж който цени любимата и майката на детето си,няма да го направи дори на въпрос.Съпруга дори казва,че след раждането на сина ни съм още по красива.Та това което каза е малко поне за мен като жена нелогично.
35
1
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Нищо не става без съучастието на пациента!!! Отчитайте тази съществена особеност!!Може да се изисква от лекаря само, ако сте изпълнили всички негови препоръки. това тичане за "Второ мнение " най- често под индиго!!! само нарушава лечебно-диагностичния алгоритъм!!!Цялата тежест стоварена само върху съсловието влече тежки последствия за всички ни, защото и лекарите са и пациенти
34
6
 
10
 
! Отговори
75 преди 8 години
Всъщност е точно обратното.Никъде родилките нямат толкова права,колкото тук.В Европа секцио се прави само по медицински показания.Не може без причина да кажеш: Искам със секцио.България е на първо място в Европа по раждане със секцио.Грубата истина е:раждат така за да останат тясни.Иначе спонсора ще ги смени с по млада и неразширена и тогава няма кафенца и фитнес по цял ден,а ще трябва да се работи,което не е лесна работа.По същата причина и не кърмят-да не им виснат циците.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бременните много добре се проследяват от женските консултации но гаранции няма дори да живее при лекаря който следи бременността ,едно бутане едно падане вдигане на непремерено тежко една инфекция може да влошат нещата и лекарите не са виновни за това нитоакушерките но ако все пак на някой са му виновни да ходи при баба си на село и да не търси лекар
32
0
 
9
 
! Отговори
Майка преди 8 години
Дъщеря ми беше убеждавана от лекаря си да роди с операция, само защото така се е родило първото й дете. От тогава , обаче, бяха минали 6 години и реално нямаше медицински показания за такава препоръка. Май на лекарите им е по-лесно - всичко минава по-бързо за тях . Иначе, дъщеря ми роди извън България нормално, всичко мина спокойно в много позитивна обстановка и се възстанови много бързо.
31
0
 
4
 
! Отговори
до SS от Пенсионера преди 8 години
И този дискусия би могла да е полезна ,ако проумеете ,че поне наполовина трябва да сте критични и към поведението на пациентите .Ето ти самия сега ме засипа с куп дребнави обиди .Мислиш ли ,че е правилно? SS!!!
30
0
 
3
 
! Отговори
Of SS преди 8 години
Прав си ,друже за правописините грешки - шпацията пропускам неволно ,защото съм концентриран върху смисъла на дискусията.Сравнението ми не е безпочвено. Правя аналогия със стандартния риск ,който всеки човек поема ежедневно . Опитвах се на ваше ниво да обясня...Прав си ,че при лекарите нещата са несравнимо по- отговорни и тежки ,Но работата на лекаря е изцяло зависима от добросъвестността на пациента , близките му и аптеките.
29
2
 
8
 
! Отговори
ZV преди 8 години
Лошото е, че няма изгледи да се оправи този проблем. Голям процент от лекарите, гледат на бъдещите родители и родилките като "продукт" от който ще вземат пари. Казват "няма проблем", "всичко е наред", но всъщност плащаш, тръгваш си и после почват мъките. За повечето лекари е по-лесно да изродят чрез секцио /и аз се опарих от това/. Много са проблемите преди и след забременяване. Няма никакви отговорности и ценности. Парите диктуват какво отношение да си избереш...за съжаение....
28
3
 
10
 
! Отговори
до 13 от лекар- пенс преди 8 години
Да , нямам божественото право да спра болестите и да осигуря безсмъртие!но съм доволен ,че вече съм пенсионер,защото моите болни идваха за преглед и изпълняваха препоръките ми и се чувствах удовлетворен.сега искрено съчувствам на колегите си - безоснователон изикване на талони и конселвиране на мнения и никой не изпълнява назначение.Интернет консултации !!! Хаос!!!