Посланик прозря: Коренът на проблема с ромите – бедността!

Швейцария ни дава пари за здраве и образование на деца от гетата
169
Посланик прозря: Коренът на проблема с ромите – бедността!
Снимка: Булфото, архив

Инвестиция в ранното детско образование и интегрирани програми, фокусирани върху жените и децата ще бъдат в основата на проект за социално включване на роми и други уязвими групи, който ще се изпълнява в три общини в България.

Вицепремиерът Ивайло Калфин и швейцарският посланик Денис Кнобел подписаха днес споразумения с общините Бургас, Русе и Сливен по "Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи".

Още по темата

Швейцарската страна финансира 85 на сто от общата стойност на бюджета на програмата (8 088 500 швейцарски франка), а българската - 15 на сто.

Според Давид Кнобел ромското малцинство страда от няколко основни форми на социално изключване - недобро образование, липса на заетост, лоши здравни услуги и невъзможност на жените да са обществено ангажирани.
Швейцарският посланик смята, че коренът на проблема е бедността, а най-уязвимите групи са децата и жените.

Калфин посочи, цитиран от БТА, че решението на проблемите със социалното включване на уязвимите групи преминава само през интегриран подход - по-добри жилищни условия, достъп до добро образование, здравни услуги и заетост.

До края на следващия месец ще бъде направен анализ на досегашната работа и политики по включване на ромите, съобщи той.

По думите му този анализ ще послужи за изработване на краткосрочни и дългосрочни мерки за периода 2015 - 2020 година.

По подписаните днес споразумения се очаква да има повече места за деца от ромската общност в предучилищното и началното училище в община Бургас, както и в по-малките общини Средец и Малко Търново.

В бургаския квартал "Победа" досега не е имало детска градина и по проекта ще бъде изграден комплекс с ясла и здравни услуги за децата и техните родители.

Ще бъдат обучени и здравни медиатори. А за общините Средец и Малко Търново се очаква да има допълнителни места за предучилищно и начално образование.

В Сливен, в квартал "Надежда", също ще бъде изградена нова детска градина и ясла за около 150 деца, като към детската градина ще се предлагат социални и здравни услуги, съобщи кметът Кольо Милев.

В Русе пък ще бъдат открити нови яслени групи, здравни кабинети, педагогически услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
16
 
! Отговори
Доко преди 8 години
Те добре искат да строят, но да минат след година, да видят ще познаят ли за какво са си дали парите, за.... или за клоаки..
66
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 8 години
браво и до там се стигна да ни знаят проблема е както в малките населени градове не само с роми но ибг има я вижте в ловеч къде са младите хора ми сигорно са видимо недоволни та ги няма та какли да ги има като работа няма или работим кои каде свари ако се смята това за работа та мислете как да оправете това а не да слободеите
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чак послалиците Почнаха да Прозряваттц тц тцццц Чак до там ли я Докара Нашто Мило Българско ПравителствоЯзък за Сичката РеформаЯзък за Матряла
64
0
 
13
 
! Отговори
реалист преди 8 години
На калпава ракета космоса й пречи!За какво харчим пари за образование не става ясно.
63
0
 
31
 
! Отговори
Развеселен преди 8 години
Раждаемостта е проблема!Скоро няма за можем да се разминем от тях. Размножават се в геометрична прогресия!
62
0
 
32
 
! Отговори
художника преди 8 години
Само не разбрах, като построите детски градини и училища за образование на Ромите, кой ще влезе там да ги учи? Българин едва ли ще влезе в гетото, Ромите са 99% неграмотни. Тоя проект ще се срине преди да е започнал. Важното е едни пари да се усвоят-"изперат".
61
0
 
3
 
! Отговори
paket преди 8 години
parite i poluchatelite obratno pri podatelite - da si razvivat visokoplaninskia turizam s radost - podarak ot sarce ot bg narod. :)
60
0
 
27
 
! Отговори
Божил преди 8 години
Най-важното не е прозрял посланикът- че бедността на ромите идва от нежеланието им да раждат по едно дете,както правим ние! Така те сами се заглабят в задънена улица,пък после все другите им били виновни! Ха-а тояга де!!!
59
15
 
7
 
! Отговори
Бужо преди 8 години
Дали ще ме краде ром или русофил - вече ми евсе едно.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И политическия чадър!!
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 71: "На България е отредена ролята на гето и утайник" ....Ти от гетото ли си или от утайника ?
56
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То пък нали атакистите сте много образовани. Като гледам един долу е написал кърлеШ, вместо кърлеЖ. И не е само той де. Тотална неграмотност. Не знаете дори кога се пише двойно ИИ и кога ИЙ. Пълни смешници сте. Сигурно и ромите не са толкова прости, колкото сте вие.
55
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Швейцария не да дава пари, а да вземе всички роми и да се пробва да ги интегрира при себе си! Ние в България не го умеем това с интегрирането! Нека първо да покажат как става това, тогава да дават акъл и пари! Лицемери с лицемери!
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На ром и на партиец не вярвай! Парите партийците ще ги окрадат на едро а ромите ще живеят от кражби на дребно но системно. Ще пребиват старците ни по селата ще изнасилват самотни баби. Страна в която богатството се счита за престъпление говори за слабо управление- Това го е казал Конфуций, не аз.
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще се образова контингента от сектор "Юруш", че да достигне нивото на *** които ползват най-малко два езика ?
52
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютни глупости. Коренът на проблема е, че ги мързи да учат и да се трудят. За сметка на това са развили умения да лъжат, да крадат, да убиват и.т.н и то с протекцията на политиците. Но швейцарецът говори от неговата си камбанария. Когато ромите напъплят Швейцария ще обърне плочата.
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ам гусин посланик, вземете си ги всичките в Швейцария и се опитайте да ги интегрирате. Ние ще почерпим челен опит ... ако успеете.
50
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не е учил ще работи в чистотата и 100 лв са му много! Така е по цял свят-парите според интелекта! Капитализъм!
49
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както виждам тук са се събрали безмозъчните олигоси на Белокоското.Искам да ви попитам - ромите ли извършиха разбойническата приватизация, ромите ли ви фалираха промишлеността и унищожиха селското стопанство, ромите ли продадоха Кремиковци, Нефтохим, Химко, Агрокомплект и още други печеливши български педприятия.Ромите ли фалираха КТБ. Май не бяха ромите, а чисти български мошеници.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А швейцария и нидерландия защо избиха техните роми през 18-ти век? Защо?!