Кризата в Гърция няма да повлияе на банковия ни сектор

Подготвени сме за нея, увери Митов
102
Кризата в Гърция няма да повлияе на банковия ни сектор
Даниел Митов. Снимка: архив, БТА

Проблемите на Гърция са от няколко години и страната ни е успяла да се подготви за тази криза. В това увери външният министър Даниел Митов пред БНТ.

Той посочи, че правителството е предприело всички необходими мерки, така че да гарантира влоговете в гръцки банки, намиращи се в България.

Още по темата
“Там се работи с много сериозна ликвидност и банките бяха задължени да поддържат тази ликвидност и да я предоставят в Централната банка. Така че практически ние трябва да кажем на нашите си граждани, че една дори и много тежка криза, която не пожелаваме на Гърция, няма да повлияе на нашия банков сектор, който е стабилен и са взети всички необходими мерки, така че да бъде гарантирана неговата стабилност”, категоричен беше Митов.

Той обясни, че ако има допълнителни обстоятелства, които да налагат още по-сериозни предвиждания на личните планове на българите, които имат намерение да летуват в Гърция, МВнР ще предупреди своевременно.

По думите му вчерашните предупреждения българските туристи да имат пари в брой и за повишено търсене на горива са били превантивни, но се базират на реални обстоятелства.

"За нас Гърция е безкрайно важна като съсед и и като приятел. Ние се стремим да поддържаме приятелски отношения и така трябва да бъде. Никой не се радва от сложната обстановка покрай дълговата криза там и всички се надяваме, че в крайна сметка разумно решение ще се намери", каза още Митов.

По думите му, ако най-неблагоприятните сценарии се реализират, едно известно време Еврозоната ще има период на нестабилност и доверието вътре в нея ще бъде разклатено.

Но така или иначе държавите, които са членки на Еврозоната са достатъчно икономически мощни и стабилни, за да могат да върнат това доверие бързо, коментира външният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шитов се прави на голям банков експерт, ама ако го питате какви са тези "мерки", които сме взели, ще си глътне граматиката и ще гледа като ***.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре.....
33
0
 
9
 
! Отговори
KoMyHuKaTuBeH преди 8 години
И кризата в Microsoft няма да повлияе на лан мрежата в квартала
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 Аз съм на 3% годишна лихва в гръцка банка.Какви са тия 0.75% от теб ти се чудя? Да не говориш за лихвата за 3 месеца?
31
0
 
12
 
! Отговори
mrawka преди 8 години
МИТОВ,ТОВА ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ТИ НАПИСАХА?ИЗПЪЛНИЛ СИ НАРЕЖДАНЕТО НА НАЧАЛНИЦИТЕ СИ ОТ С.А.Щ. ,НО МИСЛЕЩИТЕ БЪЛГАРИ ОТДАВНА СА РАЗБРАЛИ НА КОГО СЛУЖИШ.
30
0
 
14
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
За външния министър баща му само си е хабил материала. То бива *** човек ама чак толкова.... Първо ни вкарва във война с Русия, после дава изказвания, които не са от компетенцията му... Няма ли да си ходи вече. ОСТАВКА на цялото правителство
29
0
 
4
 
! Отговори
Папата преди 8 години
Едно КТБ пари къде сави в банковта система ?!?!!?
28
0
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 8 години
А как тая пирамида е станала банка ? Сигурно египтяните са я построили !?Нали държавата умишлено ги прави тия работи !!!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те за това тарикатите са измислили банките ! За да могат безнаказано да крадат глупците :)
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако е вярно, че гръцката икономика представлява само 2,5% от цялата икономика на ЕС, не мисля, че има от какво да се притесняваме. От тези 2,5% повече от половината са от туризъм, а той така или иначе няма да умре (освен ако гърците не о.ерат плажовете и курортите си както направихме ние). Останалите по-големи прозиводители в Гърция отдавна преместиха главните си офиси и парите си в Швейцария, Англия, Германия. И това са производители чиито основни клиенти са извън Гърция.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 25В Пиреос банк оня ден беше лихвата 3.25% годишната. Що лъжеш като ***?
24
0
 
6
 
! Отговори
ЛУД преди 8 години
ТАЗИ УСМИВКА НЕ Е ЛИ УСМИВКАТА НА ЮДА ?
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой разбирач тук да ми каже коя банка у нас е фалирала с изключение на пирамидите?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на бас ,че нито една банка няма покритие,на това което раздава като кредити ,па да не говорим за *** :))
21
1
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
Я виж колко са лихвите по депозитите в момента! Най голямата е 0,70% на годишна база. Тези 4% бяха до месец май.Иначе лихвите по кредитите си стоят на 10%.
20
0
 
7
 
! Отговори
ха преди 8 години
... слушали сме ги тия ... а после нищо не сме разбрали ...
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КТБ няма нищо общо с гръцките банки у нас , бе ***. КТБ фалира защото беше чиста пирамида предлагаща 8% лихва. Гръцките банки у нас, както и всички други у нас имат 4% лихва по депозитите. Защо изобщо смесвате КТБ с гръцките банки у нас се чудя?! Нормални ли сте, какви сте?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора,не се косете,докато народа е *** ,ще плаща за всичко на тарикатите,които яздят :))
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юнкер е изпратил лично писмо на Ципрас с молба да не напускат еврозоната.Като са се съгласили на 13% ДДС за туристческия бранш, вместо исканите от Тройката 23%. Както и индексиране на пенсии и заплати.Ципрас е върнал писмото му, без да отговори.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бееееееее...*** народ, слаба държава!