Посланик прозря: Коренът на проблема с ромите – бедността!

Швейцария ни дава пари за здраве и образование на деца от гетата
169
Посланик прозря: Коренът на проблема с ромите – бедността!
Снимка: Булфото, архив

Инвестиция в ранното детско образование и интегрирани програми, фокусирани върху жените и децата ще бъдат в основата на проект за социално включване на роми и други уязвими групи, който ще се изпълнява в три общини в България.

Вицепремиерът Ивайло Калфин и швейцарският посланик Денис Кнобел подписаха днес споразумения с общините Бургас, Русе и Сливен по "Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи".

Още по темата

Швейцарската страна финансира 85 на сто от общата стойност на бюджета на програмата (8 088 500 швейцарски франка), а българската - 15 на сто.

Според Давид Кнобел ромското малцинство страда от няколко основни форми на социално изключване - недобро образование, липса на заетост, лоши здравни услуги и невъзможност на жените да са обществено ангажирани.
Швейцарският посланик смята, че коренът на проблема е бедността, а най-уязвимите групи са децата и жените.

Калфин посочи, цитиран от БТА, че решението на проблемите със социалното включване на уязвимите групи преминава само през интегриран подход - по-добри жилищни условия, достъп до добро образование, здравни услуги и заетост.

До края на следващия месец ще бъде направен анализ на досегашната работа и политики по включване на ромите, съобщи той.

По думите му този анализ ще послужи за изработване на краткосрочни и дългосрочни мерки за периода 2015 - 2020 година.

По подписаните днес споразумения се очаква да има повече места за деца от ромската общност в предучилищното и началното училище в община Бургас, както и в по-малките общини Средец и Малко Търново.

В бургаския квартал "Победа" досега не е имало детска градина и по проекта ще бъде изграден комплекс с ясла и здравни услуги за децата и техните родители.

Ще бъдат обучени и здравни медиатори. А за общините Средец и Малко Търново се очаква да има допълнителни места за предучилищно и начално образование.

В Сливен, в квартал "Надежда", също ще бъде изградена нова детска градина и ясла за около 150 деца, като към детската градина ще се предлагат социални и здравни услуги, съобщи кметът Кольо Милев.

В Русе пък ще бъдат открити нови яслени групи, здравни кабинети, педагогически услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
18
 
! Отговори
7 преди 8 години
С тия пари да им купим билети освен
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на ромите. Добре че са бедни, иначе ако бяха богати - щяха да са мързеливи !
25
1
 
21
 
! Отговори
Ахааа !! преди 8 години
Швейцария ни дава пари да си ги държим у дома. Господа управници, пари иде за интеграции юруш на кражбата !! Тези пари ци*аните ще ги видят през крив макарон .
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз им предлагам всичките да отидат при тях и така ще се реши най-добре проблема.
23
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Расистки коментари да искаш ... А аз искам да разкажа края на една история. Защо винаги идвате на престрелка с ножове?!
22
3
 
8
 
! Отговори
KOKO преди 8 години
До АнонименДругарю Анонимен, парите няма да изчезнат в джобовете на лидерите им. Парите ще изчезнат в общинската власт. Те са ползвател на средствата. Информирай се и така коментирай. А за местната власт сме си ги избрали ние, така че парите ще ичазнат в джобовете на нашите лидери.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина като не работи няма да яде и му искат здравни осигуровки а не взема помощи защото има законна панелка и бричка!
20
1
 
37
 
! Отговори
user преди 8 години
Проблемът е в това, че те искат да живеят като животни. Няма как да спреш гората да се разлиства. Това е истината.
19
1
 
22
 
! Отговори
L. преди 8 години
А кой ще ни даде пари за здраве и образование на останалите деца?Имам дълбокото чувство, че тези парички ще потънат в някой свързан с ДПС фонд или просто ще бъдат изпити от някой 13 годишен татко.
18
2
 
28
 
! Отговори
Mimoza преди 8 години
Аааа НЕ! Айде стига вече!!! По-добре тия пари да се дадат като компенсация на БГ пенсионерите, или на учителите, или на многодетните БЪЛГАРСКИ семейства, или на родителите на осиновени деца, или на хронично болните деца. Само НЕ и отново за "интеграция". ДОСТАТЪЧНО!!!
17
7
 
6
 
! Отговори
ZVQR преди 8 години
TAZ DYRJAVA E SOBSTVENOST NA ROMITE VECHE...AIDEE BULGARI KYRJAVI IZ4EZVAITE DOKAT NE SME VI NAPRAILI NA KAIMA I SAPUN!!! SMERT ZA BULGARITE! SMERT!!!
16
2
 
26
 
! Отговори
KOKO преди 8 години
Нищичко от тези пари няма да стигне до ромите! Разберете гоооо... Нещата са направени така, че едни фирми ще спечелят едни поръчки, едни експерти ще направят поучвания за източника на топлата вода и накрая ще се тиражира в пространството, че са направени много неща за ромите. Айде бе холан! Как българина ще позволи на рома да се облаже, след като има келепир в тази работа.
15
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак нищо не е разбрал! Бедността е само следствие. Основната причина е мързелът! Невероятният мързел и нежелание да правиш каквото и да е, да се учиш, да се развиваш, да работиш... С това преборят ли се проблемът е решен! Защото когато почнат масово да учат (ама не само формално да се водят ученици), да работят и да се развиват ще намалее и безработицата и бедността и престъпността. Обаче това с помощи няма да стане, напротив! Помощите са готови пари и само ги карат да лежат и да чакат наготово.
14
0
 
44
 
! Отговори
Х преди 8 години
Г-н посланик,вместо да пращате пари в България и някой да ги отклони за друго,по добре си ги вземете при вас в Швейцария.Ще направите много голямо добро на нашите мили роми!
13
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А корените на ромската бедност са мързела да се образоват, мързела да работят, мързела да спазват законите. Сами се откзават след 3-ти клас, а после реват, че били бедни.
12
0
 
38
 
! Отговори
gtf преди 8 години
На посланика мога да кажа, че в България образованието е безплатно со 12-ти клас т.е. за него няма извинение "бедност". Другият описан проблем - липса на заетост е по-скоро липса на дейност обвързана с плащане на данъци и осигуровки, иначе ци-те са си заети по цял ден и си докарват не лоши приходи - не рядко надминаващи дохода на средно работещо семейство.
11
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе стига с тез привирегии вече бе!РОМИ ТА РОМИ!А българския роб ще бачка до гроб!еа си ромцската държава!?
10
0
 
32
 
! Отговори
Е преди 8 години
До Българинте отдавна са го превърнали в бизнес.
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре да си ходят към Швейцария.Така да се каже -водата от изворът е най-сладка.
8
0
 
27
 
! Отговори
Аха преди 8 години
Да проблем са създават бедност за работещите ни сънародници !