Посланик прозря: Коренът на проблема с ромите – бедността!

Швейцария ни дава пари за здраве и образование на деца от гетата
169
Посланик прозря: Коренът на проблема с ромите – бедността!
Снимка: Булфото, архив

Инвестиция в ранното детско образование и интегрирани програми, фокусирани върху жените и децата ще бъдат в основата на проект за социално включване на роми и други уязвими групи, който ще се изпълнява в три общини в България.

Вицепремиерът Ивайло Калфин и швейцарският посланик Денис Кнобел подписаха днес споразумения с общините Бургас, Русе и Сливен по "Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи".

Още по темата

Швейцарската страна финансира 85 на сто от общата стойност на бюджета на програмата (8 088 500 швейцарски франка), а българската - 15 на сто.

Според Давид Кнобел ромското малцинство страда от няколко основни форми на социално изключване - недобро образование, липса на заетост, лоши здравни услуги и невъзможност на жените да са обществено ангажирани.
Швейцарският посланик смята, че коренът на проблема е бедността, а най-уязвимите групи са децата и жените.

Калфин посочи, цитиран от БТА, че решението на проблемите със социалното включване на уязвимите групи преминава само през интегриран подход - по-добри жилищни условия, достъп до добро образование, здравни услуги и заетост.

До края на следващия месец ще бъде направен анализ на досегашната работа и политики по включване на ромите, съобщи той.

По думите му този анализ ще послужи за изработване на краткосрочни и дългосрочни мерки за периода 2015 - 2020 година.

По подписаните днес споразумения се очаква да има повече места за деца от ромската общност в предучилищното и началното училище в община Бургас, както и в по-малките общини Средец и Малко Търново.

В бургаския квартал "Победа" досега не е имало детска градина и по проекта ще бъде изграден комплекс с ясла и здравни услуги за децата и техните родители.

Ще бъдат обучени и здравни медиатори. А за общините Средец и Малко Търново се очаква да има допълнителни места за предучилищно и начално образование.

В Сливен, в квартал "Надежда", също ще бъде изградена нова детска градина и ясла за около 150 деца, като към детската градина ще се предлагат социални и здравни услуги, съобщи кметът Кольо Милев.

В Русе пък ще бъдат открити нови яслени групи, здравни кабинети, педагогически услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе и ромите крадат ток, ама по-големи крадци от българите не съм виждал. Много са изобретателни - слагат магнити по електромерите, режат отзад корпусите и затопоряват диска, абе въобще техническа нация от мошеници.И не спират да се оплакват. Петък и събота по пътя за Гърция не можеш да се разминеж от тежки лъскави джипове, а иначе били бедни.Нация от мошеници, крадци, лъжци и мрънкачи най-важното.
46
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо сте наслагали само минуси на #47. Да не би всички да сте ***, които не са стъпвали в София. Ами истината е точно такава - в почистващите фирми ТИТАН и ВОЛФ работят само роми. Аз поне досега не съм видял българин да мие с маркуч улиците или да мете около спирките. И го правят за 180лв. Бригадирките им взимата 200лв.Кой българин би работил за такива пари, признайте си. Иначе да слагаш минуси на истината е най-лесно, още повече като си един *** анонимник в жлъчен форум.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интегрираха ги фабриките и ТКЗС-тоАма...нали сте умници и демократи.
44
2
 
21
 
! Отговори
sostin преди 8 години
Проблема на ромите е ,че държавата ги научи да не учат, да не работят, да раждат деца още докъто са деца, да не си плащат сметките, да искат държавата да плаща за всичко това , да живеят от помощи , да крадът и убиват за кокошки и пенсии и никой да не може да гипипне ,защото държавата ги научи да казват че имат права и че са дискриминирани.Държавата ги научи на това ,за да си има един огромен контрулируем вот когато и трабва. Това е простата истина, всичко друго са простотии.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема им е културата и традициите.Посланнила вика липсата на образование. То си е достъпно за вдички, те просто нямат интерес. Майка ми е учителка и има 2-3 *** в класа.Редовно не искат да ходят , бягат, крещят на учителите да не ги занимават с уроци и задачи. Карат учителите да ходят да ги забират от дома им, а реално трябва да са изключени. Работа и пари за тях ще има когато се образоват. Аз ако съм шеф няма да взема неграмотнил на работа, къвто и цвят накожата да има. Лечен им е безпл
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още,още има давайте,увеличете им помощите,сациалните,дайте им още жилища...а моята баба ще продължава да живее с 200 лв. пенсия
41
1
 
7
 
! Отговори
sashkodg преди 8 години
Да му дадат орден Стара планина на тоя посланик за заслуги в изследователската дейност.
40
1
 
18
 
! Отговори
11111 преди 8 години
Не е проблем беднотията на ромите а техния манталитет или както сега е модерно да се казва "особенности на етноса"
39
1
 
10
 
! Отговори
... преди 8 години
предлагам с тия пари да се напражи така: Да се открие фирма която да наема роми да бачкат в селското стопанство! Ако не си направи нормата за деня и така няколко дни в месеца то го изритват от фирмата! Басирам се, че в целото факултето и други нема да се намерят хора дето да се задържат повече от месец в тая фирма! Не за друго ми по-лесно им е да НЕ БАЧКАТ и да си БЕРЪТ (разбираи крадът), това което им требе!
38
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че са ромите да работят в чистотата и другите мръсни производства, защото както знаем българинът е мързелив и ако не бяха братята роми щяхме да потънем в ***. Не че София и сега не е ***, но поне от време на време си чисти. Полагат се някаккви усилия така да се каже. А я чистят именно ромите. Те са и които работят в озеленяването и в другите нископлатени сфери. Съгласете се, че няма българин, който би работил за 180 лв, нали.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво убразование бе? Как може да убразоваш кърлеш?
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе Калфин добре говореше в началото на мандата си за "тридетен модел", Москов и той добре тръгна с идеята линейките да не ходят до гетата, пък нещо и двамата заглъхнаха, натиснаха ли ги отвисоко и отвън някъде, какво стана... Гледам сега обсъждат и мерки за 2015-2020 г., като че ни беше малко Десетилетието на ромското включване! Какви са тия грижи, тия чудесии...Закопахте държавата, ей!
35
3
 
12
 
! Отговори
111 преди 8 години
А за българчетата пари за образование и лечение?!!
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След ВСВ друга богата държава Швеция си мислела същото и се заема да докаже на света, че ще интегрира ромите. След 10-тина година експериментът тихо мълком завършва неуспешно.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основния проблем е липса на образование. Не бедност
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не ги вземат в Швейцария тогава? Няма бедност, няма проблем!
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък мисля, че е манталитета. Той е по-силен от всичко.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам опит в помощите само че от вън. През 1997 от Израел направихме дарение на домове за сираци в Пазарджишко. Само 2 месеца след дарението нямаше и помен от одеалата, играчките, дрехите които дарихме . На въпроса къде са нещата които дарихме за децата директорката спокойно обясни че на децата от цял свят им давали а заплатите на персонала били ниски. Парите за ремонта на дома и те бяха окрадени т,е, отчетоха супер скъпо боядисване и това е.Манталитета на българина е грозен хора без съвест
29
1
 
8
 
! Отговори
медитиращ преди 8 години
Оммм...ом...оммРоммм...ромм...ромм
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфин, що не разходиш посранника до Игнатиево да разгледа ромските палати, после до Костинброд и Левски, да обиколи и да види "бедност"? Или до "Пени" просто, който е на входа на Факултета да види как ромите пазаруват и претъпкват количките, а българските старци вземат 2 кисели млека, малко лук и картофи и бегат...